Βαγγέλης
Θάνος

Κουμπώνουν ένα ένα τα κομμάτια γύρω από τη μεγάλη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, που κατασκευάζουν από κοινού ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil μέσω της “Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής”. Οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με στόχο η μονάδα να είναι έτοιμη το 2024.

Εκτός όμως από τις εργασίες που αφορούν τη μονάδα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και τα έργα για τις συνοδές υποδομές του μεγάλου πρότζεκτ. Υποδομές που κρίνονται απαραίτητες για την λειτουργία της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το σημαντικό πρότζεκτ ετοιμάζεται να συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας άναψε το “πράσινο φως” ούτως ώστε να στηθούν εργοτάξια για κατασκευή της γραμμής σύνδεσης. Πιο συγκεκριμένα, με πράξη πληροφοριακού χαρακτήρα του ΥΠΕΝ, πληροφορείται η ενδιαφερόμενη εταιρεία «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής Α.Ε.» ότι δύναται να επέμβει επί δημόσιας έκτασης, δασικού, εν γένει, χαρακτήρα, συνολικού εμβαδού 8.544 τμ.

Το έργο σύνδεσης προβλέπει την εγκατάσταση διασυνδετικής γραμμής μεταφοράς (Γ.Μ.) 400 KV του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ- GIS) Κομοτηνής με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Το ΚΥΤ Κομοτηνής θα βρίσκεται εντός της ΒΙΠΕ και ΘΑ συνδέει τη μονάδα με το ΕΣΜΗΕ.

Η παραπάνω επέμβαση εγκρίθηκε µε ΑΕΠΟ του έργου που αφορούσε το Κέντρο Υπερύψηλης Τάσης (ΚΥΤ- GIS). Η επέμβαση θα πραγματοποιηθεί κατόπιν καταβολής ανταλλάγματος χρήσης, το οποίο ανέρχεται στα 2.195,33 ευρώ.

Αγωγός φυσικού αερίου

Σε ράγες υλοποίησης έχει τεθεί και ο αγωγός φυσικού αερίου που θα τροφοδοτεί τη μονάδα με καύσιμο. Όπως είχε γράψει το ypodomes.com, πριν από λίγο καιρό είχε “κλειδώσει” και η τελική όδευση του αγωγού.

Η υποδομή προβλέπεται να έχει μήκος περίπου 1,5 χλμ. και  στην άλλη μεριά θα συνδέεται με τον αγωγό φυσικού αερίου “Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη”. Ο προϋπολογισμός του φτάνει στα 6,26 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης 2023-20323 του Διαχειριστή, η λειτουργία του υπολογίζεται στα τέλη του 2023.

Ταυτότητα έργου

Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 375 εκατ. ευρώ ενώ η συνολική ισχύς του έργου θα φτάνει τα 877 ΜW . Η νέα μονάδα χαρακτηρίζεται ως “μονάδα μετάβασης” καθώς θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο φυσικό αέριο. Στην ουσία πρόκειται για ένα βήμα απομάκρυνσης από το λιγνίτη με κατεύθυνση την πράσινη ενέργεια και ενδιάμεσο σταθμό στο φυσικό αέριο.

Η υλοποίηση του νέου υπερσύγχρονου σταθμού είναι κομβικής σημασίας, καθώς έρχεται την κατάλληλη στιγμή ώστε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας οι οποίες θα προκύψουν από τη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής στην περιοχή όπως είναι αυτές της Καρδιάς και του Αμύνταιου.

Ο βασικός εξοπλισμός της μονάδας θα προέλθει από τη Siemens.

Τα οφέλη του έργου δεν περιορίζονται μόνο σε ενεργειακό επίπεδο καθώς θα προσφέρουν και θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με το σχέδιο, κατά τη διάρκεια κατασκευής του σταθμού θα δημιουργηθούν 500 νέες θέσεις εργασίας, ενώ 100 θέσεις θα ανοίξουν την περίοδο που η μονάδα θα τεθεί σε λειτουργία.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV