Η ανάπτυξη βιομηχανικής πολιτικής για την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων στον τομέα της μεταποίησης με την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και η αποτελεσματικότερη εποπτεία της αγοράς των προϊόντων, η οποία μπορεί να προσφέρει αναπτυξιακή προοπτική στην ελληνική οικονομία, ήταν, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα που έθεσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Χ.Β.) στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συνάντησή τους, στο πλαίσιο ενημέρωσης του για την παρουσία του κλάδου, τη συνεισφορά του και τα προβλήματα του.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, διατύπωσε το ενδιαφέρον για κλαδικές προσεγγίσεις στη χάραξη πολιτικών, ζήτησε συγκεκριμένα παραδείγματα παρεμπόδισης της επιχειρηματικότητας στον κλάδο και παρότρυνε τα μέλη του Δ.Σ. του Σ.Ε.Χ.Β., να συνεργαστούν με το επιτελείο των συνεργατών του, με στόχο τη διατύπωση εξειδικευμένων πολιτικών, στην κατεύθυνση ανάπτυξης της χημικής βιομηχανίας με την επίλυση χρόνιων προβλημάτων.
Τα ζητήματα που έθεσε το Δ.Σ. στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, πέραν των οριζόντιων θεμάτων της πρόσβασης σε κεφάλαια και της υπέρογκης επιβάρυνσης σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, αφορούσαν:
Tην ανάπτυξη βιομηχανικής Πολιτικής για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στον τομέα της μεταποίησης και την άρση αντικινήτρων.
Την ανάγκη για δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, η οποία αποτελεί τροχοπέδη για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, με την απλοποίηση του συστήματος αδειοδότησης των επενδύσεων. Τα τελευταία χρόνια δεν κατέστη δυνατή, λόγω αυτού του προβλήματος, η δημιουργία υποδομών στην παραλαβή και αποθήκευση χύδην χημικών πρώτων υλών.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική χημική βιομηχανία είναι ένας υπερνομοθετημένος κλάδος σε ότι αφορά τη λειτουργία και τα προϊόντα της, ως εκ τούτου δεν παρέχει προστιθέμενη αξία το πολύπλοκο σύστημα αδειοδότησης.
Τη συμμετοχή του τομέα μεταποίησης τουλάχιστον στο 12% συνολικά του ΑΕΠ.
Την εποπτεία της αγοράς για την αποτροπή διακίνησης προϊόντων της χημικής βιομηχανίας και υλικών, όπως τα δομικά, τα οποία δεν τηρούν την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία και δεν φέρουν πιστοποιήσεις με επιπτώσεις στη ποιότητα των κατασκευών, την ασφάλεια των χρηστών και στα φορολογικά έσοδα.
Σημειώνεται ότι ο κλάδος της Χημικής Βιομηχανίας υποστηρίζει δυναμικούς κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας όπως Γεωργία, Φαρμακοβιομηχανία, Βιομηχανία Τροφίμων, Τουρισμός, Βιομηχανία Μετάλλων, κ.α.. Περιλαμβάνει περισσότερες από 400 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών 2,4 δισ. ευρώ και απασχολεί άμεσα 13.000 εργαζόμενους με υψηλή εξειδίκευση.
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Χ.Β. Βασίλης Γούναρης παρουσιάζοντας τον κλάδο στον κ. Μητσοτάκη: «Η συνεισφορά του κλάδου μας στον τομέα της μεταποίησης ανέρχεται στο 7% του Α.Ε.Π., οι επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη στο 0,8% και η εξαγωγική δραστηριότητα στο 11%.
Παρά το γεγονός ότι από το 2008 η δραστηριότητα του κλάδου μειώθηκε κατά 21%, η απασχόληση και οι επενδύσεις κατά 37% και 66% αντίστοιχα, ο κλάδος παρουσιάζει καλύτερη εξέλιξη, έναντι του Γενικού Βιομηχανικού Δείκτη, χάρη κυρίως στον εξαγωγικό προσανατολισμό του».
Υπογραμμίζεται ότι η ελληνική Χημική βιομηχανία αποτελεί τμήμα της ευρωπαϊκής Χημικής βιομηχανίας με κύκλο εργασιών 520 δισ. ευρώ, 1,7 εκατ. εργαζόμενους και συνεισφέρει θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο της Ε.Ε.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας