fbpx
Connect with us

Επικαιρότητα

Συνάντηση ΤΕΕ/ΤΔΕ-Σπίρτζη για Ολυμπία, Τρένο, Άραξο και Φράγμα Πείρου

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου στις 18:30 το απόγευμα και για τρείς ολόκληρες ώρες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αθ. Βούρδα στο ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας με την Διοικούσα Επιτροπή του τμήματος κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΔΕ κ. Βασιλείου Αϊβαλή.

Στην πολύωρη αυτή συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα και προβλήματα υποδομών που υπάρχουν στην περιοχή και για τα οποία το ΤΕΕ πρωτοστατεί αναζητώντας συνεχώς λύσεις και δημιουργώντας εξελίξεις.

Οι θεματικές ενότητες της συνάντησης αφορούσαν:
1.Τα χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν για την έναρξη της κατασκευής της Πατρών – Πύργου και το αίτημα του Προέδρου κ. Β Αϊβαλή προς τον Υπουργό για εξάλειψη των όποιων καθυστερήσεων έχουν λάβει χώρα μέχρι σήμερα μέσω της ταυτόχρονης έναρξης κατασκευής των οκτώ εργολαβιών του έργου σε τουλάχιστον πέντε διαφορετικά μέτωπα, με την δέσμευση του Υπουργού για έναρξη κατασκευής του έργου εντός του καλοκαιριού.

Στην θεματική των οδικών αξόνων ζητήθηκε από τον Υπουργό η άμεση εφαρμογή της χιλιομετρικής χρέωσης χρήσης των νέων οδικών εθνικών αξόνων Ολυμπίας και Ιονίας Οδού και η κατάργηση των άδικων μετωπικών και πλευρικών διοδίων, με την δέσμευση του Υπουργού για έναρξη την εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος χιλιομετρικής χρέωσης χρήσης των νέων εθνικών οδικών αξόνων (Ολυμπία, Ιονία, Μορέας και Εγνατία), μέσω κινητού τηλεφώνου από τις αρχές του 2019.
Παράλληλα δε, συζητήθηκαν θέματα και προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί και πρέπει προληπτικά να αντιμετωπιστούν και σχετίζονται με αντιπλημμυρικές μελέτες και έργα που πρέπει να πραγματοποιηθούν σε περιοχές τις οποίες διασχίζουν οι νέοι οδικοί άξονες σχετικά με την παροχέτευση των ομβρίων υδάτων τους από αυτές.

2.Τον τρόπο διέλευσης της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής από την πόλη της Πάτρας όπου το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας έχει προσπαθήσει να δώσει διέξοδο σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει την πόλη τουλάχιστον είκοσι έτη. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου θα δοθούν απαντήσεις στο θέμα, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος και την συνεπή και πάντα τεχνοκρατικά τεκμηριωμένη θέση του, ενημερώνοντας παράλληλα τον Πρόεδρο και τα μέλη της ΔΕ του τμήματος για τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου και τις νομικές δεσμεύσεις που υπάρχουν απέναντι στην ευρωπαϊκή επιτροπή.

Παράλληλα, ενημέρωσε την ΔΕ του ΤΕΕ για την πρόθεση του υπουργείου για την συντήρηση και ύπαρξη παρεμβάσεων στην υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή Πατρών – Πύργου έτσι ώστε να μπορέσει να επαναλειτουργήσει.

3.Την τεκμηρίωση βιωσιμότητας του αεροδρομίου του Αράξου για λειτουργία του και ως εμπορευματικό αεροδρόμιο (πλέον του επιβατικού). Ο Πρόεδρος ενημέρωσε σχετικά με τη νέα προσπάθεια που ξεκινά το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας μέσω μόνιμων επιτροπών του τμήματος, αλλά και ομάδων εργασίας που πρόκειται να συγκροτηθούν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο Υπουργός δήλωσε την πρόθεση του να συνδράμει στο εν λόγω εγχείρημα μέσω των υπηρεσιών του υπουργείου του.

4.Την καθυστέρηση στην ίδρυση του Φορέα διαχείρισης του φράγματος Πείρου-Παραπείρου όπου τέθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν από τον Πρόεδρο κ. Αϊβαλή, και η ενημέρωση του τμήματος από τον Υπουργό ότι θα υπάρξουν άμεσα εξελίξεις, οι οποίες είναι πολύ κοντά στην πρόταση του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, έτσι ώστε το φράγμα να αρχίζει να φορτίζεται από την νέα χειμερινή περίοδο.

Στην σύσκεψη στο ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας παραβρέθηκε και συμμετείχε και ο τέως πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ και Πρόεδρος του ΟΛΠΑ κ. Ν. Κοντοές.

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Πατούλης: Στήριξη του Δήμου Περάματος με τη δρομολόγηση αναπτυξιακών έργων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Συνάντηση Πατούλη με τον Δήμαρχο Περάματος, Γιάννη Λαγουδάκη

Στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιεί ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με Δημάρχους με στόχο την από κοινού δρομολόγηση παρεμβάσεων για την ισότιμη ανάπτυξη και των 66 Δήμων της Αττικής, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, υποδέχθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας τον Δήμαρχο Περάματος Γ. Λαγουδάκη.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς Σ. Αντωνάκου, η Γενική Διευθύντρια  Αναπτυξιακών Έργων της Περιφέρειας Ε. Βελγάκη, ο Γ. Γραμματέας του Δήμου Περάματος Δ. Στάθης καθώς και συνεργάτες του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου.

Ο κ. Λαγουδάκης τόνισε την ανάγκη αναπτυξιακής αναβάθμισης του Δήμου Περάματος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία περιοχή η οποία είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι χωροταξικά θυμίζει τη δεκαετία του 60.

Ειδικότερα εστίασε στην ανάγκη ενίσχυσης και υλοποίησης οδικών έργων, ηλεκτροδότησης κεντρικών οδικών αξόνων όπως αυτός που καταλήγει στο πορθμείο Περάματος, κατασκευής δικτύων ομβρίων υδάτων και στην αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σημασία να αναπλαστεί και να  διαμορφωθεί ο χώρος της παλιάς χωματερής στο Σχιστό σε περιβαλλοντικό πάρκο αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής.

«Ο Δήμος Περάματος χρειάζεται στήριξη και θα δρομολογήσουμε παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε κατά τη συζήτηση ο κ. Πατούλης και υπογράμμισε ότι στο επίκεντρο των πολιτικών που προωθεί η νέα Διοίκηση είναι η ισότιμη ανάπτυξη όλης της Αττικής.

Παράλληλα διαμήνυσε στον Δήμαρχο ότι προτεραιότητα για την επόμενη περίοδο είναι η χρηματοδότηση ώριμων μελετών για έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα και πρόσθεσε πως σε αυτό το πλαίσιο θα αξιοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για οριζόντιες δράσεις υπέρ των πολιτών σε όλο το λεκανοπέδιο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Φάμελλος: Η κυβέρνηση δεν επενδύει στην οικονομία και τις υποδομές

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σωκράτης Φάμελλος Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

«Η κυβέρνηση δεν επενδύει στην οικονομία και στις υποδομές», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», για την πορεία της οικονομίας και την πρόοδο στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων.

«Έχουμε, πλέον, αύξηση της ανεργίας, μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και μάλιστα το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ήταν ρεκόρ 20ετίας στην υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Τι έχουμε δηλαδή; Ο ιδιωτικός τομέας καθυστερεί, προφανώς δεν μπήκαν μπουλντόζες στο Ελληνικό -ακόμα μία απάτη- αλλά ταυτόχρονα αυξάνεται η ανεργία, η Τράπεζα της Ελλάδος μάς λέει ότι με τον αναπτυξιακό νόμο του κ. Γεωργιάδη θα μειωθούν οι μισθοί και δεν προχωρά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ακόμη και έργα όπως το μετρό Θεσσαλονίκης σταματάνε», ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή πολιτική σημείωσε πως «ιδιαίτερα στην περίοδο αυτής της κλιματικής μετάβασης πρέπει να έχουμε τη συμμετοχή του Δημοσίου στον σχεδιασμό και να έχουμε φθηνή ενέργεια και για τους πολίτες και για τους επιχειρηματίες», όμως, «δυστυχώς, με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χατζηδάκη, η ενέργεια θα ακριβύνει, η ενεργειακή φτώχεια θα μεγαλώσει και η χώρα δεν θα έχει εργαλεία σχεδιασμών».

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Λογότυπο Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, παρέδωσε την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, στη Βουλή το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της ΓΓΠΠ, αναβάθμιση Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις».

Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε την ίδια ημέρα με υπογραφή του επισπεύδοντος Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και συν-υπογραφή των 14 συναρμοδίων Υπουργών. Αποτελείται από 190 άρθρα, ενώ είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τις 30 Δεκεμβρίου έως τις 13 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι κατά τις 14 ημέρες της δημόσιας διαβούλευσης υπεβλήθησαν 1.962 σχόλια-παρατηρήσεις. Στη βάση αυτών, έγιναν 65 ενσωματώσεις-διορθώσεις στο σχέδιο νόμου, καθώς και 83 σχόλια-διευκρινήσεις-προσθήκες, κατόπιν διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε με τα 14 συναρμόδια υπουργεία.

Επισημαίνεται ότι τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επιστημονική κοινότητα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι εμπλεκόμενοι με θέματα Πολιτικής Προστασίας φορείς, καθώς και οι Ενώσεις και Ομοσπονδίες των στελεχών του ΠΣ, τα εργατικά κέντρα, οι ενώσεις των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού της χώρας μας, με δημόσιες ανακοινώσεις, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο νέο πλαίσιο για την θωράκιση της χώρας μας έναντι των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Τέλος, η συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής, επί του νομοσχεδίου, ξεκινάει αύριο Τρίτη 28/1 και Τετάρτη 29/1, η β΄ Ανάγνωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31/1, ενώ το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου στις 04 Φεβρουαρίου 2020.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα