Connect with us

Περιβαλλοντικά έργα

Συνάντηση Πατούλη-Χατζηδάκη για τα απορρίμματα της Αττικής

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Την οριακή και αδιέξοδη κατάσταση που επικρατεί στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής παρουσίασε σήμερα το πρωί ο νέος Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης στον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Γ. Πατούλης ζήτησε τη στενή συνεργασία Περιφέρειας και Κεντρικού Κράτους και ενημέρωσε τον Υπουργό ότι δεν έχει γίνει τίποτα από την απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε μια περιοχή στην οποία κατοικεί το 50% του πληθυσμού της χώρας.

Μάλιστα εξαιτίας αυτής της αδράνειας, η Αττική κινδυνεύει να βρεθεί σε λίγους μήνες, σύμφωνα και με επίσημα έγγραφα του ΕΔΣΝΑ, σε αδιέξοδο, καθώς ο ΧΥΤΑ Φυλής δεν θα μπορεί να δεχθεί άλλα απορρίμματα στον υφιστάμενο αδειοδοτημένο χώρο του.

Από την πλευρά του ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία της Κυβέρνησης με την Περιφέρεια και σημείωσε ότι θα πρέπει να καταρτιστεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσεων και ενεργειών.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο αρμόδιος Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος.

Δήλωση Γ. Πατούλη

Μετά τη συνάντηση ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

Ένα μήνα πριν από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων μου στην Περιφέρεια ανέλαβα την πρωτοβουλία να ενημερώσω τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής.

Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο ξεπερνά τα όρια των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής και λαμβάνει εθνική διάσταση.

Για να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία απαιτείται μια ρεαλιστική και βιώσιμη λύση. Για να βρεθεί αυτή η λύση χρειάζεται η στενή συνεργασία της Περιφέρειας με την Κεντρική Διοίκηση και τα αρμόδια Υπουργεία.

Με τη στενή συνεργασία όλων μας μπορούμε τους επόμενους μήνες να δρομολογήσουμε μια μόνιμη λύση σε ένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί δεκαετίες.

image_pdfimage_print

Περιβαλλοντικά έργα

Προμήθεια εξοπλισμού συλλογής βιοαποβλήτων και καφέ κάδων στο Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Καφέ κάδος βιοαποβλήτων

Ένα νέο υπερσύγχρονο απορριμματοφόρο διαλογής βιοαποβλήτων και 120 καφέ κάδους για τη συλλογή οργανικών αποβλήτων παραχώρησε στον Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού η Περιφέρεια Αττικής. Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος ανακύκλωση 2020 και αφορά στο σύνολο των Δήμων της Αττικής. Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων- Καματερού με την ενίσχυση αυτή αναμένεται να αναπτύξει ακόμα περισσότερο το πρόγραμμα ανακύκλωσης που έχει ήδη ξεκινήσει.

Επιπλέον, με το νέο εξοπλισμό, παραδόθηκε σημαντική ποσότητα κομπόστ το οποίο είναι προϊόν βιοαπβλήτων και μπορεί να αξιοποιηθεί ως λίπασμα καθώς και 2.000 σακούλες συλλογής απορριμμάτων οι οποίες έχουν παραχθεί από την ανακύκλωση των πλαστικών.

Τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, συνόδευε ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Α. Λεωτσάκος, ενώ από το δήμο παρόντες ήταν οι Αντιδήμαρχοι Δ.Ζαλακούδης, Σ. Δανάκος, Γ. Νταούτης και Σ. Κοτσίνης. Ο Περιφερειάρχης με δηλώσεις του συνεχάρη το δήμαρχο για το έργο που πραγματοποιεί. Ειδικότερα δήλωσε:

«Με τον εξοπλισμό που παραδίδουμε σήμερα στο δήμο Αγίων Αναργύρων Καματερού συμβάλλουμε στην προσπάθεια ενίσχυσης της αλυσίδας ανακύκλωσης που αναπτύσσεται με τη συνεργασία της Περιφέρειας, του ΕΔΣΝΑ και των δήμων. Παραδώσαμε ένα από τα πιο σύγχρονα απορριμματοφόρα για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων και 120 καφέ κάδους, ώστε στην πρώτη φάση να μπορούν να συλλεχθούν βιοαπόβλητα, από λαϊκές και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η ομάδα της Δημοτικής Αρχής με επικεφαλής το δήμαρχο Σταύρο Τσίρμπα θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να συμβάλλουν στην προσπάθεια που κάνουμε για όλη την Αττική προκειμένου να καταφέρει να γίνει μια πρότυπη Περιφέρεια στη διαχείριση στερεών αποβλήτων.

Έχουμε πολλά να κάνουμε για το Καματερό και τους Αγ. Αναργύρους και όλη την Αττική. Η Περιφέρεια Αττικής από τη στιγμή που υπάρχουν ώριμες προτάσεις έργων και σύμφωνα με την προτεραιόποιηση που έχουμε βάλει (αντιπλημμυρικά, ασφάλεια, οδοποιία, ποιότητα ζωής) θα είναι αρωγός των προσπαθειών του δήμου».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σ. Τσίρμπας κατά την τελετή παράδοσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον νέο εξοπλισμό, τονίζοντας ότι μία περιβαλλοντικά υγιής πόλη είναι το ζητούμενο. «Οι δημότες Αγίων Αναργύρων Καματερού είναι πολίτες ενεργοί, πολίτες περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι και με την κατάλληλη ενημέρωση θα αγκαλιάσουν και αυτή την προσπάθεια. Είμαστε πρωτοπόροι σε αυτόν τον τομέα και θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μία περιβαλλοντικά υγιής πόλη μειώνοντας τον όγκο των απορριμμάτων. Είμαστε συνοδοιπόροι σε όλη αυτή την προσπάθεια», υπογράμμισε, απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη Αττικής.

Ο κ. Τσίρμπας ευχαρίστησε επίσης την Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά τον κο Περιφερειάρχη αναφερόμενος στα δύο σημαντικά έργα που εντάχθηκαν στην αναμόρφωση της Περιφέρειας και αφορούν στον ηλεκτροφωτισμό του γηπέδου ποδοσφαίρου του Καματερού καθώς και την δημιουργία κολυμβητηρίου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Χατζηδάκης: Πρότυπο νησί για την ανακύκλωση η Σαντορίνη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ιμάντες

Σε πρότυπο νησί για τη ανακύκλωση και σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα αναδεικνύεται η Σαντορίνη, μέσω της υλοποίησης του προγράμματος που ξεκινά να υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά τη επίσκεψή του στο νησί το Σάββατο, 1 Αυγούστου. Προανήγγειλε επίσης το κλείσιμο της ανεξέλεγκτης χωματερής του νησιού (ΧΑΔΑ) και την εξεύρεση ενδιάμεσης λύσης για την διαχείριση των απορριμμάτων έως την υλοποίηση της μόνιμης λύσης που είναι η κατασκευή σύγχρονης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, τονίζοντας ότι στόχος είναι να κλείσουν και οι 14 ΧΑΔΑ στα νησιά του Νότιου Αιγαίου έως το 2022.

Τέσσερις πρωτοβουλίες για ενίσχυση της ανακύκλωσης

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης σε ειδική εκδήλωση παρουσία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, του προέδρου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου (και δημάρχου Ρόδου) Αντώνη Καμπουράκη και του Δημάρχου Θήρας Αντώνη Σιγάλα, «Πριν ενάμιση μήνα επισκέφθηκα τη Σαντορίνη μαζί με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την αντιμετώπιση μιας σειράς εκκρεμοτήτων που ταλανίζουν το νησί, μεταξύ των οποίων και το θέμα των απορριμμάτων. Είχα πει τότε ότι μας ενδιαφέρει σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ να καταστήσουμε την Σαντορίνη το ταχύτερο δυνατό ένα πρότυπο νησί ανακύκλωσης, ένα σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα. Σήμερα, διαπιστώνω ότι περνάμε από την θεωρία στην πράξη. Έχουν υπερδιπλασιαστεί οι μπλε κάδοι συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών που τοποθετεί η ΕΕΑΑ φτάνοντας τους 455 και η ΕΕΑΑ προτίθεται –σε συνεργασία με τον Δήμο- να τοποθετήσει τουλάχιστον 200 μπλε κάδους ακόμα. Επιπροσθέτως, έχουν τοποθετηθεί 25 καινούριοι κώδωνες για τη συλλογή γυαλιού, προστιθέμενοι στους υφιστάμενους 25. Άρα έχουμε και εκεί ένα ρεύμα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, στο οποίο θα προστεθεί ένα τρίτο ρεύμα, για την ξεχωριστή συλλογή αλουμινίου. Επίσης, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έχει γίνει συνεννόηση με τους παραχωρησιούχους του αεροδρομίου της Σαντορίνης ώστε από το φθινόπωρο να υπάρχουν 4 ρεύματα ανακύκλωσης στο αεροδρόμιο».

Συνεργασία ΕΕΑΑ με 80 τοπικές επιχειρήσεις

Την ίδια στιγμή, η ΕΕΑΑ συνεργάζεται με 80 επιχειρήσεις της Σαντορίνης προκειμένου να μαζεύουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις χωριστά τα πλαστικά μπουκάλια ώστε να περιοριστεί η διάθεσή τους στη Σαντορίνη. «Και πολύ περισσότερο η διάθεση των πλαστικών μιας χρήσης, καθώς η απόσυρσή τους το 2021 αποτελεί πολιτική της κυβέρνησης».

«Θέλουμε η Σαντορίνη να αποτελέσει παράδειγμα όχι μόνο για τα νησιά των Κυκλάδων και του νότιου Αιγαίου, αλλά και για όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς στην ανακύκλωση δεν είμαστε καν στον 20ο αιώνα, είμαστε στον 19ο. Από εδώ σήμερα ξεκινά η προσπάθεια –με αρωγό την τοπική αυτοδιοίκηση- για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να κερδίσουμε τη μάχη της σύγχρονης διαχείρισης των απορριμμάτων. Δεν θέλουμε απλώς να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας έναντι στην ΕΕ αλλά να στηρίξουμε το τουριστικό μας προϊόν και να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Είναι μια προσπάθεια που έχει να κάνει και με το εθνικό μας φιλότιμο. Δεν μπορεί να είμαστε από τους τελευταίους στην Ευρώπη για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα».

Κλείνει ο ΧΑΔΑ της Σαντορίνης- Κατασκευή ΜΕΑ με ΣΔΙΤ

Στη συνέχεια, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέλυσε τον σχεδιασμό για την διαχείριση των απορριμμάτων στη Σαντορίνη και ευρύτερα στα νησιά το Νοτίου Αιγαίου. Όπως είπε, «Έχουμε θετικές εξελίξεις στη Σαντορίνη. Ο ΧΑΔΑ θα κλείσει και πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί η ενδιάμεση λύση. Εχει υποβληθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης ο σχετικός φάκελος προκειμένου στη θέση του σημερινού ΧΑΔΑ να υπάρξει μια σύγχρονη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που θα κατασκευαστεί με Σύμπραξη Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), μέθοδο με την οποία προχώρησαν οι αντίστοιχες μονάδες σε Ήπειρο και Σέρρες.

Η προσπάθειά μας για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων δεν εξαντλείται στη Σαντορίνη. Επεκτείνεται σε όλη τη χώρα, με ιδιαίτερη έμφαση στο Νότιο Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η σύσταση νέου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκου. Είναι ντροπή εν έτει 2020 στην πιο τουριστική περιοχή της χώρας να έχουμε 14 ανεξέλεγκτες χωματερές. Έχουμε ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια να κλείσουν και υπάρχει πρόοδος. Στόχος μας είναι να έχουν κλείσει όλες μέχρι το 2022 και να μην υπάρχει καμία ανεξέλεγκτη χωματερή στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Στόχος μας είναι αυτό να συμβεί σε όλη τη χώρα, να κατασκευαστούν σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Πρέπει να πορευτούμε χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς ταλαντεύσεις και κυρίως χωρίς ιδεοληψίες και δογματισμούς που πληρώθηκαν πανάκριβα. Χωρίς φόβο για το πολιτικό κόστος, αλλά με πάθος για την ορθολογική επίλυση όλων των σοβαρών ζητημάτων που άπτονται της διαχείρισης των απορριμμάτων το ταχύτερο δυνατό», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Θεσσαλονίκη: Στο ΣτΕ τοπικοί φορείς για τη χωροθέτηση της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ιμάντες

Για την προσφυγή των συλλόγων και κοινωνικών φορέων της περιοχής Λαγκαδά κατά της χωροθέτησης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτ. Τομέα Θεσσαλονίκης στο ΣτΕ ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦοΔΣΑ ΚΜ Μιχάλης Γεράνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σεβόμαστε απόλυτα το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών για προσφυγή στο ΣτΕ και θα σεβαστούμε και την απόφαση του ανωτάτου δικαστικού οργάνου.

Παράλληλα θέλουμε να επισημάνουμε ότι εμείς ως περιφερειακός φορέας της αυτοδιοίκησης υλοποιούμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) στο επίπεδο της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας και εφαρμόζουμε τις αποφάσεις των περιφερειακών θεσμικών οργάνων.

Με σεβασμό στην περιβαλλοντική νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές οδηγίες προχωρήσαμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε στην αντίστοιχη μελέτη της χωροθέτησης των ΜΕΑ στο νομό Θεσσαλονίκης –μια δυτικά και μία ανατολικά– την οποία η Περιφέρεια έλαβε υπόψη εγκρίνοντας τις σχετικές τοποθεσίες.

Στόχος μας είναι η ταχύτερη δυνατή υλοποίηση των έργων προκειμένου να περάσουμε στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και να αξιοποιηθούν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Παράλληλα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ενημερωτικό κύκλο εκδηλώσεων από τον Σεπτέμβριο προκειμένου να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες και οι ενδιαφερόμενοι φορείς για όλες τις παραμέτρους των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων όπως άλλωστε κάναμε με όλα τα έργα που έχουμε υλοποιήσει ως φορέας μέχρι τώρα.»

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα