Connect with us

Επικαιρότητα

Συνάντηση Μώραλη-Μενδώνη για την πολιτιστική αναβάθμιση του Πειραιά

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Με την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019 στο γραφείο της, στο πλαίσιο των επαφών του Δημάρχου με Υπουργούς της νέας κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μώραλης ζήτησε την στενή, συνεχή και συντονισμένη συνεργασία του Δήμου Πειραιά με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν με θετικό και αποτελεσματικό τρόπο, σημαντικά θέματα που αφορούν την πολιτιστική αναβάθμιση του Πειραιά.

Πιο συγκεκριμένα συζητήθηκαν:

– Η σταθερή άποψη του Δήμου για τη δημιουργία του Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων στο λιμάνι που περιλαμβάνεται στο αναθεωρημένο master plan του Ο.Λ.Π.

– Η προστασία, η ανάδειξη και ο σεβασμός στην πολιτιστική μας κληρονομιά τα οποία πρέπει να συμβαδίζουν με την οικονομική ανάπτυξη του Δήμου, προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα, όπως το πρόσφατο, της κήρυξης σχεδόν όλου του Πειραιά σε αρχαιολογικό χώρο.

– Η γρήγορη αποκατάσταση και αξιοποίηση, του αρχαιολογικού χώρου στη Φρεαττύδα, που εδώ και περίπου 15 χρόνια παραμένει περιφραγμένος και έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, αλλά και η πολιτιστική και αρχαιολογική αναβάθμιση, όλης της ακτογραμμής στην Πειραϊκή. Άλλωστε για την ανάπλαση όλης της Πειραϊκής, έχουν εξασφαλιστεί τα απαιτούμενα χρήματα από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση.

– Η περαιτέρω αξιοποίηση και αναβάθμιση των δυο βασικών παραλιών του Πειραιά, στα Βοτσαλάκια και τηv Φρεαττύδα, οι οποίες είναι χαρακτηρισμένες ως αρχαιολογικοί χώροι.

– Η αξιοποίηση του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού του ΟΣΕ στον Άγιο Διονύση, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει κέντρο αναφοράς στο ρεμπέτικο τραγούδι.

Ιδιαίτερη συζήτηση – παρόντος του καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Νίκου Διαμαντή – έγινε για την πορεία και τη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, η προσφορά του οποίου στον Πολιτισμό έχει ξεπεράσει τα όρια της πόλης και έχει κατακτήσει ξεχωριστό κύρος και αξία.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Πειραιά ζήτησε την απρόσκοπτη υλοποίηση, αλλά και την ανανέωση για την επόμενη τετραετία της προγραμματικής σύμβασης, που έχει συναφθεί μεταξύ του Δήμου Πειραιά, της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Πολιτισμού, έτσι ώστε η λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου και η οικονομική του ενίσχυση, να συνεχιστούν απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα.

Η Υπουργός κα Λίνα Μενδώνη δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει έμπρακτα όλες τις πρωτοβουλίες του Δημάρχου κ. Μώραλη, με τις οποίες βεβαίως συμφωνεί, για την πολιτιστική αναβάθμιση του Πειραιά και ότι μετά την κατάλληλη προετοιμασία μεταξύ των δυο φορέων του Δήμου και του Υπουργείου Πολιτισμού, σύντομα θα επισκεφθεί τον Δήμο και τον Πειραιά.

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Ευθ. Μπακογιάννης: Έμφαση στο τρίπτυχο Κυκλική Οικονομία-Χωρικός Σχεδιασμός-Βιώσιμη Κινητικότητα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ευθύμης Μπακογιάννης ΥΠΕΝ

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, απηύθυνε χαιρετισμό στην Ημερίδα με θέμα: «Τυποποίηση και Κυκλική Οικονομία – Ανοιχτή Συνάντηση Διαβούλευσης» που διοργάνωσε το ECOCITY και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός ECOS με την υποστήριξη του ΕΛΟΤ.

Σε αυτήν, ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε το πρόβλημα της έλλειψης ολοκληρωμένης προσέγγισης στον πολεοδομικό σχεδιασμό, τόσο στις αστικές περιοχές, όσο και στις μεταφορές, γεγονός που προκάλεσε ταυτόχρονα και οικονομικές ζημίες και ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο Περιβάλλον και στη δημόσια υγεία.

Ο κ. Μπακογιάννης ταυτόχρονα, ανέδειξε τον βασικό στόχο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος αφορά στην προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων στόχων (SDGS) και ειδικότερα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Όπως ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά, «ο οικολογικός σχεδιασμός είναι μια νέα προσέγγιση στον σχεδιασμό τόσο των προϊόντων, όσο και των πόλεων και των οικισμών, ο οποίος ενθαρρύνει την πόλη και τους επιμέρους τομείς της κατοίκησης, της εργασίας, της κοινωνικοποίησης, της βιομηχανίας, των επενδύσεων, να λειτουργούν με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας».

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας -υπογράμμισε ο κ. Μπακογιάννης- έχει εστιάσει στην προώθηση:

– Της ολοκλήρωσης των Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων, ώστε όλη η χώρα να αποκτήσει χρήσεις γης και να ολοκληρωθούν τα πολεοδομικά σχέδια. Μέχρι το τέλος της τετραετίας σκοπός είναι να έχει ολοκληρωθεί το 50%-55% και σε 6 χρόνια το 90%,

– Της οργανωμένης δόμησης,

– Της ανάπτυξης οργανωμένων υποδοχέων ειδικών δραστηριοτήτων με γνώμονα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους,

– Της άρσης της εκτός σχεδίου δόμησης – με τις γνωστές επιπτώσεις της σε κατανάλωση πόρων χώρου και ενέργειας.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των Βιώσιμων μετακινήσεων και της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προτάξει:

– Αφενός την προώθηση των κοινόχρηστων μέσων μετακίνησης, του διαμοιρασμού των μέσων (ποδήλατο – αυτοκίνητο) για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από τις μεταφορές, αλλά και τη μείωση της ιδιοκτησίας των μέσων μετακίνησης και τη μετάβαση προς την οικονομία του κοινόχρηστου και

– Αφετέρου τη μείωση της κατανάλωσης υπέρογκων πόρων για δαπάνες έργων υποδομής που προωθούν τις ατομικές μετακινήσεις και την κατανάλωση ενός ατέρμονου χώρου στις ελληνικές πόλεις.

«Στο ΥΠΕΝ αντιλαμβανόμαστε τη σημασία τόσο της κλιματικής απορρύθμισης όσο και του ρόλου της άρσης των χρόνιων περιβαλλοντικών επιπτώσεων και σχεδιάζουμε με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, τους διεθνείς στόχους του ΟΗΕ και τις επιταγές της ΕΕ, αντιλαμβανόμενοι τον ρόλο του κεντρικού σχεδιασμού στην ορθή οργάνωση και διαχείριση των φυσικών πόρων».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη Συνεδρίαση της Διυπουργικής για την Κυκλική Οικονομία

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Μοντέλο Κυκλικής Οικονομίας

Πραγματοποιήθηκε η 1η τακτική συνεδρίαση της διυπουργικής Ομάδας Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) για την Κυκλική Οικονομία, η οποία έχει ανασυγκροτηθεί μετά από σχετική πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Αραβώση.

Στην Ομάδα Διοίκησης Έργου για την Κυκλική Οικονομία, εκτός από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμμετέχουν τα Υπουργεία: Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τουρισμού.

Βασικοί στόχοι της ΟΔΕ είναι η επεξεργασία προτάσεων για τη χάραξη στρατηγικής και τη σύνταξη Οδικού Χάρτη για την Κυκλική Οικονομία στην χώρα μας. Ειδικότερα, οι άξονες δράσης είναι οι εξής:

– Η παρακολούθηση και ο συντονισμός χρονοδιαγράμματος δράσεων

– Η χαρτογράφηση, ενημέρωση, διαβούλευση με εμπλεκόμενους φορείς

– Η παρακολούθηση υλοποίησης του Προγράμματος Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία, η επεξεργασία προτάσεων για την ενσωμάτωση δράσεων της Κυκλικής Οικονομίας στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο

– Η παρακολούθηση μετρήσιμων δεικτών ενσωμάτωσης της Κυκλικής Οικονομίας σε επενδυτικά σχέδια, καθώς και η διαμόρφωση προτάσεων για κίνητρα χρηματοδότησης

– Η διαμόρφωση προτάσεων ενίσχυσης της αγοράς δευτερογενών υλικών, καθώς και προϋποθέσεων και μέτρων παραγωγής δευτερογενών καυσίμων και εναλλακτικών πρώτων υλών από απόβλητα

– Η προώθηση πράσινων και κυκλικών δημόσιων συμβάσεων και προμηθειών

– Η διάδοση του οικολογικού σχεδιασμού προϊόντων (eco-design)

– Η θέσπιση ποιοτικών προτύπων για τις δευτερογενείς πρώτες ύλες

– Η διαμόρφωση μέτρων επαναχρησιμοποίησης υλικών, βελτίωσης της δυνατότητας επιδιόρθωσης των προϊόντων, της αντοχής και της ανακυκλωσιμότητας, στο πλαίσιο ενός οικολογικού σχεδιασμού

– Η επιλογή προϊόντων, υπηρεσιών και έργων στα οποία θα εφαρμοστούν ειδικά επιχειρησιακά προγράμματα τομέων προτεραιότητας, σε κρίσιμες πρώτες ύλες, καθώς και ειδική στρατηγική για τη νησιωτική χώρα

– Η διασύνδεση με το Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγικών και Κοινωνικών Φορέων για την Κυκλική Οικονομία και κάθε σχετική ομάδα και επιτροπή, ώστε να διασφαλίζεται η συντονισμένη δράση και η αλληλοενημέρωση

– Η αξιολόγηση και παρακολούθηση της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης

Η Ομάδα Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ), όπως και το Εθνικό Συμβούλιο – Γνωμοδοτική Επιτροπή Παραγωγικών και Κοινωνικών Φορέων για την Κυκλική Οικονομία, θα αποτελούν όργανα μόνιμου χαρακτήρα και θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση των πολιτικών για την κυκλική οικονομία, καθώς και στη διοχέτευση μέτρων και πρωτοβουλιών στον παραγωγικό ιστό και στην κοινωνία.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Πειραιά για το 2020

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Χρηματοδότηση ΠΔΕ

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το «Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης 2020 του Δήμου Πειραιά και του Προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων οικονομικού έτους 2020 του Δήμου Πειραιά».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στην τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, τόνισε ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι μια κορυφαία διαδικασία για τον Δήμο, επισημαίνοντας πως αποτελεί το βασικότερο εργαλείο διοίκησης, απαραίτητο για την καθημερινή λειτουργία αλλά και για την υλοποίηση του αναπτυξιακού οράματος του Δήμου.

Σημείωσε πως η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε διαβουλεύσεις, κατέγραψε τις ανάγκες και κατήρτισε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό, συμβατό με τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα του Δήμου, αλλά ταυτόχρονα προσαρμοσμένο στο πλάνο ανάπτυξης που τέθηκε στην κρίση του Πειραϊκού λαού στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα καθώς ο προϋπολογισμός λαμβάνει πλέον έγκυρες εγκρίσεις από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, λέγοντας ωστόσο πως εμπόδια για την υλοποίησή του, αποτελούν οι επί πολλά χρόνια μειούμενοι πόροι από την κεντρική διοίκηση, καθώς και η εξόφθαλμη -όπως τη χαρακτήρισε- υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου. Ο Δήμαρχος Πειραιά τόνισε πως πρέπει να δοθούν λύσεις γι΄ αυτά τα ζητήματα, προκειμένου να λειτουργούν εύρυθμα οι Δήμοι.

Ο κ. Μώραλης ανέφερε στη συνέχεια πως αποτελεί «στοίχημα» για την πόλη η υλοποίηση των έργων της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, τονίζοντας πως μπαίνουν πλέον σε απόλυτη προτεραιότητα, σε συνδυασμό με τη «μάχη» της καθημερινότητας που αποτελεί σταθερό στόχο και υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής.

Ο Δήμαρχος Πειραιά τόνισε επίσης ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα που απασχολούν τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων τρίτης ηλικίας. Στη συνέχεια επεσήμανε πως η Δημοτική Αρχή καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο στην υλοποίηση του προϋπολογισμού.

Ακολούθως ο Δήμαρχος Πειραιά πρόσθεσε:

«Στον προϋπολογισμό αποτυπώνονται όλες οι πηγές χρηματοδότησης και τα διαθέσιμα του Δήμου από ίδια έσοδα, τακτικά και έκτακτα. Υπολογίσαμε τις ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες του Δήμου και προχωρήσαμε στις δικές μας παρεμβάσεις, καθώς το όραμά μας για ανάπτυξη συνυπάρχει με τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Ο αγώνας είναι καθημερινός και δύσκολος, αλλά κάθε χρόνο γίνονται βήματα προόδου στην πόλη».

Κλείνοντας ευχαρίστησε όλο το προσωπικό του Δήμου για την εργατικότητα και τις προσπάθειες που καταβάλλει παρά τις δυσκολίες, λέγοντας πως πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για όλους.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα