Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συνάντηση Γεωργιάδη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για την απολιγνιτοποίηση

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Λιγινιτικές Μονάδες της ΔΕΗ

Συνάντηση πραγματοποίησε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργο Κασαπίδη.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

«Οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν χωρίς προοπτική. Είναι γνωστό σε όλους ότι η οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας εδώ και πολλές δεκαετίες στηρίχθηκε στο μοντέλο της ΔΕΗ και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον λιγνίτη.

Άρα, τόσο η Ελληνική Πολιτεία – και γι’ αυτό είμαστε εδώ – όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει κατ’ απόλυτη προτεραιότητα να εκπονήσουμε από κοινού ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο με ειδική χρηματοδότηση για τη Δυτική Μακεδονία έτσι ώστε να μην καταστραφεί η όμορφη αυτή περιφέρεια της Ελλάδος, στο πλαίσιο της φιλόδοξης και θεμιτής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ξεκινήσαμε σήμερα με τον κ. Περιφερειάρχη τη συνεργασία μας. Είμαστε ακόμη στην αφετηρία, θα πάμε μαζί μέχρι το τέλος και θα παρουσιάσουμε στους συμπολίτες μας στη Δυτική Μακεδονία ένα καλύτερο μέλλον».

Από την πλευρά του ο κ. Κασαπίδης δήλωσε:

«Ήρθα να συναντήσω και να μεταφέρω στον αγαπητό Υπουργό και φίλο, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, την αγωνία μου για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο των εξελίξεων που αφορούν τον ενεργειακό τομέα. Μετά τις ανακοινώσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Δυτική Μακεδονία βαίνει σε φτωχοποίηση και χρειάζεται άμεσα ένας τέλειος συντονισμός κι ένα άψογο αναπτυξιακό σχέδιο, πέρα και πάνω απ’ όσα υπάρχουν ή όσα μπορεί να προβλέπονται, ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία και ειδικά για τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα.

Είμαι αισιόδοξος ότι η προσπάθεια αυτή θα στεφθεί με επιτυχία, όμως χρειάζεται πάρα πολλή και σκληρή δουλειά και τέλειος συντονισμός μεταξύ των Δήμων, της Περιφέρειας, του Υπουργείου και της Κυβέρνησης συνολικά. Εκτιμώ ότι ο αγώνας θα δοθεί με ενότητα, ομοψυχία και θα στεφθεί με επιτυχία.

Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό για την ανταπόκριση και τη συμπαράσταση, την αληθινή και την ένθερμη, σ’ αυτήν την πρόκληση για όλους μας».

image_print

Περιβαλλοντικά έργα

Αττική: Επιθεωρήσεις και καθαρισμοί ρεμάτων από τεχνικά συνεργεία της Περιφέρειας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ρέμα Χείμαρρος

Με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και με αφορμή την εκδήλωση βροχοπτώσεων, τεχνικά συνεργεία της Περιφέρειας προχώρησαν την περασμένη Παρασκευή σε ενδελεχείς ελέγχους και καθαρισμούς σε επικίνδυνα ρέματα σε όλη την Αττική, με στόχο την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα τα τεχνικά κλιμάκια επιθεώρησαν στον Βόρειο Τομέα το ρέμα Χελιδονούς του Δήμου Κηφισιάς, το ρέμα Πύρνας του Δήμου Λυκόβρυσης και το ρέμα Σαπφούς του Δήμου Αμαρουσίου.

Στο Δυτικό Τομέα διενήργησαν ελέγχους στα ρέματα επί των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Αχαίας – Μυκάλης – Πίνδου του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, στο ρέμα επί της οδού Κωστή Παλαμά του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, ενώ στο Κεντρικό και Νότιο Τομέα μετέβησαν στις εκβολές του ρέματος Πικροδάφνης του Δήμου Π. Φαλήρου και επί της οδού Αρματωλών στο ρέμα Πικροδάφνης Δήμου Π. Φαλήρου.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης επισήμανε σχετικά:

«Παράλληλα με τη μάχη που δίνουμε για την καλύτερη προστασία των πολιτών από την πανδημία του κορωνοϊού, παραμένουμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας ότι θα ενισχύουμε συνεχώς τη θωράκιση των πόλεων μας. Η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας στην Αττική παραμένει απόλυτη προτεραιότητά μας και δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού, ακόμα και σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας. Θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες μας για το αίσθημα ευθύνης που επιδεικνύουν καθημερινά».

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Αιολική πρωτιά τον Ιανουάριο στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Με σταθερό πρωταγωνιστή τα αιολικά αυξάνονται οι επιδόσεις των ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα σύμφωνα με το δελτίο ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που δημοσίευσε ο ΔΑΠΕΕΠ για τον Ιανουάριο 2020.

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο που μας πέρασε, τα αιολικά καταλάμβαναν το 50,7% της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ ενώ σε επίπεδο GWh παρήγαγαν το 62% της ενέργειας που προήλθαν από μονάδες ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ συνολικά στο διασυδεδεμένο σύστημα.

Στη δεύτερη θέση ήρθαν τα φωτοβολταϊκά, τα οποία συνδυαστικά με τα φ/β που είναι τοποθετημένα σε στέγες κατέλαβαν το 22% της εγκατεστημένης ισχύος και 40,7% των GWh που παρήχθεισαν για τον ίδιο μήνα (φ/β σε στέγες: 3% και 5,4% αντίστοιχα). Στην τρίτη θέση αναδείχθηκαν οι κατανεμόμενες μονάδες ΣΗΘΥΑ έχοντας το 7% της εγκατεστημένης ισχύος και μερίδιο 2% στις μηνιαίες GWh, στην τέταρτη θέση τα υδροηλεκτρικά (4% και 3,7% αντίστοιχα), στην πέμπτη θέση η βιομάζα (3% και 1,4%) με τις μονάδες ΣΗΘΥΑ άνω των 35 MWE, να κλείνουν τη λίστα με 2% και 1,6%.

Σε απόλυτα νούμερα, σε ό,τι αφορά στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (ΜΔΝ), τα αιολικά αναδείχθηκαν πρώτα με ευρεία διαφορά, εφόσον παρήγαγαν 75,28 GWh «πράσινης» ενέργειας με τα φωτοβολταϊκά να ακολουθούν με 11,5 GWh (+1,53 GWh αν συνυπολογίσουμε τα φ/β σε στέγες).

Ακολούθησαν οι υβριδικοί σταθμοί με 1,02 GWh και η βιομάζα με 0,39 GWh. Η εγκατεστημένη ισχύς σε MW στα ΜΔΝ, ανά τεχνολογία, έχει ως εξής: αιολικά (306,15 MW), φωτοβολταϊκά (129,75 MW +22,06 MW φ/β σε στέγες), υβριδικοί σταθμοί (2,95 MW), ΜΥΗΣ (1 MW) και βιομάζα (0,3 MW)

Σύμφωνα με το δελτίο, η διείσδυση για το έτος 2019 ανήλθε σε 905 MW και η κατανομή της διείσδυσης είναι 746 MW για τα αιολικά, 148 MW για τα φωτοβολταϊκά, 1 MW για τα ΜΥΗΣ, 5 MW για τη Βιομάζα και 5 MW για τα ΣΗΘΥΑ.

Η διείσδυση για τον Ιανουάριο 2020 είναι 36,52 MW και η κατανομή της νέας διείσδυσης είναι 14,1 MW για τα αιολικά, 20,16 MW για τα Φωτοβολταϊκά, 0,756 MW για τα ΜΥΗΣ, 1,5 MW για τη Βιομάζα και 5 MW για τα ΣΗΘΥΑ. Η υπόθεση διείσδυσης για το έτος 2020 είναι 815 MW και η κατανομή της διείσδυσης είναι 440 MW για τα Αιολικά, 350 MW για τα φωτοβολταϊκά, 10 MW για τα ΜΥΗΣ, 10 MW για τη βιομάζα και 5 MW για τα ΣΗΘΥΑ.

Για τα φ/β του ειδικού προγράμματος στεγών η πρόβλεψη διείσδυσης εξακολουθεί να θεωρείται μηδενική μετά το 2014, καθώς το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στο net-metering.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κορωνοϊός: Άμεση απομάκρυνση των μπλε κάδων από νοσοκομεία και κλινικές

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ιατρικά Απόβλητα

Δυστυχώς παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες ότι σε ορισμένα νοσοκομεία δεν γίνεται ορθή χρήση των μπλε κάδων της ανακύκλωσης, των κάδων δηλαδή που προορίζονται για να πετούν οι πολίτες συσκευασίες χαρτιού, πλαστικού, και αλουμινίου, μεταξύ άλλων.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν αναφορές ότι σε ορισμένες περιπτώσεις καταλήγουν σε αυτούς τους κάδους ιατρικά απόβλητα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του νέου κορωνοϊού COVID-19 στους εργαζομένους των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τα απόβλητα αυτά.

Για αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε η άμεση απομάκρυνση των μπλε κάδων που βρίσκονται κοντά σε νοσοκομεία και κλινικές.

Κατά αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί ότι τα απόβλητα των υγειονομικών μονάδων που προκύπτουν από υγειονομικές μονάδες θα οδηγούνται στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ).

Θα υπάρξει σχετική ενημέρωση των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας, με παράλληλη τροποποίηση των δρομολογίων αποκομιδής των μπλε κάδων, ώστε να συνεχιστεί ομαλά η διαδικασία της ανακύκλωσης στη χώρα, εξασφαλίζοντας την προστασία όλων των εμπλεκομένων σε αυτή.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα