Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συνάντηση Φάμελλου με το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων ΕΛΠΕ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Σωκράτης Φάμελλος Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Συνάντηση με το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) πραγματοποίησε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, και η Αναπληρωτής Τομεάρχης, Χ. Καφαντάρη, στη Βουλή, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, μετά από αίτηση του Σωματείου.

ι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν τη διαφωνία τους και την πλήρη αντίθεσή τους με τις δηλωμένες προθέσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά στην πώληση των ΕΛΠΕ, αλλά και την αντίθεσή τους με την πρόσφατη προκήρυξη διαγωνισμού του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για την πώληση ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στη ΔΕΠΑ Υποδομών. Ενημέρωσαν επιπλέον, για ασφαλιστικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο τους και για την πρόταση που ετοιμάζουν ενόψει της συζήτησης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκαν κυρίως στην κάθετη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με το ενδεχόμενο μελλοντικής πώλησης του ποσοστού του δημοσίου στον όμιλο των ΕΛΠΕ, κάτι που είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, καθώς και στην πρόσφατη, αναιτιολόγητη απόφαση πώλησης ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στη ΔΕΠΑ Υποδομών, συμπεριλαμβανομένου και του μεριδίου των ΕΛΠΕ.

Ο Σ. Φάμελλος δήλωσε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι η καθολική πρόσβαση σε φθηνή και καθαρή ενέργεια αποτελεί κεντρικό άξονα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που στήριξε έμπρακτα, με την πρόταση να κατοχυρωθεί συνταγματικά στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Η Νέα Δημοκρατία, σε αντίθεση, δεν ψήφισε τη συγκεκριμένη πρόταση και πιστεύει στην ιδιωτικοποίηση των πάντων, άποψη που εξέφρασε πρόσφατα ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέδριο που συμμετείχε στη Νέα Υόρκη.

Ξεκαθάρισε στη συνέχεια, ότι, το 2015, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε τη χώρα χρεωκοπημένη, μαζί με την υποχρέωση πώλησης ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στα ΕΛΠΕ. «Καταφέραμε αφενός να βγάλουμε τη χώρα από τα Μνημόνια και, παρότι δεν καταφέραμε να ανατρέψουμε πλήρως το πλάνο ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, εντός Μνημονίων, πετύχαμε να αλλάξουμε, με σκληρή διαπραγμάτευση, το διαγωνισμό, ώστε να συμμετάσχει και ο ιδιώτης σε ενδεχόμενη πώληση με σημαντικό ποσοστό, να διατηρήσουμε ποσοστό στην ιδιοκτησία του δημοσίου και ισχυρή παρουσία στον τομέα των υδρογονανθράκων, καθώς και ισχυρά δικαιώματα αρνησικυρίας σε θέματα προμήθειας αργού, εθνικών αποθεμάτων και λειτουργίας του διυλιστηρίου.

Σήμερα, μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια, την αποτυχία του διαγωνισμού και μετά την συνεχή κερδοφορία του Ομίλου των ΕΛΠΕ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ, τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη πώλησης ποσοστού των Ελληνικών Πετρελαίων εφόσον, η χώρα είναι εκτός Μνημονιακών δεσμεύσεων, η πώληση έχει μόνο δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό χαρακτήρα και συνεπώς το απαιτούμενο ποσό μπορεί να καλυφθεί από την κερδοφορία του Ομίλου. Ενδεχόμενο πώλησης εκ μέρους της ΝΔ θα εγείρει σοβαρό ζήτημα δημοσίου συμφέροντος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σ.Φάμελλος και η Χ.Καφαντάρη τόνισαν ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς για να αποτρέψει την πώληση των ΕΛΠΕ και να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκαν ακόμη, στην πρόσφατη προκήρυξη διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση των δικτύων φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών), η οποία, όπως σχολίασε, έγινε με ταχείες διαδικασίες, χωρίς να προηγηθεί αποτίμηση της αξίας και αιτιολόγηση του δημόσιου οφέλους από την συμπερίληψη στο διαγωνισμό του ποσοστού των ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ (35%).

Η αδιαφανής και αδικαιολόγητη αυτή διαδικασία δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά, πολύ δε περισσότερο λόγω της εσπευσμένης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛΠΕ, καθότι θίγει το δημόσιο συμφέρον. «Πώς γίνεται τα ΔΣ των αρμόδιων φορέων να προχωρούν σε μια τόσο κρίσιμη επιλογή χωρίς καμία απολύτως αιτιολόγηση και καμία μελέτη οφέλους για το δημόσιο και τον Όμιλο, αλλά και χωρίς τις απαιτούμενες διοικητικές πράξεις;».

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσαν ότι η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να εγκαταλείψει, προσώρας, τα σενάρια που διέρρεε στον Τύπο, το προηγούμενο διάστημα, περί πώλησης των ΕΛΠΕ με τη διάθεση μετοχών και μάλιστα σε τιμή με ενδεχόμενη έκπτωση (discount)-μία απαίτηση των δανειστών που δεν δέχτηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-αποτελεί μία μικρή νίκη των εργαζομένων και των πολιτικών και κοινωνικών που αντιτίθενται σε αυτή την πώληση. Υπογράμμισαν όμως, ότι παρότι αποτελεί μια πρώτη επιβεβαίωση του αγώνα τους που δεν επιτρέπει, όμως, εφησυχασμό.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν στην ανάγκη στενής συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών, με κοινό στόχο την αποτροπή πώλησης τόσο των ΕΛΠΕ, όσο και του ποσοστού που κατέχει το δημόσιο, μέσω των ΕΛΠΕ, στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση των δικτύων φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών).​

image_print

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κορωνοϊός: Άμεση απομάκρυνση των μπλε κάδων από νοσοκομεία και κλινικές

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ιατρικά Απόβλητα

Δυστυχώς παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες ότι σε ορισμένα νοσοκομεία δεν γίνεται ορθή χρήση των μπλε κάδων της ανακύκλωσης, των κάδων δηλαδή που προορίζονται για να πετούν οι πολίτες συσκευασίες χαρτιού, πλαστικού, και αλουμινίου, μεταξύ άλλων.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν αναφορές ότι σε ορισμένες περιπτώσεις καταλήγουν σε αυτούς τους κάδους ιατρικά απόβλητα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του νέου κορωνοϊού COVID-19 στους εργαζομένους των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τα απόβλητα αυτά.

Για αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε η άμεση απομάκρυνση των μπλε κάδων που βρίσκονται κοντά σε νοσοκομεία και κλινικές.

Κατά αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί ότι τα απόβλητα των υγειονομικών μονάδων που προκύπτουν από υγειονομικές μονάδες θα οδηγούνται στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ).

Θα υπάρξει σχετική ενημέρωση των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας, με παράλληλη τροποποίηση των δρομολογίων αποκομιδής των μπλε κάδων, ώστε να συνεχιστεί ομαλά η διαδικασία της ανακύκλωσης στη χώρα, εξασφαλίζοντας την προστασία όλων των εμπλεκομένων σε αυτή.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Φυσικό Αέριο-LPG

Αναχώρησε από την Κίνα το κύτος του FPSO “Energean Power”

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

FPSO Energean Power

Μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την πρόοδο του project ανάπτυξης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Karish στο Ισραήλ ανακοινώνει η Energean, καθώς το κύτος του FPSO «Energean Power» αναχώρησε από το ναυπηγείο της COSCO στo Zhoushan της Κίνας το πρωί της Παρασκευής 3 Απριλίου.

Το κύτος ρυμουλκείται τώρα προς το ναυπηγείο Admiralty της Sembcorp Marine στη Σιγκαπούρη όπου θα εγκατασταθεί το σύνολο των εξάλων (topsides) με τελικό προορισμό, προς το τέλος του έτους, το Ισραήλ για εγκατάσταση και θέση σε λειτουργίας.

Η αναχώρηση του κύτους από την Κίνα εντός του χρονικού προγραμματισμού της Energean συνιστά ένα σημαντικό επίτευγμα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί διεθνώς στις αγορές λόγω της πανδημίας του κοροωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της κατασκευής του κύτους, συμπληρώθηκαν πάνω από 5 εκατομμύρια ώρες χωρίς εργατικό ατύχημα (Lost Time Injury), ενώ ως τώρα συνολικά στην κατασκευή του FPSO έχουν συμπληρωθεί πάνω από 10 εκατομμύρια ώρες, σε μία απόδειξη των υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας που η Energean έχει ως απόλυτη προτεραιότητα και εφαρμόζει σχολαστικά.

Η εταιρεία έχει επίσης ολοκληρώσει με επιτυχία τις τρεις γεωτρήσεις ανάπτυξης στο κυρίως κοίτασμα του Karish, επιβεβαιώνοντας ότι οι τρεις γεωτρήσεις θα είναι σε θέση να παράγουν συνολικά 800 εκατ. κυβικά μέτρου αερίου ετησίως, κατ΄ αναλογία προς την πλήρη δυναμικότητα του FPSO η οποία είναι 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο.

Σημειώνεται επίσης ότι τις προηγούμενες ημέρες εκφορτώθηκε στο λιμάνι της Λεμεσού ο αγωγός (σωλήνες διαμέτρου 30 και 24 ιντσών) που προορίζεται να εγκατασταθεί στο Ισραήλ. Το επόμενο διάστημα ο συνολικού μήκους 90 χιλιομέτρων αγωγός θα μεταφορτωθεί σε ειδικά σκάφη με τελικό προορισμό το Ισραήλ, όπου θα συνδέσει το FPSO “Energean Power” με τις χερσαίες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην περιοχή του Dor.

H Energean διατηρεί τον προγραμματισμό της για έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το Karish στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Οι εξελίξεις στην εξαγορά της Edison Ε&P

Εξάλλου η Energean και η Edison συμφώνησαν να προχωρήσουν στην τροποποίηση των όρων της εξαγοράς της Edison E&P από την Energean.

Με βάση τη νέα συμφωνία:

– Το χαρτοφυλάκιο της Edison E&P στην Αλγερία θα εξαιρεθεί από την εξαγορά.

– Το συμφωνηθέν τίμημα της εξαγοράς θα μεταβληθεί κατά 150 εκατ. δολάρια.

Η Energean εργάζεται ώστε να ολοκληρώσει την εξαγορά της Edison E&P το συντομότερο δυνατό εντός του 2020, υπό την έγκριση των μετόχων της και των κυβερνήσεων που εμπλέκονται στη διαδικασία.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, θα προχωρήσει και η συμφωνημένη μεταβίβαση προς την Neptune του χαρτοφυλακίου της Edison E&P στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία έναντι 250 εκατ. δολαρίων, με πιθανή προσαύξηση του τιμήματος κατά 30 εκατ. δολάρια, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Energean.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Θωμάς: Το ΥΠΕΝ θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γεράσιμος Θωμάς Γραμματέας Φυσικών Πόρων ΥΠΕΝ

Σε συνέχεια της δημοσίευσης από τον ΔΑΠΕΕΠ των τελευταίων στοιχείων για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ (ΕΛΑΠΕ) που αναφέρονται στην περίοδο Ιανουαρίου 2020, το ΥΠΕΝ υπογραμμίζει ότι παρακολουθεί στενά την πορεία του ΕΛΑΠΕ, σε συνεργασία με τον ΔΑΠΕΕΠ.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς δήλωσε:

«Η βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ αποτελεί προτεραιότητα για το ΥΠΕΝ και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να την διασφαλίσουμε. Τα εξεταζόμενα μέτρα θα συγκεκριμενοποιηθούν πριν το καλοκαίρι, μετά την δημοσίευση και των στοιχείων του ΕΛΑΠΕ για τον Φεβρουάριο (22 Απριλίου) και τον Μάρτιο (που θα δημοσιευθούν εντός του Μαΐου), την ψήφιση από τη Βουλή του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου (που περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις για την αγορά ΑΠΕ, μεταξύ άλλων στο σκέλος της αδειοδότησης) και προφανώς αφού υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στην αγορά ενέργειας και στον κλάδο των ΑΠΕ ειδικότερα».

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα