Συνάντηση με αντικείμενο τα υπό αναθεώρηση Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων (Σ.Δ.Υ.) του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας πραγματοποίησε το Δ.Σ. της ΕΘΕΜ με τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων και στελέχη της Ειδικής Γραμματείας (Ε.Γ.Υ.), στις 26 Ιουλίου 2017, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Στη συνάντηση, η οποία έγινε σε πολύ θετικό κλίμα και με πρωτοβουλία της ΕΘΕΜ, συμμετείχαν από την Ε.Γ.Υ. ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων κ. Ι. Γκανούλης, η σύμβουλος της Ε.Γ.Υ. κ. Μπίλλη, η τμηματάρχης κ. Νίκα, η νομικός συνεργάτης κ. Β. Τζατζάκη.
Την ΕΘΕΜ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος κ. Γιάννης Καλλές, το μέλος του Δ.Σ. και της επιστημονικής επιτροπής κ. Ανθή Αναγνωστοπούλου, το μέλος του Δ.Σ. κ. Τάσος Μπαρμπούτης. Στην συνάντηση παρουσιάστηκαν από την Ε.Γ.Υ. οι κατευθύνσεις για τα νέα Σ.Δ.Υ., έγινε συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των μελετών και για το χρόνο διαβούλευσης που θα ακολουθήσει.
Από την πλευρά της, η αντιπροσωπεία της ΕΘΕΜ κατέθεσε τον προβληματισμό της για τις φήμες που διέρρευσαν ότι υπάρχει γραπτή εντολή από την Ε.Γ.Υ. προς τους μελετητές να μην συμπεριληφθεί στην κάλυψη του υδατικού ελλείμματος η μεταφορά μέρους των υδάτων του ταμιευτήρα Συκιάς επί του Άνω Αχελώου. Ο κ. Γκανούλης παραδέχθηκε την ύπαρξη της σχετικής επιστολής, υποβάθμισε όμως το γεγονός λέγοντας ότι πρόκειται για απλή κατεύθυνση προτεραιοτήτων που όμως δεν θα αποκλείει το σενάριο της μεταφοράς υδάτων από τη Συκιά.
Παρόλα αυτά, σε συνδυασμό με τη απροθυμία του κ. Ειδικού Γραμματέα να γνωστοποιήσει το ακριβές περιεχόμενο της επιστολής, η εικόνα που αποκόμισε η αντιπροσωπεία της ΕΘΕΜ για το θέμα αυτό, δυστυχώς, δεν είναι ενθαρρυντική. Σε ότι αφορά την διαβούλευση για τα νέα Σ.Δ.Υ. οι παράγοντες της Ε.Γ.Υ. προσδιόρισαν ότι αυτή θα γίνει αφενός ηλεκτρονικά αφετέρου με επαφή με τους φορείς από τα τέλη Αυγούστου και μετά, αλλά θα έχει σχετικά μικρή διάρκεια λόγω πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων.
Η ΕΘΕΜ ζήτησε να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ώστε η διαβούλευση να είναι ουσιαστική και σε βάθος και ζήτησε την προσωπική παρουσία του κ. Γκανούλη στη Θεσσαλία. Επίσης η ΕΘΕΜ ανέλαβε την υποχρέωση να καταθέσει υπόμνημα με τις προτάσεις της και επέμενε στην ανάγκη ενός ολοκληρωμένου πλάνου (master plan) για το υδατικό διαμέρισμα Θεσσαλίας με καταγραφή, κοστολόγηση, ιεράρχηση και χρονοδιάγραμμα για όλα τα έργα και τις δράσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος σε βάθος χρόνου.
Ο κ. Γκανούλης αποδέχθηκε την πρόταση αφήνοντας περιθώρια περαιτέρω συζήτησης και συνεργασίας και για το θέμα αυτό αλλά και γενικότερα.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV