fbpx
Connect with us

Επικαιρότητα

Συνάντηση Χατζηδάκη με τους συντονιστές των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Κωστής Χατζηδάκης Υπουργός ΠΕΝ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, συναντήθηκε σήμερα με τους συντονιστές των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Δημήτρης Οικονόμου και ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης.

Στη συνάντηση, μεταξύ των άλλων, συζητήθηκαν:

– Η εφαρμογή της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας και ιδιαίτερα σε σχέση με τα αυθαίρετα κτίσματα

– Η απεμπλοκή του προγράμματος του ΕΣΠΑ για τη δασοπροστασία και της αναδασώσεις ύψους 245 εκατ. ευρώ

– Η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες

– Η εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις

Οι συντονιστές των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων υποσχέθηκαν να υποβάλλουν άμεσα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις προτάσεις τους για την επιτάχυνση της εξέτασης των αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, αλλά και προτάσεις για την περαιτέρω απλούστευση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.

 

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Στα εγκαίνια Πολυχώρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στη Ν. Σμύρνη ο Πατούλης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο Γ. Πατούλης στα εγκαίνια του Πολυχώρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στη Ν. Σμύρνη

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης παραβρέθηκε στα εγκαίνια του τρίτου Πολυχώρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στη Νέα Σμύρνη, τα οποία πραγματοποιήθηκαν παρουσία του υπ. Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκου, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου προγράμματος »Νέα Γενιά Ανακύκλωσης», του υπ. Εσωτερικών.

Την τελετή ευλόγησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ν. Σμύρνης κ.κ. Συμεών. Παρέστησαν ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Περιβάλλοντος Γ. Κρεμλής, ο Δήμαρχος Ν. Σμύρνης Σ. Τζουλάκης, η Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου Μ. Ανδρούτσου, ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου Γ. Φωστηρόπουλος, ο Δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού Α. Μπινίσκος, η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Δ. Νάνου, o Πρόεδρος της ΕΟΑΝ Ν. Χιωτάκης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα περιβάλλοντος Ν. Παπαδάκης, τα μέλη του ΔΣ του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ και πλήθος κόσμου.

Η Ν. Σμύρνη είναι μια από τις πέντε πόλεις (Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Ναύπλιο Ιωάννινα και Άνδρος) που μετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης». Στο πλαίσιο του προγράμματος θα φιλοξενηθούν 45 «σπιτάκια ανακύκλωσης» στους πέντε Δήμους που συνεργάζονται με το Υπ. Εσωτερικών. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου Νέας Σμύρνης.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης και υπογράμμισε ότι στο επίκεντρο των πολιτικών της νέας διοίκησης είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η προώθηση αποτελεσματικών λύσεων στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τόνισε ότι το 2020 θα είναι έτος ανακύκλωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο προανήγγειλε πως την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο, θα παρουσιαστεί το σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για την προώθηση της Ανακύκλωσης το 2020, καθώς και για την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου ορθολογικής και φιλικής προς το περιβάλλον, διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής εξήρε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του υπ. Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκου, επισημαίνοντας πως από κοινού και μέσα από συγκεκριμένες δράσεις θα επιτύχουν το στόχο να γίνει η Αττική μία πραγματική «Πράσινη Περιφέρεια».

«Θα επενδύσουμε στην κυκλική οικονομία με στόχο να γίνουμε περιφέρεια-πρότυπο και για άλλες περιοχές της χώρας μεταλαμπαδεύοντας βέλτιστες πρακτικές για το περιβάλλον» τόνισε και πρόσθεσε:

« Σήμερα είναι μία μέρα αισιοδοξίας και χαίρομαι που έχουμε κοντά μας παιδιά, που σηματοδοτούν την ελπίδα. Γι’ αυτά τα παιδιά οφείλουμε όλοι να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο, μία ποιοτικότερη ζωή και πιστεύω πως το 2020 θα είναι ένα έτος επανεκκίνησης στην προσπάθεια να διαμορφώσουμε ένα πιο υγιές μέλλον για τις νέες γενιές. Ευχαριστούμε τον υπουργό Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο ο οποίος είναι στο πλευρό μας στην προσπάθεια αυτή ».

Ο υπ. Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος τόνισε πως στόχος του προγράμματος είναι να επεκταθεί σε όλους τους Δήμους της Αττικής και ακολούθως σε όλη τη χώρα. «Θα συνεργαστούμε εποικοδομητικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς έχουμε κοινό στόχο να υπηρετήσουμε τους πολίτες» τόνισε και πρόσθεσε πως αυτή η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για ένα καλύτερο περιβάλλον, έχει την αμέριστη στήριξη του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ευχαρίστησε το Σύστημα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης για τη συνδρομή του και επισήμανε:

«Αυτός ο χώρος που βλέπετε και άλλοι 45 παρόμοιοι χώροι στους 5 δήμους που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα, προσφέρονται στους δήμους δωρεάν. Χωρίς να πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ. Και αυτή η κίνηση στις μέρες μας εκτιμάται και είναι πάρα πολύ θετική και ουσιαστική και δίνει το παράδειγμα πώς η υγιής επιχειρηματικότητα μπορεί να βοηθήσει στο να αλλάξουμε συνήθειες».

Ο Δήμαρχος Ν. Σμύρνης Σ. Τζουλάκης τόνισε ότι θα στηρίξει την πρωτοβουλία του υπ. Εσωτερικών αλλά και τις πολιτικές της Περιφέρειας Αττικής, υπογραμμίζοντας πως η ανακύκλωση θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για κάθε σύγχρονο Δήμο και πρόσθεσε πως στόχος του Δήμου Ν. Σμύρνης είναι να φτάσει, το 2020, τα ποσοστά της ανακύκλωσης στο 30%.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Καραμανλής: Κόμβος για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με σύγχρονες υποδομές η Ελλάδα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κώστας Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

«Όποιος ενδιαφέρεται ή όποιος το σκέφτεται να επενδύσει στην Ελλάδα, θέλουμε να ξέρει ότι πλέον στην πατρίδα μας θα βρίσκει όχι μόνον ανοιχτές πόρτες, αλλά και πραγματικά υγιείς συνθήκες για την επένδυσή του. Θέλουμε να σας βοηθήσουμε, να μας βοηθήσετε. Και να είστε βέβαιοι ότι στην Ελλάδα σήμερα, όποιος έρθει να επενδύσει θα συναντήσει μια χώρα που διδάσκεται από τα λάθη της. Με αξιοκρατία. Διαφάνεια. Δίκαιους κανόνες για όλους. Ανοιχτό μυαλό και διάθεση για καινοτομία. Βλέμμα στο μέλλον και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό με διορατικότητα», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τους συμμετέχοντες στο Ελληνογαλλικό Επενδυτικό Φόρουμ, με θέμα: «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παρίσι.

Αναφερόμενος στη διμερή, πολυεπίπεδη ελληνογαλλική συνεργασία – και σε εμβληματικά έργα υποδομής στη χώρα μας – από τη δεκαετία του 1970, ο κ. Καραμανλής επισήμανε πως «αυτή η φιλία, αυτή η συμμαχία, μπορεί, για άλλη μια φορά, να μετουσιωθεί σε συνεργασίες με αμοιβαίο όφελος και για τις δύο χώρες.

Σε win-win συμπράξεις, ιδίως στον τομέα των Υποδομών. Είναι ώρα να καταστήσουμε την Ελλάδα κόμβο της ευρύτερης περιοχής μας. Οι συνδυασμένες μεταφορές, η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου μας, οι επενδύσεις σε λιμάνια και logistics centers, με δεδομένη τη στρατηγική θέση της χώρας μας, μάς προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες.

Αυτή τη δοκιμασμένη και – πλέον – ευρείας αποδοχής λογική, θέλουμε να επεκτείνουμε και να εξελίξουμε σήμερα, για να βοηθήσουμε την πατρίδα μας να πατήσει ξανά γερά στα πόδια της, τώρα, μάλιστα, που, μετά από κάποια πολύ δύσκολα χρόνια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια (μείωση φόρων, μείωση της γραφειοκρατίας, άνοιγμα των αγορών, εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις) προκειμένου να επιστρέψει (η πατρίδα μας) ξανά στην κανονικότητα.

Όσοι, λοιπόν, ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, θα θέλαμε να μας βλέπουν έτσι ακριβώς: Ως μια χώρα που οι σύγχρονες υποδομές της την καθιστούν κόμβο για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Συνεχίζοντας την ομιλία του στο Επενδυτικό Φόρουμ, που τελούσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εξωτερικών και Τουρισμού και διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Παρισίων και την Ένωση Εμπορικών Συμβούλων Εξωτερικού Γαλλίας CCEF, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, υπογράμμισε:

«Το επόμενο ερώτημα, βέβαια, είναι πώς ακριβώς σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε αυτά τα έργα υποδομής. Το πρώτο που πρέπει να σας πω είναι ότι είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε δραστικά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε αυτά.

Επεξεργαζόμαστε – και σε ορισμένες περιπτώσεις είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε – νέα, ευέλικτα μοντέλα που ενθαρρύνουν και ενισχύουν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην κατασκευή μεγάλων έργων. Και πρώτα απ’ όλα, αναφέρομαι στις λεγόμενες «προτάσεις καινοτομίας» ή αλλιώς «Unsolicited Proposals», μοντέλο το οποίο εφαρμόζεται με επιτυχία σε αρκετές χώρες της Ε.Ε.. Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε, όμως, και άλλα εργαλεία.

Όπως την ανεξάρτητη επαλήθευση μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας ή την τμηματική εκκίνηση έργων Υποδομής. Εδώ θα ήθελα να θίξω και το ενδιαφέρον μας για το γαλλικό μοντέλο «Ανάθεσης Δημοσίας Υπηρεσίας». Το λεγόμενο Delegation de services public / Public Service Delegation, που αποτελεί ένα ενδιαφέρον μοντέλο συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και μπορεί να βρει πολλές εφαρμογές στη χώρα μας: Στη διαχείριση των υποδομών, στις υπηρεσίες μεταφορών, στις συντηρήσεις, αλλά και στα νερά, τη διαχείριση απόβλητων και αλλού.

Το βέβαιο είναι ένα: Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο λιγότερο θα χρησιμοποιούμε και στην Ελλάδα το ξεπερασμένο μοντέλο των κλασικών δημοσίων έργων, που στην πράξη έχει αποτύχει ή, έστω, έχει φτάσει στα όριά του», κατέληξε ο κ. Κώστας Καραμανλής.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Έργα υποδομών για τον Δήμο Ιλίου στο επίκεντρο της συνάντησης Πατούλη-Ζενέτου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Συνάντηση Πατούλη-Ζενέτου στην Περιφέρεια

Ζητήματα που αφορούν στην χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων καθώς και δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με τον Δήμαρχο Ιλίου Ν. Ζενέτο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών που έχει ο Περιφερειάρχης με Δημάρχους με στόχο την από κοινού δρομολόγηση παρεμβάσεων για την ισότιμη ανάπτυξη και των 66 Δήμων της Αττικής, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης η Γενική Διευθύντρια Αναπτυξιακών Έργων της Περιφέρειας Ε. Βελγάκη, o Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Α. Καλογερόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γ. Φερεντίνος, η Διευθύντρια Τεχνικών Έργων του Δήμου Α. Δημητρακοπούλου και υπηρεσιακά στελέχη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Ζενέτος τόνισε την ανάγκη χρηματοδότησης από την Περιφέρεια έργων που θα συμβάλουν στην αναπτυξιακή αναβάθμιση του Δήμου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ενίσχυση και υλοποίηση οδικών έργων καθώς και στην ολοκλήρωση υποδομών που έχουν κοινωνικό πρόσημο.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το κτίριο που θα στεγάσει τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων – Μ.Φ.Η. (Γηροκομείο), η οποία θα λειτουργήσει σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως. Επιπλέον έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις αναπλάσεις στις Λεωφόρους Αγίου Νικολάου και Πετρουπόλεως (5,350 εκατ. ευρώ), καθώς και στην ανακατασκευή οδών και πεζοδρομίων (3,5 εκατ. ευρώ).

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αττικής ζήτησε από τα στελέχη της Περιφέρειας να συνεργαστούν στενά με τους συναδέλφους τους στον δήμο Ιλίου προκειμένου να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα η υλοποίηση των έργων. Επιπλέον ζήτησε να δοθεί έμφαση σε έργα που σχετίζονται με τα όμβρια και την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

Επιπλέον, έκανε ιδιαίτερη αναφορά και σε οριζόντιες δράσεις που στόχο τους θα έχουν τη δημιουργία κέντρων εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

«Η Περιφέρεια θα στηρίξει και θα επιδοτήσει εκπαιδευτικά προγράμματα και ποικίλες δραστηριότητες που θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τα παιδιά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «ο Δήμος Ιλίου χρειάζεται στήριξη. Για το λόγο αυτό δρομολογούμε παρεμβάσεις που θα συμβάλουν στην ισότιμη ανάπτυξη όλης της Αττικής. Προτεραιότητα μας παραμένει η χρηματοδότηση ώριμων μελετών για έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα