Σημαντικές συναντήσεις για την διασύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο πρόκειται να πραγματοποιηθούν σήμερα, καθώς υψηλόβαθμα στελέχη της κινεζικής State Grid θα βρεθούν στην Αθήνα και θα συναντηθούν τόσο με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη όσο και με την ΡΑΑΕΥ.
Σκοπός της επίσκεψης είναι μεταξύ άλλων η State Grid – που συμμετέχει με 24% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ – να ενημερωθεί για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στην υλοποίηση της διασύνδεσης αλλά και για το πώς εξελίσσονται οι διαδικασίες σχετικά με το ρυθμιστικό σκέλος.
Όσον αφορά το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ύψους 500 εκατ. ευρώ οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν μέσα στον μήνα, ενώ σήμερα έχει συνάντηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη πρόεδρο της ΕΤΕπ Νάντια Καλβίνο.
Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για να πάρει σάρκα και οστά η ηλεκτρική διασύνδεση. Ειδικότερα, γίνεται παράλληλη έρευνα βυθού από την Κύπρο προς την Κρήτη και από την Κρήτη προς την Κύπρο με δύο διαφορετικά πλοία.
Παράλληλα, ξεκίνησε η παραγωγή του καλωδίου με εντατικούς ρυθμούς στα δυο εργοστάσια, το ένα στη Νορβηγία και το άλλο στην Ιαπωνία, ενώ σε σε πλήρη εξέλιξη είναι και οι συζητήσεις με τη Siemens όσον αφορά το κατασκευαστικό σκέλος, καθώς έχει αναλάβει το έργο της κατασκευής των μετατροπέων τάσεως στο καλώδιο. Υπενθυμίζεται πως η υπογραφή της σύμβασης για τους σταθμούς μετατροπής με την εταιρεία αναμένεται να μπει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025.
Το έργο
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου θα άρει την ενεργειακή απομόνωση του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους της ΕΕ συμβάλλοντας στην επίτευξη των υψηλών στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για διείσδυση ΑΠΕ μέχρι το 2040. Παράλληλα, θα δώσει στην Κύπρο τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε μείζονα ενεργειακό κόμβο της Μεσογείου, χάρις στις εξαγωγές πράσινης ενέργειας προς την Ευρώπη μέσω των διασυνοριακών ηλεκτρικών διασυνδέσεων που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ.
Ταυτόχρονα, θα δώσει την δυνατότητα για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και προς το Ισραήλ, τις οποίες θα τροφοδοτήσει τόσο το εγχώριο δυναμικό ΑΠΕ, όσο και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαθέτει.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ είναι ενταγμένη στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs), λαμβάνοντας επιχορήγηση ύψους 657 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε τόσο υψηλή χρηματοδότηση ενός διασυνοριακού έργου, έχει προβεί σε λεπτομερείς μελέτες κόστους – οφέλους, οι οποίες έχουν αποδείξει το όφελος για τους καταναλωτές και την οικονομική βιωσιμότητα του έργου.
Η λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου εκτιμάται πως θα ξεκινήσει το 2030.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV