Με την πρόσληψη Συμβούλου ξεκινά επίσημα η διαδικασία προς τον διαγωνισμό παραχωρήσης των 22 Περιφερειακών Αεροδρομίων που είναι σήμερα κάτω από την κρατική ομπρέλα. Το Υπερταμείο σύμφωνα με πληροφορίες βγάζει διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου ο οποίος ουσιαστικά θα καταδείξει σε τι περιβάλλον θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός.
Η πρόσληψη του εκτιμάται για το πρώτο τρίμηνο του 2023 και η διάρκεια αναμένεται να είναι μέχρι το τέλος του έτους. Ουσιαστικά ο σύμβουλος θα φτάσει τον διαγωνισμό μέχρι τα τεύχη δημοπράτησης και θα αποφασιστεί αν το έργο θα τρέξει σε ένα ή παραπάνω clusters. Να θυμίσουμε ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό που αφορούσε τα 14 μεγάλα περιφερειακά αεροδρόμια, τελικά είχε επιλεγεί να χωριστούν σε δύο clusters.
Στην περίπτωση των 22 Περιφερειακών Αεροδρομίων αυτό είναι δύσκολο, επισημαίνει στέλεχος των αερομεταφορών καθώς εδώ δεν έχουμε αεροδρόμια που παρουσιάζουν την επιβατική εκείνη κίνηση που να τα ξεχωρίζει από κάποια άλλα. Σε αυτή την περίπτωση τα αεροδρόμια εξυπηρετούν πολύ μικρότερο αριθμό εμπορικών πτήσεων με την Νάξο και την Πάρο να είναι ίσως στην κορυφή της λίστας.
Αεροδρόμια: Ποια είναι τα μικρά διαμάντια
Ο διαγωνισμός θα αφορά την αξιοποίηση, αναβάθμιση και παραχώρηση της λειτουργίας των αεροδρομίων Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Αστυπάλαιας, Χίου, Ιωαννίνων, Ικαρίας, Καλύμνου, Καρπάθου, Κάσου, Κοζάνης, Κυθήρων, Λέρου, Μήλου, Λήμνου, Νέας Αγχιάλου, Νάξου, Πάρου, Σητείας, Σκύρου, Σύρου, Καστοριάς και Καστελλορίζου.
Το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι θα πραγματοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις στις παραπάνω περιοχές, αυξάνοντας το τουριστικό και οικονομικό προφίλ των περιοχών αυτών. Ακόμα ένα αεροδρόμιο που δείχνει να έχει σημαντική δυναμική είναι αυτό των Ιωαννίνων μιας και τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να προσελκύσει πτήσεις από την Σκανδιναβία, την Κεντρική Ευρώπη και το Ισραήλ.
Το βασικό κίνητρο στον διαγωνισμό του Υπερταμείου είναι να υπάρξει μια ανάλογη αναβάθμιση που να δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον σε αυτά τα αεροδρόμιο που με εξαιρέσεις έχουν σημαντικές ελλείψεις στις υποδομές τους. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από την πλευρά του τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει ένα σημαντικό πρόγραμμα αναβάθμισης τους.
Έργα πραγματοποιούνται ή θα ξεκινήσουν το 2023 σε Χίο, Νάξο, Σύρο και Πάρο. Αυτό είναι ένα επιπλέον κίνητρο για τον υποψήφιο επενδυτή ο οποίος θα βρει τις βάσεις για περαιτέρω επενδύσεις στα αεροδρόμια αυτά.
Παράταση στον διαγωνισμό για το αεροδρόμιο στην Καλαμάτα
Εξελίξεις είχαμε όμως στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του αεροδρομίου στην Καλαμάτα. Όπως έγινε γνωστό, ο διαγωνισμός μετατέθηκε για τις 15 Δεκεμβρίου καθώς υπήρχαν πολλά αιτήματα από ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Το αεροδρόμιο Καλαμάτας είναι ένα case study καθώς έχει παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 240% σε μια δεκαετία, με επίκεντρο βέβαια το Costa Navarino που ανέβασε κατακόρυφα το τουριστικό πρεστίζ ολόκληρης της Μεσσηνίας.
Ο διαγωνισμός να θυμίσουμε πως Ο βασικός στόχος του Υπερταμείου, μέσω της παραχώρησης του αεροδρομίου της Καλαμάτας, είναι η αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός και επέκταση των υποδομών του αεροδρομίου και ιδίως του τερματικού σταθμού. Η επέκταση και αναβάθμιση των υποδομών (τερματικός σταθμός, χώρος στάθμευσης αεροσκαφών) αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση λόγω της αλματώδους ανάπτυξης του εν λόγω αεροδρομίου.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV