Connect with us

Ύδρευση - Αποχέτευση

Συμβασιοποιήθηκε σημαντικό αποχετευτικό έργο 5 εκατ. ευρώ στην Πάτρα

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπεγράφη τις προηγούμενες ημέρες η σύμβαση για την κατασκευή σημαντικού αποχετευτικού έργου στην πόλη της Πάτρας με τίτλο: «Βασικά έργα αποχέτευσης λυμάτων παραλιακών υποζωνών Α6 και Α7 πόλεως Πατρών, και συναφείς εργασίες». Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Πατρών (Δ.Ε.Υ.Α.Π.).

Το έργο πρόκειται να εκτελεστεί στη δυτική παραλιακή περιοχή της πόλης των Πατρών, μεταξύ της θάλασσας και του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού (Κ.Α.Α.), μεταξύ της οδού Παπαφλέσσα και του ποταμού Γλαύκου.

Η συνολική αξία της σύμβασης ανήλθε σε 4.083.918,05 (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 5,06 εκατ. ευρώ). Ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία Γεώργιος Θεμ. Λαδόπουλος Α.Τ.Ε. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου είχε εκτιμηθεί σε 8,3 εκατ. ευρώ.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Το έργο

Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή των απαραίτητων έργων συλλογής και μεταφοράς στον βιολογικό καθαρισμό, των λυμάτων της δυτικής παραλιακής περιοχής της Πάτρας.

Όπως περιγράφεται και στη γνωστοποίηση της συναφθείσας σύμβασης, στο πλαίσιο του έργου, προβλέπεται να κατασκευαστούν παραλιακοί συλλεκτήριοι αγωγοί, κυρίως επί της οδού Ακτής Δυμαίων, με τους οποίους συλλέγονται τα λύματα από τους υπάρχοντες παντορροϊκούς αγωγούς.

Επίσης, προβλέπεται να κατασκευαστούν 2 αντλιοστάσια της υποζώνης Α6 (Ακτή Δυμαίων και Ιεροθέου) και της υποζώνης Α7 (Ακτή Δυμαίων και Ανθείας), τα οποία προωθούν τα συλλεγόμενα λύματα προς τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό και από εκεί στον βιολογικό καθαρισμό της Πάτρας.

image_pdfimage_print

Λοιπά Έργα

Κρήτη: Αποκαταστάθηκαν οι ζημιές από τη θεομηνία στις Βουκολιές

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης σχετικά  με την αποκατάσταση καταστροφών που είχαν προκληθεί από θεομηνία που έπληξε την περιοχή των Βουκολιών τον περασμένο χειμώνα.

Πιο συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 2 Αυγούστου οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του Οργανισμού απεκατέστησαν πλήρως το αντλιοστάσιο και την υδρομάστευση των Βουκολιών, που είχαν υποστεί πλήρη καταστροφή κατά την θεομηνία του περασμένου Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ο.Α.Κ. Α.Ε. αποκαταστάθηκε το σημαντικό πρόβλημα άρδευσης καλλιεργειών και η παροχή αρδευτικού νερού ανέρχεται σε 135 m3/h(κυβικά ανά ώρα).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ύδρευση - Αποχέτευση

Αποκαθίσταται η υδροδότηση στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ομαλοποιείται η υδροδότηση στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης καθώς οι διαδικασίες ελέγχων και επεξεργασίας του νερού ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ και είναι θέμα χρόνου να φτάσει το νερό σε όλες τις βρύσες, όπως διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), Γιάννης Παπαϊωάννου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Το σοβαρό πρόβλημα στη διώρυγα προσαγωγής του Αλιάκμονα προς την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, το οποίο επηρέασε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού, έχει αποκατασταθεί.

«Από χθες το βράδυ έχει τελειώσει το θέμα που προέκυψε με τη θολότητα του νερού και από το πρωί έχει αρχίσει η διαδικασία υδροδότησης. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα.

Το είχαμε πει και χθες ότι θα κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να καθαριστούν οι δεξαμενές που έχουν το μη κατάλληλο νερό και στη συνέχεια, με την επεξεργασία στις εγκαταστάσεις, θα προχωρήσει η υδροδότηση της Θεσσαλονίκης. Λίγη υπομονή από τους συμπολίτες μας μέχρι να φτάσει το νερό στα σπίτια», ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου.

Όπως διευκρίνισε, ακόμα και οι περιοχές στις οποίες υπήρξαν διακοπές, σύμφωνα και με το χθεσινό Δελτίο Τύπου της ΕΥΑΘ, όπως του Ωραιοκάστρου, της Πολίχνης, του Ευόσμου και του Πανοράματος, «έχουν υδροδοτηθεί, απλά είναι θέμα χρόνου να φτάσει το νερό παντού. Οι καταναλωτές υδροδοτούνται μέσα από δεξαμενές και αυτές με τη σειρά τους υδροδοτούνται μέσα από το σύστημα επεξεργασίας, αυτό χρειάζεται λίγο χρόνο να ομαλοποιηθεί».

Ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ απέφυγε να κάνει πρόβλεψη για τον ακριβή χρόνο υδροδότησης, ωστόσο εκτίμησε ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μέχρι το μεσημέρι όλοι οι καταναλωτές θα έχουν νερό. Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να κάνουν μία λογική διαχείριση.

«Μέχρι το μεσημέρι, πάντως, θα έχει αποκατασταθεί. Και χρειάζεται μία συνεργασία. Καλή διαχείριση του νερού. Ας μην έχουν οι συμπολίτες μας, για παράδειγμα, ανοιγμένες βρύσες», σημείωσε.

Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι η θολότητα που παρουσιάστηκε στο νερό, το οποίο έρχεται από τον ποταμό Αλιάκμονα, «προήλθε από κάτι, δεν δημιουργήθηκε από την ΕΥΑΘ επειδή κάναμε κάποιο έργο ή κάναμε κάποια παρέμβαση».

Επισήμανε, δε, ότι πραγματοποιούνται συνεχείς, εντατικοί έλεγχοι από το Εργαστήριο της Εταιρείας και έτσι εντοπίστηκε και το χθεσινό πρόβλημα της θολότητας.

«Ο έλεγχος του νερού γίνεται κάθε 15 λεπτά. Το Εργαστήριο Ελέγχου Πόσιμου Νερού της ΕΥΑΘ κάθε 15 λεπτά παίρνει δείγματα από το νερό, το οποίο φεύγει για να πάει στις δεξαμενές. Δεν το κάναμε τυχαία χθες και βρήκαμε ότι ήταν ακατάλληλο το νερό», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΑΘ, «άμεση θα είναι η υδροδότηση της ΒΙΠΕ-Θ» και «το προσωπικό της ΕΕΝΘ και του Χημείου Ύδρευσης παραμένει σε επιφυλακή διενεργώντας συνεχείς ελέγχους. Η τροφοδοσία από τις πηγές της Αραβησσού συνεχίζεται κανονικά».

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ύδρευση - Αποχέτευση

Τρίκαλα: Σε δημοπράτηση σημαντικό έργο αναβάθμισης των δικτύων ύδρευσης με 15 εκατ. ευρώ

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Έργα Αποχέτευσης και Ύδρευσης

Σε δημοπράτηση βρίσκεται σημαντικό έργο αναβάθμισης των δικτύων ύδρευσης στα Τρίκαλα  με τίτλο «Εφαρμογή ζωνοποίησης και αντικατάσταση παλαιών αγωγών δικτύου πόλεως Τρικάλων», με συνολικό προϋπολογισμό 12,05 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 14,94 εκατ. ευρώ). Φορέας υλοποίησης είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Τρικάλων.

Το έργο αφορά στην εφαρμογή ζωνοποίησης στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της πόλης των Τρικάλων, την αντικατάσταση τού συνόλου των πεπαλαιωμένων αμιαντοτσιμεντοσωλήνων και παλαιών πλαστικών αγωγών του εσωτερικού δικτύου, καθώς επίσης και στην αντικατάσταση τού συνόλου των αγωγών του εξωτερικού υδραγωγείου.

Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την ποιότητα ύδρευσης της πόλης δεδομένου ότι η αντικατάσταση του δικτύου κρίνεται επιβεβλημένη, λόγω παλαιότητας και ακαταλληλότητας τού υλικού κατασκευής των σωληνώσεων. Η αντικατάσταση αγωγών αφορά στην περιοχή περιμετρικά του κέντρου των Τρικάλων και εκτείνεται σε έκταση ~320 εκταρίων.

Θα κατασκευασθούν νέες σωληνογραμμές εσωτερικού δικτύου, παράλληλα με τις υφιστάμενες, οι οποίες βαθμιαία θα απομονωθούν.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει οριστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου και η αποσφράγισή τους για τις 12 Σεπτεμβρίου 2019. Η διάρκεια ολοκλήρωσης των σχετικών εργασιών υπολογίζεται σε 40 μήνες.

Τα έργα

Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει τη δημιουργία ζωνών (DMAs – District Metered Areas) στο εσωτερικό δίκτυο για τον ευκολότερο και πιο γρήγορο εντοπισμό των απωλειών νερού του δικτύου, όπως επίσης και για την λειτουργία του δικτύου στα βέλτιστα επίπεδα πίεσης.

Όπως περιγράφεται στη σύμβαση, αυτό θα επιτευχθεί με την τοποθέτηση παροχόμετρων στους αγωγούς εισόδου και εξόδου, για τον έλεγχο των παροχών νερού σε κάθε DMA. Για την πόλη των Τρικάλων, στο σύνολο των 29 ζωνών DMA, υπάρχουν 41 αγωγοί εισόδου/εξόδου νερού και 82 κλειστοί αγωγοί.

Μετά τη δημιουργία στεγανών υποζωνών στο δίκτυο ύδρευσης, αναμένεται μικρή πτώση των πιέσεων σε αυτό, λόγω της μείωσης των συνδέσεων μεταξύ των βρόγχων. Η μείωση αυτή, όμως, θα αποκατασταθεί με την τοποθέτηση ενισχυτικού αγωγού, μήκους περίπου 1.500 μ, ο οποίος θα τροφοδοτείται απευθείας από τη δεξαμενή της Μεγάλης Ντάπιας.

Με την εφαρμογή του συστήματος αυτού, παρέχεται το πλεονέκτημα τής συνεχούς μέτρησης των παροχών σε όλες τις ζώνες και τη δυνατότητα ανάλυσης/ελέγχου της ελάχιστης νυχτερινής ροής.

Θα κατασκευαστούν επίσης νέες σωληνογραμμές εσωτερικού δικτύου, παράλληλα με τις υφιστάμενες, οι οποίες  επίσης βαθμιαία, θα απομονωθούν.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα