Connect with us

Περιβαλλοντικά έργα

Συμβασιοποιήθηκε η κατασκευή του ΧΥΤΥ Κέρκυρας – Εν αναμονή για τον διαγωνισμό της νέας Μονάδας

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργάτης σε εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων

Αναρτήθηκε στην ευρωπαϊκή εφημερίδα δημοσίων διαγωνισμών, η συναφθείσα σύμβαση που αφορά τις μελέτες ωρίμανσης για το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Κέρκυρας, μιας εκ των απαραίτητων υποδομών για τη λειτουργία του νέου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων που βρίσκεται πλέον υπό ανάπτυξη στο νησί.

Ανάδοχος αναδείχθηκε η ένωση εταιρειών εταιρειών: ΕΠΤΑ ΑΕ, ENVIROPLAN ΑΕ, HYDROMENT ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΕ, ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΕ και ENVIC ΕΠΕ.

Το τελικό ποσό του έργου με αρχική προϋπολογισμένη αξία 769.535,30 ευρώ διαμορφώθηκε τελικά σε 591.659,47 ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) αναδείχθηκε η εταιρεία

Το αντικείμενο τής σύμβασης αφορά στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών, για τη δημιουργία του νέου ΧΥΤΥ Κέρκυρας και συγκεκριμένα, στα ακόλουθα:

— Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων,

— Τοπογραφική μελέτη,

— Γεωλογική μελέτη,

— Γεωτεχνική μελέτη,

— Οριστική μελέτη του έργου,

— Τεύχη δημοπράτησης του έργου,

— Σύνταξη Σ.Α.Υ. – Φ.Α.Υ. του έργου.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Κέρκυρας (ΣΥΔΙΣΑ), υπεύθυνος για τη δρομολόγηση της ΟΕΔΑ Κερκύρας που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί των Φαιάκων.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (στον Άξονα Προτεραιότητας «ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΟΧΗΣ» του ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020) και η διάρκεια κατασκευής του έχει οριστεί σε 12 μήνες από την υπογραφή, δηλαδή στα μέσα του Καλοκαιριού 2020.

Η Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων

Εξελίξεις αναμένονται σύντομα όμως και για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενο ρεπορτάζ του ypodomes.com, που αφορούσε στην ένταξη του έργου κατασκευής μιας σύγχρονης εγκατάστασης επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων, στο ΕΣΠΑ, με 29,13 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 36,12 εκατ. ευρώ), είχαν διαφανεί θετικά σημάδια για την ταχεία προκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με πηγές με καλή πληροφόρηση για τα μείζονα περιβαλλοντικά έργα στο νησί, η προέγκριση των τευχών δημοπράτησης για τη Μονάδα είναι πρακτικά ολοκληρωμένη καλλιεργώντας ελπίδες ότι ο διαγωνισμός θα βγει στον αέρα πιθανότατα στις αρχές Οκτωβρίου, με τη συμβασιοποίηση του έργου να ακολουθεί -καλώς εχόντων των πραγμάτων- την Άνοιξη του 2020, επιτρέποντας την εκκίνηση της 18μηνης κατασκευαστικής περιόδου.

image_pdfimage_print

Περιβαλλοντικά έργα

Αττική: Η Περιφέρεια διεκδικεί 12,3 εκατ. ευρώ για 10 ώριμες μελέτες αντιπλημμυρικών έργων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ρέμα στην Κινέτα

Επιστολή προς τη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης με την οποία ζητά τη χρηματοδότηση δέκα ώριμων μελετών που αφορούν σε αντιπλημμυρικά έργα σε όλη την Αττική ύψους 12.330.000 Ευρώ, απέστειλε ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης.

Οι προτάσεις της Περιφέρειας Αττικής βασίζονται στις προτεραιότητες που δίνονται για τη νέα προγραμματική περίοδο 2012-2027 και αφορούν ώριμες μελέτες, οι οποίες κρίνεται απαραίτητο να χρηματοδοτηθούν σε αυτό το στάδιο. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας της Περιφέρειας είναι η αποτελεσματική θωράκιση της Αττικής και η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών από πλημμυρικά φαινόμενα.

Με αφορμή το σχετικό αίτημα ο Περιφερειάρχης Αττικής επισημαίνει τα εξής:

Τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας αποτελούν βασική προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής. Σε αυτό το πλαίσιο εργαζόμαστε καθημερινά για να καταφέρουμε να ενισχύσουμε την προστασία της ζωής και των περιουσιών των πολιτών από φυσικές καταστροφές. Αιχμή της πολιτικής και του στρατηγικού μας σχεδιασμού αποτελεί η πρόληψη.

Με δεδομένη τη σημασία ενίσχυσης των αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική, καταθέσαμε πρόταση χρηματοδότησης για έργα σε όλο το λεκανοπέδιο τα οποία θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στα επτά μεγάλα έργα που θα υλοποιηθούν στην Αττική με πόρους που έχουν ήδη εξασφαλιστεί μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Με πράξεις και όχι με λόγια αποδεικνύουμε ότι στο επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο πολίτης και η ασφάλεια του.

Οι 10 μελέτες που ζητά η Περιφέρεια Αττικής να χρηματοδοτηθούν αφορούν:

1. Μελέτη Τοπικών Διευθετήσεων του Ποταμού Ασωπού στις περιοχές Ωρωπού και Συκάμινου

2. Μελέτη οριοθέτησης και Τοπικών Διευθετήσεων του ρέματος Φασιδέρι και κλάδου αυτού από την Δ.Ε. Κρυονερίου έως την οδό Αγ. Αθανασίου (Κατάντη της Bic)

3. Οριστική μελέτη διευθέτησης ρέματος Ροδόπολης (από τη Λ. Σταμάτας – Αμυγδαλέζα)

4. Μελέτες έργων αντιπλημμυρικής προστασίας περιοχών Νότιας Αττικής

5. Διερεύνηση αναγκαιότητας και ανεύρεση θέσεων ανάσχεσης πλημμύρας στην ορεινή λεκάνη του χειμάρρου Σαρανταποτάμου – Οριοθέτηση και έργα διευθέτησης

6. Μελέτη οριοθέτησης διευθέτησης ρέματος Γιακουμή και ρέματος Λούτσας Δυτικού Τομέα Θριάσιου Πεδίου

7. Οριοθέτηση και έργα διευθέτησης ρέματος Καμάρας – Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στο Δήμο Μεγαρέων

8. Αντιπλημμυρικά έργα και δίκτυα Ν. Αττικής (Αγ. Μαρίνα, Λαγονήσι)

9. Διευθέτηση τμήματος χειμάρρου Αγίας Παρασκευής

10. Μελέτες οριοθέτησης και διευθέτησης ρεμάτων Ν. Περάμου

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Κρήτη: Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου σε αντιπλημμυρικά έργα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αντιπλημμυρικό έργο

Την περιοχή του Ξηροπόταμου στο Γιόφυρο όπου εκτελούνται εργασίες καθαρισμού–αντιπλημμυρικά έργα ενόψει του Χειμώνα επισκέφθηκε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Νίκος Συριγωνάκης.

Ο κ. Συριγωνάκης μετά τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη των εργασιών ενώ στη συνέχεια μαζί με την προϊσταμένη του τμήματος δομών-περιβάλλοντος της ΠΕ Ηρακλείου,  Άννα Ροβύθη και τον επιβλέποντα μηχανικό της Περιφέρειας, Γιώργο Ορφανό, βρέθηκε στα επικίνδυνα σημεία των ρεμάτων στις περιοχές Χρυσοβαλάντου και «Κατσαμπαδιανού» ποταμού.

Μετά τον έλεγχο ανέφερε, ότι, η σημερινή εικόνα των περιοχών είναι ικανοποιητική καθώς πέρυσι οι καθαρισμοί ήταν αποτελεσματικοί, και άμεσα θα ξεκινήσουν στοχευμένες παρεμβάσεις-καθαρισμοί σε συγκεκριμένα σημεία όπου απαιτούνται.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Πρώτο βραβείο δημοσιότητας για τη Λίμνη Κάρλα στο EU Delivers στις Βρυξέλλες

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Λίμνη Κάρλα

Η ανασύσταση της λίμνης Κάρλα είναι το μοναδικό ελληνικό έργο που προβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων στις Βρυξέλλες και η Περιφέρεια Θεσσαλίας η μοναδική ελληνική περιφέρεια στη χώρα που συμμετείχε με δικό της περίπτερο στον μεγάλο εκθεσιακό χώρο του Agora Square Brussels.

Ευρωβουλευτές, υψηλόβαθμοι κοινοτικοί αξιωματούχοι , εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης από τη Θεσσαλία, την Ελλάδα και απ όλη την Ευρώπη, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου επισκέφτηκαν το περίπτερο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και γνώρισαν το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ένα πολυβραβευμένο έργο, που «τάραξε τα νερά», και όπως επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ «έφερε ξανά ζωή και ανάπτυξη σε μια ολόκληρη περιοχή και απέδειξε ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, η Ελλάδα της δημιουργίας, η Ελλάδα του περιβάλλοντος, η Ελλάδα που ξέρει να συνεργάζεται, η Ελλάδα που αξιοποιεί σωστά τα ευρωπαϊκά κονδύλια, η Ελλάδα που παράγει και δημιουργεί».

Το έργο της ανασύστασης της Κάρλας έχει βραβευτεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης, έχει τιμηθεί με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Περιβάλλοντος ενώ επιπλέον βραβεύτηκε και από το ευρύ κοινό ως το πρώτο σε δημοσιότητα έργο –καλή πρακτική της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, απ όλα τα έργα των ευρωπαϊκών περιφερειών που επιλέχτηκαν από την Ε.Ε. για να προβληθούν στην επίσημη ιστοσελίδα της , το έργο της ανασύστασης της Κάρλας έχει την μεγαλύτερη αποδοχή από το κοινό.

«Είμαστε πολύ περήφανοι που το έργο μας αγαπήθηκε και είναι το έργο με τη μεγαλύτερη δημοσιότητα στην Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Αγοραστός. Περισσότεροι άνθρωποι πάτησαν like, περισσότεροι είδαν το βίντεο της Κάρλας, περισσότεροι φωτογραφήθηκαν στην ψηφιακή εγκατάσταση για την προβολή του έργου που λειτουργούσε στην παραλία του Βόλου.

«Τα social media αγάπησαν την Κάρλα» υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός « και αυτό αποδεικνύει τον μεγάλο αντίκτυπο , περιβαλλοντικό, αναπτυξιακό, οικολογικό και τουριστικό που έχει το έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη ζωή πολλών ανθρώπων. Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου και όλους όσοι δούλεψαν ,σε δύσκολες συγκυρίες, για να επαναδημιουργήσουμε και να βάλουμε σε λειτουργία την Κάρλα. Ήταν ένα μοναδικό επίτευγμα».

Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει κάθε χρόνο στον εκθεσιακό χώρο του Agora στις Βρυξέλλες και βραβεύεται. Πέρυσι, η Περιφέρεια Θεσσαλίας τιμήθηκε με δύο βραβεία για το έργο- σημαία των Yποβρυχίων Μουσείων, στο πλαίσιο του προγράμματος διευρωπαϊκής συνεργασίας Interreg Blue Med.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα