Λίγο πριν τη δεκαετία του 2020, η χώρα, έπειτα από αρκετά χρόνια καθυστερήσεων, αποκτά πλέον αναγκαίες υποδομές επεξεργασίας απορριμμάτων που θα την βοηθήσουν εκτός από το να εναρμονιστεί με τους κοινοτικούς και εθνικούς στόχους, να πετύχει ένα πολύ βασικό ζητούμενο: μια πολύ πιο ορθολογική διαχείριση των σκουπιδιών με θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο, βάζοντας παράλληλα τέλος στις χωματερές.
Το δρόμο δείχνει η περιφέρεια με το τοπίο να αλλάζει με επιταχυνόμενο βήμα, 2 χρόνια μετά τη λειτουργία της πρώτης μονάδας νέας γενιάς στην Κοζάνη, που αναπτύχθηκε μέσω ΣΔΙΤ σημειώνοντας ήδη αξιόλογες επιδόσεις, προμηνύοντας μεγάλες αλλαγές -προς το καλύτερο- σε ένα θέμα που αποτελεί εδώ και χρόνια μια ανοιχτή πληγή.
Ελλείψει υποδομών και αποτελεσματικής διαχείρισης, στη χώρα μας εκτός από Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, δε σπάνιζαν και οι αυτοσχέδιες χωματερές, οι λεγόμενοι ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων), για τους οποίους επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα (40 χιλ. ευρώ ανά εξάμηνο για κάθε ΧΑΔΑ που δεν έχει κλείσει) ενώ συνιστούν υγειονομικές «βόμβες» και εικόνες δυσφήμισης, ειδικά σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος.
Η επόμενη μέρα βέβαια, δεδομένων και των ιδιαίτερα απαιτητικών στόχων σε επίπεδο ανακύκλωσης και διαχείρισης οργανικών απορριμμάτων, ήδη από το 2020, στα πλαίσια της γενικότερης στροφής στην Κυκλική Οικονομία, θέτει την ανάκτηση και αξιοποίηση σε κεντρικό πυλώνα του νέου μοντέλου διαχείρισης με έμφαση στη διαλογή στην πηγή.
Οι νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων είναι συνυφασμένες με αυτήν την προσπάθεια. Πλέον η Ελλάδα διαθέτει 2 μονάδες σε λειτουργία, εφόσον στη υπάρχουσα μονάδα της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη) προστέθηκε πρόσφατα και η μονάδα της Ηπείρου. Την ίδια στιγμή, θέμα χρόνου είναι και η εμπορική λειτουργία της Μονάδας των Σερρών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Σε φάση κατασκευής, ύστερα από ουκ ολίγες περιπέτειες, βρίσκονται πλέον οι μονάδες της Πελοποννήσου και της Ηλείας (η οποία υπάγεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) και της Αλεξανδρούπολης (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης).
Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα στη Βοιωτία και τη Φωκίδα στην Στερεά Ελλάδα με την Περιφέρεια να ωριμάζει και νέα έργα σε Λαμία και Εύβοια.
Στη νέα «φουρνιά» που αναμένεται να βγει την επόμενη περίοδο στο προσκήνιο περιλαμβάνονται οι μονάδες του Αμαρίου (σε αξιολόγηση προσφορών) και της Χερσονήσου στην Κρήτη και της Ρόδου, η οποίες θα σημάνουν το πέρασμα των υποδομών απορριμμάτων στα μεγαλύτερα νησιά της χώρας στη νέα εποχή, για πρώτη φορά. Πρόσφατα ανακοινώθηκε επίσης από το Δήμο Πατρέων η έγκριση των μελετών και των τευχών δημοπράτησης για νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας, με περισσότερες εξελίξεις να αναμένονται το επόμενο διάστημα.
Ερωτηματικό παραμένει τι θα συμβεί με τις «ορφανές» Περιφέρειες της χώρας, με μεγαλύτερη ανησυχία φυσικά για την Αττική, η οποία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο αδιέξοδο λόγω του πληθυσμού της και του άμεσου κορεσμού της Φυλής, καθώς και στα Ιόνια Νησιά, με πιο ακανθώδη την περίπτωση της Κέρκυρας, για την οποία μάλιστα η χώρα έλαβε πρόσφατα αυστηρή προειδοποίηση από την Κομισιόν για άμεση επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που επικρατούν στο νησί.
Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας