Νίκος
Καραγιάννης

«Ο πολιτισμός βρίσκεται στη καρδιά της δημόσιας συζήτησης, συζήτησης αναγκαίας και επιτακτικής, γύρω απο το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα «Η μελλοντική πορεία: Μακροπρόθεσμο όραμα για τη συμβολή του πολιτισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 2020» που πραγματοποιήθηκε, στις 23 Μαΐου 2018, στις Βρυξέλλες.

«Χαιρετίζουμε το νέο πρόγραμμα που θα δημιουργηθεί ως συνέχεια του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη 2014-2020, και το οποίο θα δώσει έμφαση στις σύγχρονες απαιτήσεις του πολιτιστικού, δημιουργικού και οπτικοακουστικού τομέα, λαμβάνοντας υπόψη τις νεώτερες τεχνολογικές εξελίξεις» ανέφερε η Υπουργός. Ωστόσο, «δεν θα πρέπει να μείνουν πίσω χρηματοδοτικά και οι άλλες μορφές τέχνης, πέραν των οπτικοακουστικών» υπογράμμισε. «Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλάνο και συγκεκριμένα στο Creative Europe η κατανομή είναι 1.200.000 ευρώ για τον τομέα των Media και τα μισά σχεδόν 650.000 ευρώ για τον πολιτισμό».

Παράλληλα η κα Κονιόρδου υποστήριξε ότι «στις προτεραιότητες μας θα πρέπει να είναι η κινητικότητα των νέων καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών του πολιτισμού. Είναι ανάγκη, και συμφωνούμε, να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο αντίστοιχο με το Erasmus για τον πολιτισμό». Επίσης, διευκρίνισε ότι «υποστηρίζουμε δράσεις που διευρύνουν την πρόσβαση στον πολιτισμό και την αύξηση του κοινού βάση ενός πνεύματος αλληλεγγύης όπως π.χ. η εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής βοήθειας τους επιδοτούμενους πολιτιστικούς οργανισμούς που πλήττονται απο τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, μειώνοντας το ποσοστό της ίδιας χρηματοδότησης τους. Και στάθηκε στην «υποστήριξη πολιτιστικών δράσεων σε τοπικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο», καθώς και στην απόδοση οικονομικών κινήτρων για την ενίσχυση των συνεργειών.

Στην παρέμβασή της η Υπουργός Πολιτισμού, όσον αφορά στη γαλλική πρόταση για την εισαγωγή πολιτιστικών αγαθών στην ΕΕ ανέφερε ότι «χαιρετίζουμε και στηρίζουμε την πρόταση της Γαλλίας για νομοθετική πρωτοβουλία που συμπληρώνει και προχωράει τη σύμβαση του 1970. Ειδικά σήμερα το παράνομο εμπόριο συνδέεται με εγκληματικές δραστηριότητες και με την τρομοκρατία». Επίσης, συμφώνησε με την γαλλική πλευρά σε σχέση με την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και της γλωσσικής πολυμορφίας όπως και των μεταφράσεων, την οποία προωθεί και το ΥΠΠΟΑ.

Σχετικά με την πρόταση της Γερμανίας για νομοθετική τροπολογία αναφορικά με το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στα έργα τέχνης και τα μουσικά όργανα, στην παρέμβασή της η κα Κονιόρδου υπογράμμισε ότι η «υπερφορολόγηση έχει δραματικές επιπτώσεις τόσο στην αγορά έργων τέχνης όσων και σε αυτήν των μουσικών οργάνων, σε μια χώρα που υπάρχει έκρηξη στα εικαστικά, στα ωδεία και στη μουσική γενικότερα», για να καταλήξει ότι «ειδικά στο θέμα των δωρεών έργων τέχνης δημιουργούνται επιπρόσθετες δυσκολίες, ακριβώς λόγω της υπερφορολόγησης».

Στο περιθώριο του Συμβουλίου η Υπουργός Πολιτισμού πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με την Γερμανίδα ομόλογό της, Monika Grütters, με την οποία συζήτησαν την πορεία των συνεργασιών στον σύγχρονο πολιτισμό που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και έθεσαν τις βάσεις επί συγκεκριμένων προτάσεων που θα υλοποιηθούν στο μέλλον. Ακόμη, συναντήθηκε με τον Πορτογάλλο Υπουργό Πολιτισμού, Luis Filipe Castro Mendes, καθώς και με τη νέα Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Κομισιόν, Θέμιδα Χριστοφίδου, με την οποία συζήτησαν, μεταξύ άλλων, το μέλλον του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV