Newsroom

Την ανάγκη για συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πρόκληση της θαλάσσιας ρύπανσης υπογράμμισαν οι συμμετέχοντες στο διεθνές διαδικτυακό συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, που συνδιοργανώθηκε με τον οργανισμό Waste Free Oceans την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι βέλτιστες πρακτικές από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την καταπολέμηση των θαλάσσιων απορριμμάτων, σε μια πρωτοβουλία που αναδεικνύει τη διαρκή διάθεση όλων των μελών της ελληνικής βιομηχανίας να συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων, που περιβάλλουν το υλικό, που χρησιμοποιούν.

Προσωπικότητες από το ευρωκοινοβούλιο, την ελληνική πολιτική σκηνή, την ακαδημαϊκή κοινότητα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και φυσικά την ελληνική και ευρωπαϊκή βιομηχανία πλαστικών συμμετείχαν στο διαδικτυακό συνέδριο, όπου κοινή τοποθέτηση όλων ήταν, ότι το πρόβλημα φύεται στην αναποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων και όχι στα υλικά, όπως τα πλαστικά.

Τις προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας, που συμμετείχαν στο διαδικτυακό συνέδριο, καλωσόρισε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Σ.Β.Π.Ε., Ηλίας Μάμαλης.

Εισαγωγική τοποθέτηση Προέδρου ΣΒΠΕ

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος του Σ.Β.Π.Ε., Βασίλειος Γούναρης επεσήμανε ότι, «το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι πολύπλοκο και έχει σύνθετες αιτίες. Για να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά πρέπει να συνεργαστούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Για αυτό έχουμε καλέσει εκπροσώπους από όλους τους φορείς. Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η πρόκληση χρειάζεται ένας κεντρικός σχεδιασμός, όπου κάθε εμπλεκόμενο μέρος θα αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας την αποστολή του και θα αποτελεί μέρος της λύσης. Θα ήθελα να πω σε αυτό το σημείο την άποψη μας και να εξειδικεύσω λίγο παραπάνω σε ότι αφορά το σημερινό πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων, που προσδοκούμε να το μετατρέψουμε σε αυριανή ευκαιρία, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Περίπου το 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων προέρχεται από την ξηρά και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας στην απαγόρευση των χώρων υγειονομικής ταφής. Στην Ελλάδα, όπως όλοι γνωρίζετε, το πρόβλημα με τους ΧΥΤΑ είναι τεράστιο και ανεπίλυτο εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται και οι θάλασσες μας.

Τομείς Συνεργασίας

Τρεις είναι οι τομείς που θα πρέπει να συνεργαστούμε για να δρέψουμε τους καρπούς των προσπαθειών μας.

1. Κατασκευή υποδομών για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
2. Εφόσον δημιουργηθούν οι υποδομές, θα πρέπει να διευκολύνουμε τη διαδικασία ανακύκλωσης για τους πολίτες.
3. Ενημέρωση και αύξηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών για την ορθή χρήση των υλικών.

Υποδομές, διευκόλυνση της ανακύκλωσης, περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών, νέα προϊόντα από τη βιομηχανία στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, αποτελούν τα κλειδιά για τη βελτίωση του προβλήματος», κατέληξε στην τοποθέτηση του ο κ. Γούναρης.

Χαιρετισμός Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων

Εκ μέρους της Κυβερνήσεως, χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων: Κωνσταντίνος Αραβώσης. «Έχουμε την πεποίθηση ότι οι αρχές της κυκλικής οικονομίας μπορούν να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης. Για αυτό έχουμε δημιουργήσει και δύο επιτροπές για την κυκλική οικονομία ώστε να επιταχύνουμε την μετάβαση μας προς αυτό το μοντέλο. Στη δεύτερη επιτροπή συμμετέχει ενεργά και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος και έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αραβώσης.

Χαιρετισμός Σωκράτη Φάμελλου

Στο ίδιο θέμα, την καλή συνεργασία, που είχε ως Υφυπουργός Περιβάλλοντος με τον Σ.Β.Π.Ε., στάθηκε και ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. «Πιστεύω ότι ο σκοπός αυτού του συνεδρίου είναι πολύ σημαντικός. Σε ότι αφορά τα θαλάσσια απορρίμματα, η βιομηχανία πλαστικών είναι και μέρος της λύσης. Δεν είναι μόνο μέρος του προβλήματος. Κυρίως, είναι μέρος της λύσης. Θα πρέπει να αλλάξουν τα πρότυπα παραγωγής αλλά και τα πρότυπα κατανάλωσης. Πρέπει να επιβληθούν καθαροί κανόνες, οι οποίοι πρέπει να έχουν συμφωνηθεί τόσο από την κοινωνία όσο και από την οικονομία».

Ιδιαίτερη τιμή για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος αποτέλεσε η συμμετοχή του Δανού Ευρωβουλευτή, Σόρεν Γκάντε, ο οποίος είναι παράλληλα και Πρεσβευτής των αξιών του οργανισμού Waste Free Oceans. Ο κ. Γκάντε ανέλυσε την αποστολή του οργανισμού Waste Free Oceans, του οποίου σκοπός είναι η συλλογή των θαλάσσιων απορριμμάτων και η μετατροπή τους σε χρήσιμα προϊόντα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας