Συνεχώς θετικά “μαντάτα” έρχονται στο φως για έργα που αφορούν φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Η κινητικότητα γύρω από τον κλάδο των ΑΠΕ και πιο ειδικά τα φωτοβολταϊκά είναι συνεχόμενη.
Σχεδόν σε καθημερινή βάση γίνονται γνωστά νέα έργα που οδεύουν προς κατασκευή, άλλα που αδειοδοτούνται και άλλα που επεκτείνονται.
Μόλις χθες έγινε γνωστή η είδηση πως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η RWE Renewables, δρομολούν από κοινού πέντε φωτοβολταϊκά στη Δυτική Μακεδονία, συνολικής ισχύος που ξεπερνάει τα 210 ΜW. Οι εγκαταστάσεις θα αναπτυχθούν στα παλιά ορυχεία του λιγνίτη.
Πρόκειται για σημαντικές επενδύσεις καθώς ο προϋπολογισμός των πρότζεκτ είναι κοντά στα 180 εκατ. ευρώ.
Η υλοποίηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μετράει μόνο θετικά σε πολλούς τομείς. Για το ενεργειακό σύστημα είναι πράσινη και καθαρή ενέργεια. Απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα. Ενίσχυση τόσο της εθνικής όσο και της τοπικής οικονομίας και νέες θέσεις εργασίας.
Η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών είναι τέτοια που σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα έγιναν εισαγωγές εξοπλισμού για φωτοβολταϊκά ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Γεγονός που επιβεβαιώνει πως όσο τα έργα πληθαίνουν και δημιουργούνται τόσο οι ανάγκες για υλικά και εξοπλισμό αυξάνονται.
Σε αυτό το πλαίσιο δύο φωτοβολταικά, έκαναν μια μικρή “στάση” για επανασχεδίαση. Τα έργα τροποποίησαν την άδεια τους και εισήγαγαν και διατάξεις για αποθήκευση ενέργειας. Οι τροποποιήσεις εξασφάλισαν και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και τα έτσι τα πρότζεκτ συνεχίζουν σταθερά την πορεία τους. Πρόκειται για δύο σταθμούς της ENEL Hellas, συνολικής ισχύος 133, 7 MW. Η εταιρεία κατέχει ισχύρη θέση στο χώρο των ΑΠΕ με αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα.
Οι σταθμοί
Το πρώτο έργο αφορά φωτοβολταικό σταθμό ισχύος ισχύος 83,7 ΜW και Υποσταθμό Ανύψωσης Τάσης 33/400KV στη θέση «Βόρειος Πλάτανος». Οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στον Δήμο Φαρσάλων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ο σταθμός αποθήκευσης θα είναι ισχύος 83,7 ΜW. Ωστόσο, σύμφωνα με την δημοσίευση δεν θα έχει τη δυνατότητα να απορροφά ενέργεια από το σύστημα μεταφοράς ή το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο οποίο συνδέεται.
Ο σταθμός αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελείται από συσσωρευτές. Ειδικότερα, ο σταθμός αποθήκευσης θα αποτελείται από 43 συστοιχίες (μπαταριών, συνολικής ισχύος 83,7 MW, αντίστοιχης συνολικής αρχικής εγκατεστημένης χωρητικότητας 176,38 MWh και εγγυημένης χωρητικότητας 167,562 MWh.
Το δεύτερο έργο προβλέπει φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 50 ΜW στη θέση «Δ.Δ. Πλάτανος». Οι υποδομές θα αναπτυχθούν στο Δήμο Φαρσάλων. Ο σταθμός αποθήκευσης ενέργειας όπως και ο πρώτος, δεν θα έχει τη δυνατότητα να απορροφά ενέργεια από το σύστημα μεταφοράς ή το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο οποίο συνδέεται για σκοπούς αποθήκευσής της. Το έργο θα αποτελείται από 26 συστοιχίες μπαταριών, συνολικής ισχύος 50 MW, αντίστοιχης συνολικής αρχικής εγκατεστημένης χωρητικότητας 105,26 MWh και εγγυημένης χωρητικότητας 100 MWh.
Ζωτικό στοιχείο η αποθήκευση
Η αποθήκευση ενέργειας αποτελεί πολύ σημαντικό συστατικό για τον ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος. Είναι πλέον κοινή παραδοχή πως για να φτάσει η ημέρα που θα κυριαρχήσουν πλήρως οι ΑΠΕ χρειάζεται να αναπτυχθούν και αντίστοιχες μονάδες αποθήκευσης, με στόχο την εξισορρόπηση και την σταθεροποίηση του συστήματος.
Μάλιστα το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ αναφέρει ότι η υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ θα πρέπει να βαδίσει χέρι-χέρι με την ανάπτυξη της απαιτούμενης αποθήκευσης ενέργειας.
Για αυτό το λόγο το επόμενο διάστημα αναμένεται άνθιση των έργων αποθήκευσης.
Όσον αφορά τις μπαταρίες μέχρι το 2030 προβλέπεται να δημιουργηθούν μονάδες συνολικής ισχύος 5,6 GW.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV