Στροφή στην αποθήκευση πραγματοποιεί το μεγάλο φωτοβολταϊκό ισχύος 200 MW που δρομολογείται στη Θεσσαλία.
Φορέας υλοποίησης του πρότζεκτ είναι η CENTRAL GREECE DEVELOPMENT 2 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Η εταιρεία αποτελεί βραχίονα της δανέζικης P/S Obton.
Η εταιρεία έχει στην κατοχή της από το 2021 βεβαίωση παραγωγού από τη ΡΑΕ για φωτοβολταϊκό ισχύος 200,0075 MW.
Ωστόσο όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Αρχής , η εταιρεία την άνοιξη του 2023 αιτήθηκε την τροποποίηση της άδειας με στόχο την ένταξη στο έργο και διατάξεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση συσσωρευτών.
Η ΡΑΑΕΥ έκανε αποδεκτό το αίτημα του φορέα και πλέον ο σταθμός θα έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει ενέργεια την οποία παράγει, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποθηκεύσει από το δίκτυο.
Οι εγκαταστάσεις του σταθμού θα αναπτυχθούν στη θέση “Καλόγηρος Στεφάνι”, του Δήμου Ελασσόνας. Η εγκατεστημένη χωρητικότητα του σταθμού αποθήκευσης ανέρχεται στις 508 MWh ενώ η ωφέλιμη αποθηκευση φτάνει στα 435 MWh.
Η Central Greece Development 2 αρχικά ήταν ελληνικών συμφερόντων, ωστόσο στην συνέχεια πέρασε υπό τον έλεγχο της P/S Obton. Με αυτόν τον τρόπο η δανέζικη ενεργειακή εταιρεία πατάει πόδι στην Ελλάδα και κάνει πρεμιέρα με ένα εντυπωσιακό πρότζεκτ.
Σχεδόν ίδια ειναι και η ιστορία της “δίδυμης” Central Greece Development 1, η οποία έχει στην κατοχή της άδεια για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 302,2 ΜW στο Δήμο Κιλελέρ. Ωστόσο τα ηνία της συγκεκριμένης εταιρείας κατέχει η Greencells Group. Αυτό το έργο, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 145 εκατ. ευρώ, είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο αδειοδοτικά καθώς έχει εξασφαλίσει την έγκριση περιβαλλοντικών όρων.
Η Obton είναι μια εταιρεία επενδύσεων και ανάπτυξης ενός χαρτοφυλακίου στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι δραστηριότητα της περιλαμβάνει ανάπτυξη, χρηματοδότηση και διαχείριση έργων ηλιακών φωτοβολταϊκών – κυρίως έργα που ξεκινούν από 10 εκατομμύρια ευρώ για σταθερές αγορές στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Μονόδρομος η αποθήκευση
Ο ενεργειακός κλάδος αναγνωρίζει καθολικά πω η αποθήκευση ενέργειας πρέπει να βαδίζει χέρι-χέρι με τις υποδομές ΑΠΕ. Για αυτό το λόγο η αποθήκευση είτε ως μεμονομένες μονάδες είτε ως συμπληρωματικά έργα στους σταθμούς ΑΠΕ, προβλέπεται να ανθίσει μέσα στα επόμενα χρόνια .
Μάλιστα το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ αναφέρει ότι η υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ θα πρέπει να βαδίσει χέρι-χέρι με την ανάπτυξη της απαιτούμενης αποθήκευσης ενέργειας.
Για αυτό το λόγο αναμένεται άνθιση των έργων αποθήκευσης ενώ πολλά πρότζεκτ που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί αναμένεται να κάνουν μικρή στροφή ούτως ώστε να εισάγων και συσσωρευτές. Η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων αποθήκευσης μέχρι το 2030 προβλέπεται να φτάνει στα 8,1 GW . Τα 5,6 GW από αυτά θα είναι μπαταρίες και τα 2,5 GW μονάδες αντλησιοταμίευσης.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας