Νίκος
Καραγιάννης

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, στα εγκαίνια του περιπτέρου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Σας καλωσορίζω στο περίπτερο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων εδώ στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που είναι αφιερωμένο σε μια σημαντική τομή. Την επιτυχή εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας μας.

Ένα έργο που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε, υπερβαίνοντας πολλές δυσκολίες, και που σήμερα λειτουργεί σηματοδοτώντας τη μετάβαση του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΤΑΠ στην ψηφιακή εποχή.

Ένα έργο που έγινε πράξη χάρη στην επιτυχή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αποτελεί την αρχή μιας νέας εποχής στο πεδίο της διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Για κάθε χώρα η πολιτιστική κληρονομιά συνιστά σημαντικό κεφάλαιο και πηγή υλικού αλλά και άυλου πλούτου. Για τη χώρα μας, αυτή η κληρονομιά αποτελεί ίσως την πιο εμβληματική εικόνα της, πόλο έλξης για εκατομμύρια επισκέπτες που φτάνουν εδώ κάθε χρόνο από κάθε γωνιά του πλανήτη. Αλλά και μία οικουμενική παρακαταθήκη επιτευγμάτων, εννοιών και αξιών που βρίσκονται στα θεμέλια του ανθρώπινου πολιτισμού.

Η προστασία, η ανάδειξη και η αξιοποίηση των μνημείων μας μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη. Σε αυτά αποβλέπει η νέα πολιτική διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, θέτοντας ως στόχους:

– Την περαιτέρω ενίσχυση της εθνικής επικοινωνιακής στρατηγικής (nation branding),

– Τη μεγαλύτερη προβολή του πολιτιστικού αγαθού και της ίδιας της χώρας μας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, δημιουργώντας προϋποθέσεις για ποιοτικότερο τουρισμό,

– Την ανάπτυξη γύρω από τα μνημεία μας ενός νέου, δυναμικού και όχι επαρκώς αξιοποιημένου πεδίου οικονομικής δραστηριότητας, την πολιτιστική και δημιουργική οικονομία, έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας σήμερα.

Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου αποτελεί ένα πρώτο, πολύ σημαντικό, βήμα αυτής της νέας πολιτικής. Η τεχνολογία έρχεται ως αρωγός για να βελτιώσει την εμπειρία του επισκέπτη και τις υπηρεσίες που του παρέχουμε, δίνοντάς του τη δυνατότητα αγοράς του εισιτηρίου του μέσα από το διαδίκτυο.

Σήμερα το ηλεκτρονικό εισιτήριο έχει εφαρμοστεί στους χώρους με την πιο υψηλή επισκεψιμότητα. Στόχος μας είναι η επέκτασή του σύντομα και σε άλλους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, αρκετά από τα οποία βρίσκονται εδώ, στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Μακεδονία.

Έχοντας ολοκληρώσει, λοιπόν, το πρώτο αυτό σημαντικό βήμα δεν θα μπορούσα παρά να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια.

Όπως προαναφέρθηκε, η υλοποίηση αυτής της αρχικής φάσης του έργου έγινε μέσα από μία επωφελή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ευχαριστώ, λοιπόν, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όχι μόνο επειδή ανέλαβαν το οικονομικό κόστος του έργου αλλά και για την άριστη συνεργασίας μας και τον σεβασμό που έχουν επιδείξει από την αρχή προς το ΤΑΠ και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών που με προθυμία ανέλαβε τον ρόλο του ενδιάμεσου φορέα υλοποίησης του έργου.

Τον Όμιλο ΟΤΕ και τους συνεργάτες του, για την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει.

Την Πρόεδρο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Τα στελέχη και τους εργαζόμενους του ΤΑΠ και του Υπουργείου Πολιτισμού που έχουν υπηρετήσει με ζήλο αυτό το σύνθετο και απαιτητικό έργο.

Δεν μπορώ παρά να αναφέρω και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΠ, με τα οποία συμπορεύτηκα από το 2015, μεταξύ αυτών την Ασπασία Λούβη και την Αγγελική Σκανδαλιάρη. Αλλά και τη Μιμίκα Γιαννοπούλου, που συνέλαβε την πρωτότυπη ιδέα του περιπτέρου στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, κάνοντας πραγματικότητα την πρώτη παρουσία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μετά το μακρινό 1985.

Εντούτοις, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η διαδρομή ξεκίνησε στις αρχές του 2015 όταν ο Νίκος Ξυδάκης, τότε Υπουργός Πολιτισμού, είχε τη διορατικότητα να αντιληφθεί τη στρατηγική σημασία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και να θέσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο ως μείζονα στόχο της κυβερνητικής πολιτικής. Στη συνέχεια, ήταν ο Αριστείδης Μπαλτάς, αυτός ο οποίος εξασφάλισε τις αναγκαίες συνθήκες για να μπορέσει το έργο να ωριμάσει και να μπει στις ράγες.

Έπειτα, η σκυτάλη πέρασε στη Λυδία Κονιόρδου, με την οποία συνεργάστηκα το προηγούμενο εξάμηνο και την ευχαριστώ γι’ αυτό. Είμαι βέβαιος ότι με τη νέα Υπουργό, τη Μυρσίνη Ζορμπά, θα συνεχίσουμε και θα διευρύνουμε αυτή την προσπάθεια, ανοίγοντας νέους δρόμους.

Σας ευχαριστώ πολύ»

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV