«Η προσέγγισή μας θα είναι σταθερά κοινωνικο-πολιτισμική» τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά στην πρώτη της συνάντηση με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο ανακαινισμένο «Ακροπόλ Παλάς», έναν χώρο συμβολικό σε σχέση με τις στρατηγικές κατευθύνσεις που παρουσιάστηκαν σήμερα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
Στη συνάντηση μίλησαν, επίσης, οι Υφυπουργοί, Κώστας Στρατής και Γιώργος Βασιλειάδης, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή της η Μυρσίνη Ζορμπά αναφέρθηκε στην ανάγκη να καθιερωθεί ένας σύγχρονος λόγος στον διάλογο του Υπουργείου τόσο με τους θεσμικούς όσο και με τους ανεξάρτητους δημιουργούς, σημειώνοντας ότι οι λέξεις-κλειδιά για αυτή τη διαδικασία είναι η συμμετοχικότητα και όχι απλώς η πρόσβαση, τα πολιτισμικά δικαιώματα, οι ανισότητες και διακρίσεις, οι πολιτισμικές κοινότητες, η διαφορετικότητα, η πολυεθνοτική κοινωνία, η πολιτισμική βιοποικιλότητα, εντέλει –όπως τόνισε– η κοινωνική συνοχή.
«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που αξίζει να τεθούν σε δημόσιο διάλογο σχετικά με τον πολιτισμό που αξιωνόμαστε και που θέλουμε, την πολιτισμική μας ταυτότητα και τη συγκρότησή της, ιδιαίτερα όσον αφορά τις νεότερες γενιές», εξήγησε η Υπουργός, παρουσιάζοντας τα επτά θεμελιώδη σχέδια του προγράμματός της για το επόμενο διάστημα.
Αυτά είναι το Παρατηρητήριο Εθνικού Πολιτισμικού Κεφαλαίου, η περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού, ο νέος Οργανισμός Βιβλίου και Ανάγνωσης, η εστίαση στη σχέση του πολιτισμού με τα παιδιά, το πρόγραμμα καινοτόμων προτάσεων και παραγωγής πολιτισμικών σχεδίων για τις νεότερες ηλικίες, ο διάλογος και η στενή συνεργασία πολιτισμού και αθλητισμού, αλλά και η ιδέα να δημιουργηθεί ένας κόμβος πολιτισμικής δραστηριότητας στο ανακαινισμένο «Ακροπόλ Παλάς».
Πρόκειται για έναν κόμβο που, όπως σημείωσε, θα στηρίζει την καλλιτεχνική δραστηριότητα σε όλες τις φάσεις της, «ώστε να μπορούν οι μη συμβατικές πολιτισμικές και καλλιτεχνικές εκφράσεις και πρακτικές να αποκτήσουν την δυνατότητα να μας προκαλέσουν και να μας εκπλήξουν».
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέφερε ότι στο Υπουργείο, του οποίου ο κύριος κορμός υπηρετεί την πολιτιστική κληρονομιά, υπάρχει σημαντικό επιστημονικό προσωπικό, υπογραμμίζοντας ότι για την καλύτερη αντιμετώπιση των θεμάτων της πολιτιστικής κληρονομιάς αποφασίστηκε να υπάρχει συναρμοδιότητα με τον Υφυπουργό Κώστα Στρατή και, με τη σημαντική στήριξη της Γενικής Γραμματέως Μαρίας Βλαζάκη, να συγκροτηθεί μια ομάδα που αντιμετωπίζει από κοινού και σε στενή συνεργασία όλα τα ζητήματα. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει εντατικός διάλογος με τον Υφυπουργό Γιώργο Βασιλειάδη για την ανάδειξη του αθλητισμού ως πολιτισμικής πρακτικής.
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Στρατής, αναφερόμενος στο θέμα της δήθεν μεταβίβασης ακινήτων του ΥΠΠΟΑ στην ΕΤΑΔ Α.Ε., τόνισε ότι ο Νόμος και η Υπουργική Απόφαση έχουν ενσωματωμένη την εξαίρεση των ακινήτων που εξυπηρετούν το δημόσιο σκοπό της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Παράλληλα, όπως εξήγησε, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας έχει ξεκινήσει μια διαδικασία επικαιροποίησης των βάσεων δεδομένων δημόσιων ακινήτων, συγκεντρώνοντας στοιχεία από τις Κτηματικές Υπηρεσίες σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο Υφυπουργός επισήμανε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), η γενική εξαίρεση των ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι ρητή και ισχυρή στο Νόμο και την Υπουργική Απόφαση, θα γίνει και ονομαστική.
Οι μόνες μεταβιβάσεις ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αυτές που έχουν γίνει προς το ΤΑΙΠΕΔ από την προηγούμενη κυβέρνηση και αφορούν ακίνητα της Πλάκας.
«Προσπαθούμε με μία ολιστική προσέγγιση και να λύσουμε τα ζητήματα του αθλητισμού και για πρώτη φορά να χτυπήσουμε το πρόβλημα στη βάση του», σημείωσε στη δική του τοποθέτηση ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, μιλώντας για την προσπάθεια που γίνεται να ενταχθεί σε μια κανονικότητα ο ελληνικός αθλητισμός.
Ο κ. Βασιλειάδης εστίασε στο πώς μπορούν να συνδυαστούν οι γηπεδικοί χώροι με τις πολιτιστικές δραστηριότητες, να στηθούν μικρές πολιτιστικές δραστηριότητες μέσα στα γήπεδα που αθλείται η νεολαία, να έρθει κοντά ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, με στόχο «να εμφυσήσουμε τις νέες ιδέες στα παιδιά στους χώρους που αγαπάνε να βρίσκονται».
Αναφέρθηκε δε στο πρόγραμμα που ετοιμάζεται για την άνοιξη και στο οποίο σχεδιάζεται το άνοιγμα των κρατικών αθλητικών εγκαταστάσεων, προκειμένου τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το σύνολο των αθλημάτων, τονίζοντας τη σημασία της πρόσβασης των νεαρών ηλικιών στο αγαθό του αθλητισμού.
Μιλώντας για τη συνύπαρξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με τις σύγχρονες κοινωνίες και οικονομίες, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, ανέφερε πως αποτελεί στρατηγική επιλογή του Υπουργείου, καθώς «η νέα αντίληψη κατατείνει στην ενσωμάτωση των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων στην κοινωνία, μέσα από την εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών».
Όπως τόνισε, ο καθορισμός αρχαιολογικών χώρων σύμφωνα πάντα με επιστημονικά κριτήρια σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει τα όποια επενδυτικά προγράμματα, υπογραμμίζοντας πως κύριο μέλημα της πολιτικής ηγεσίας είναι η διαμόρφωση συνθηκών γόνιμης συνεργασίας των εμπλεκομένων στην κατεύθυνση αρμονικής συνύπαρξης των μνημείων με τα σύγχρονα έργα, η οποία προσφέρει προοπτική για την συνολική ανάπλαση των περιοχών με ιστορικές αναφορές.
Η Μαρία Βλαζάκη εξήγησε ότι οι αρχαιολογικοί χώροι δεν αντιμετωπίζονται μονοδιάστατα ως τουριστικοί προορισμοί, αλλά ως δημόσιοι χώροι ανοιχτοί στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Σημείωσε δε ότι δίνεται προτεραιότητα στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε διάφορες κοινωνικές ομάδες ανηλίκων και ενηλίκων, ώστε οι αξίες που φέρουν τα μνημεία να συνδεθούν με τις κοινωνίες, για να καταλήξει ότι έχει ήδη αναπτυχθεί και θα συνεχιστεί η πολιτική ενεργοποίησης της χώρας ως ενός διεθνούς παράγοντα στον τομέα προστασίας των πολιτιστικών αγαθών.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός αναφέρθηκε στον αθλητισμό ως μία πολύπλοκη κοινωνική δραστηριότητα, η οποία με σωστούς όρους και σωστές προϋποθέσεις μπορεί να συμβάλλει στην αρμονική και πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων.
Ο κ. Συναδινός παρέθεσε τις συνέργειες που γίνονται με το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Τουρισμού, στην κατεύθυνση της αρμονικής και πολύπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων. Όπως δήλωσε, αναφερόμενος σε προβλήματα που κληρονομήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις, «εμείς θέλουμε ο χώρος του αθλητισμού να λειτουργήσει με τον δικό μας τρόπο, δηλαδή με αξιοπιστία, διαφάνεια, χωρίς αυθαιρεσίες, χωρίς παρανομίες και, κυρίως, με ανθρώπινο και κοινωνικό πρόσημο».
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας