Newsroom

Στο σύγχρονο πρόσωπο του Υπερταμείου, το χαρτοφυλάκιο του οποίου αποτιμάται σε περισσότερα από 11,7 δισ. ευρώ και στην αποστολή που έχει αναλάβει ως στρατηγικός εταίρος της Πολιτείας, αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, δεύτερο Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ της εταιρείας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Νίκο Δρόσο στο περιθώριο του 10ου Φόρουμ των Δελφών.

Ένα από τα θέματα που διευκρίνισε ο κ.Σταμπολίδης και για το οποίο υπάρχει αρκετή σύγχυση στην κοινωνία είναι ότι το Υπερταμείο δεν πουλάει τη δημόσια περιουσία, όπως πολλοί νομίζουν.

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του κ.Σταμπολίδη στον δημοσιογράφο Νίκο Δρόσο.

Το Υπερταμείο είναι ένας τεράστιος οργανισμός που διαχειρίζεται περισσότερα από 11,7 δισ. Πώς ακριβώς αναπτύσσεται, πώς δουλεύει και ποιες είναι οι στοχεύσεις που έχει;

Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μάθει ο κόσμος και όσοι ασχολούνται με τη δημόσια διοίκηση, ότι το Υπερταμείο είναι σε μία νέα φάση ανάπτυξης και επί της ουσίας υλοποίησης ενός νέου στρατηγικού σχεδίου, το οποίο έχει ως στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται προς τους πολίτες μέσα από την αναδιάρθρωση των ίδιων των εταιρειών του. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή αποτελούμε μαζί με το Ταμείο Χρηματοδοτικής Στήριξης (ΤΧΣ) και το ΤΑΙΠΕΔ, μία εταιρεία, διατηρώντας όμως τις αρμοδιότητες και την κουλτούρα αυτών των δύο εταιρειών, οι οποίες είχαν συνεισφέρει με τον δικό τους τρόπο στην εθνική οικονομία του τόπου. Θυμίζω χαρακτηριστικά ότι περισσότερα από 14 δισ. ευρώ αποκρατικοποιήσεων έχουν καταλήξει στα δημόσια ταμεία και φυσικά και στην απομείωση του χρέους. Τώρα όμως, σε μια νέα εποχή, το Υπερταμειο με μια νέα διοίκηση, ένα νέο διευθύνοντα σύμβουλο, ο οποίος έχει δώσει και το στίγμα του όσον αφορά το πώς θα πορευτούμε την επόμενη περίοδο μέσα από την ορθολογική διαχείριση των πόρων, αλλά και την ικανότητα να μπορέσουμε να δαπανήσουμε σε υποδομές και σε εξοπλισμό.

Λειτουργεί αυτή η διαδικασία; Βλέπετε απτό, ορατό όφελος στην καθημερινότητα του πολίτη;

Προφανώς και βλέπουμε και δεν το λέω για να κολακέψω ή να ωραιοποιήσω την κατάσταση. Υπάρχουν μετρήσεις που διεξάγουμε ως εταιρεία και βλέπουμε μια σταθερή αλλά βελτιούμενη απεικόνιση των υπηρεσιών που προσφέρουμε προς τους πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στο μετρό της Αθήνας και σε άλλες υπηρεσίες που βλέπετε τώρα, αλλάζει ο στόλος των λεωφορείων, εκσυγχρονίζονται οι υποδομές, άρα αυτά ο πολίτης τα νιώθει στην καθημερινότητά του και αυτή η έρευνα είναι ίσως η πιο αξιόπιστη. […] Νομίζω ότι είμαστε μπροστά σε μια νέα φάση όπου χτίζουμε πάνω σε ό,τι έχει δημιουργηθεί. Εχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια. Το πιο σημαντικό από όλα είναι όμως, ότι αυτές οι αλλαγές έρχονται γιατί και στις θυγατρικές έχει ανανεωθεί το μάνατζμεντ […] Υπάρχει ομολογουμένως και πολύ καλή μαγιά ανθρώπινου δυναμικού που χτίζουμε πάνω σ αυτούς, προκειμένου να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις πολιτικές μας».

Έχετε στην αρμοδιότητά σας την ωρίμανση δημοσίων έργων που αγγίζουν σχεδόν τα 8 δισ. ευρώ.

Καταρχήν να πω ότι η μονάδα συμβάσεων στρατηγικής σημασίας του Υπερταμείου ίσως είναι ο πρώτος και μεγαλύτερος εταίρος της πολιτείας σε θέματα ωρίμανσης δημοσίων έργων. Είχαμε την ευκαιρία, μέσα από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να ωριμάσουν δεκάδες έργα τα οποία έχουν άμεση επίπτωση στην καθημερινότητα των πολιτών. Ένα από τα βιωματικά μας έργα είναι η αναβάθμιση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας που το Υπουργείο Υγείας έχει δεσμεύσει περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση των υποδομών. Θέλω να σας πω ότι πέρσι τέτοιο καιρό λέγαμε ‘’θα δούμε’’. Τώρα είμαστε στη φάση που παραδίδουμε έργα σε όλη την επικράτεια, είτε σε κέντρα υγείας είτε σε δημόσια νοσοκομεία, μέσα από την αναβάθμιση των ΤΕΠ αλλά και ολόκληρων υποδομών. Και αυτά τα έργα λοιπόν, είναι κάτι που χρειαζόταν το Εθνικό Σύστημα Υγείας μετά από 35 χρόνια λειτουργίας. Ένα δεύτερο εμβληματικό έργο, το οποίο είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι ως Υπερταμείο που συμμετέχουμε στην ολοκλήρωσή του είναι το πρόγραμμα εγγύησης του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση από τη σύσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας στον εξοπλισμό του κράτους για την προστασία και για την πρόληψη, ούτως ώστε να μπορέσει να αντέξει στις προκλήσεις πλέον που έχουμε λόγω του μεταβαλλόμενου φυσικού περιβάλλοντος αλλά και των καιρικών συνθηκών. Νομίζω ότι στο τέλος του 26 η χώρα θα έχει εξοπλιστεί τόσο ώστε να μπορεί να αντέξει στις προκλήσεις που θα έχουμε μπροστά μας από την κλιματική αλλαγή.

Για πρώτη φορά όμως, επαναλαμβάνω, γίνονται μαζικές προμήθειες μεγάλου εξοπλισμού, ‘’στρατιωτικού’’ θα έλεγα, όπως ελικόπτερα και αεροπλάνα, με ανοικτές διαδικασίες. Και για εμάς η μεγάλη επιβράβευση, αν θέλετε να το πω έτσι, είναι το γεγονός ότι η διεθνής αγορά συμμετείχε στις διαγωνιστικές διαδικασίες καθότι ήταν ανοιχτοί οι διεθνείς διαγωνισμοί και θέλω να σας πω ότι έχουμε ολοκληρώσει το σύνολο των διαγωνισμών, ένα πακέτο που ξεπερνάει τα 1,2 δισ. ευρώ.

Θα βοηθήσει και στην ενίσχυση της φετινής αντιπυρικής περιόδου;.

Όπως πολύ σωστά το λέτε. Φέτος θα παραληφθούν αρκετά αυτοκίνητα από τον μηχανοκίνητο στόλο και όχι μόνο. Θα παραληφθούν και drones που οποία επιτηρούν σε όλη τη χώρα. Όμως, όπως ξέρετε, οι διαδικασίες είχαν τον χρόνο ωρίμανσής τους. Αν φέτος έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι με λιγότερους παλαβούς που πηγαίνουν και βάζουν φωτιές δεξιά και αριστερά, θεωρώ ότι του χρόνου τέτοιο καιρό θα έχουμε το σύνολο του εξοπλισμού σε διάθεση της Πυροσβεστικής.

Αυτή η διαδικασία προσφέρει και τεχνογνωσία την οποία πλέον εξάγουμε και στο εξωτερικό;.

Κοιτάξτε, εμείς είχαμε την άποψη και η Πολιτεία το ασπάστηκε και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γι αυτό στην ελληνική κυβέρνηση που δέχτηκε την πρότασή μας να μπορέσουμε αυτή την εμπειρία που αποκομίσαμε από την ωρίμανση των έργων της αναβάθμισης, των νοσοκομείων, των εξοπλισμών μέσα από το πρόγραμμα του RRF, να μπορέσουμε να το πάμε και σε χώρες που τώρα βρίσκονται σε φάσεις ανάπτυξης. Με στόχο λοιπόν, δεν σας κρύβω, τη συμμετοχή μας στην αναδιάρθρωση Ουκρανίας όπου προέχει η ειρήνη. Αν όλα πάνε καλά και έχουμε το συντομότερο δυνατόν την ειρήνη, να μπορέσουμε να εξάγουμε αυτή την τεχνογνωσία μέσα από συνεργασίες με διεθνείς φορείς. Με την ευκαιρία έχω τη χαρά να σας ανακοινώσω ότι έχουμε επιλεγεί μαζί με ένα σχήμα άλλων εταιρειών, σε ένα συμβουλευτικό πλαίσιο που το έχει δημοπρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κι εμείς είμαστε πρώτοι στην κατάταξη. Θα αποτελέσουμε τον Σύμβουλο για την ενεργειακή πολιτική για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τελευταία ερώτηση. Η χώρα μας γενικώς, υποφέρει από υποδομές. Το βλέπουμε και στην τουριστική βιομηχανία, το βλέπουμε στην καθημερινότητά μας. Τι πρέπει να κάνουμε ώστε να απολαμβάνουν οι πολίτες και οι επισκέπτες της χώρας, καλύτερες υπηρεσίες;

Μπορώ να φέρω ως παράδειγμα αξιοποίησης και αναβάθμισης των υποδομών, τη διαχείριση που κάνει το Υπερταμείο στους κρατικούς λιμένες και στα αεροδρόμια. Υπενθυμίζω ότι η λογική να εμπλέξουμε τη δυτική αγορά στην αναβάθμιση των λιμένων της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, του Ηρακλείου, της Ηγουμενίτσας και όχι μόνο, αλλά και στα αεροδρόμια, προφανώς αποτελεί παράδειγμα επιτυχούς μάνατζμεντ που συνδυάζει και ιδιωτικά κεφάλαια μέσα από τις παραχωρήσεις. Γιατί το Υπερταμείο δεν πουλάει. Για όσους νομίζουν ότι η δημόσια περιουσία πωλείται, δεν ισχύει αυτό. Είτε παραχωρούμε για ένα χρονικό διάστημα, είτε ιδιωτικοποιούμε ένα κομμάτι, ένα πακέτο μετοχών, πλειοψηφικό προφανώς, σε ιδιωτικό μάνατζμεντ, ούτως ώστε να αντλήσουμε ιδιωτικά κεφάλαια μαζί με τους κρατικούς πόρους. […] Για μας δύο είναι τα εργαλεία:

Το ένα είναι η αξιοποίηση της δυναμικής που έχει η δυτική οικονομία για τους λιμένες αλλά και για τις μαρίνες. Θυμίζω ότι οι μαρίνες ήταν στα αζήτητα για πολλά χρόνια και τώρα έχουμε στρατηγική πάνω στις μαρίνες, στο Υπερταμείο. Ήδη έχουμε συμβάσεις με ιδιώτες και θα έχουμε προσεχώς και άλλες. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση των μαρινών στο Κατάκολο, στην Πάτρα και στην Καβάλα. Έχουμε ήδη πέντε σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Το δεύτερο εργαλείο είναι το κράτος που έχει χρηματοδοτικά εργαλεία και χρηματοδοτεί τις υποδομές ούτως ώστε να μπορέσουν να μη μείνουν πίσω και να είναι ανταγωνιστικές. Και μάλιστα κλείνοντας να σημειώσω ότι μόλις λίγους μήνες πριν η κυβέρνηση, μετά από την εφαρμογή των μνημονίων και τη λογική ότι οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να συνεισφέρουν αποκλειστικά και μόνο όλο το ποσό στο χρέος έφερε νόμο που επιτρέπει, το 50% από την αποκρατικοποίηση των λιμένων να διατηρείται στο Υπερταμείο προκειμένου αυτό να τα επενδύει σε κρατικές υποδομές για να μη μείνουν πίσω στον ανταγωνισμό.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε ότι «Το Υπερταμείο αποτελεί, την εταιρεία που αναδιαρθρώνει, βάζει νέα στάνταρντ υπηρεσιών και πρότυπα ποιότητας στις υπηρεσίες που διαθέτει και στις εταιρείες που διαχειρίζεται και έχουν άμεση συναλλαγή με το κοινό και δεύτερον, τον στρατηγικό εταίρο της Πολιτείας προκειμένου να χαράζει στρατηγικές για τις υποδομές, να υλοποιεί και να ωριμάζει μεγάλα εθνικά έργα και να επιβλέπει αν αυτά αντέχουν στο χρόνο και δεν αποκλίνουν από τον αρχικό σχεδιασμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV