Νίκος
Καραγιάννης

Το Μετρό της Αθήνας μεγαλώνει και ήδη σχεδιάζονται οι νέες επεκτάσεις, με πολλές νέες περιοχές να μπαίνουν στο πλάνο επέκτασης του αγαπημένου μεταφορικού μέσου της Αθήνας.

Με 4 αποφάσεις του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στον προγραμματισμό της Αττικό Μετρό εντάχθηκαν οι μελέτες για τις νέες επεκτάσεις προς Γλυφάδα, Καλλιθέα, ΠΥΡΚΑΛ και Πετρούπολη. Με την απόφαση αυτή οι μελέτες θα χρηματοδοτηθούν ενταγμέμες στο ΤΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 2021-2025. Σε κάποιες από αυτές οι μελέτες είναι ήδη σε εξέλιξη (υλοποίηση ή σχεδιασμό) και άλλες επεκτάσεις και γραμμές βρίσκονται στο στάδιο μελέτης και επεξεργασίας.

Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι προχωρά το πλάνο επέκτασης του Μετρό και τα νέα είναι ευχάριστα για τους κατοίκους πολλών περιοχών, που σήμερα θεωρούνται “αποκλεισμένες” από γρήγορα και βιώσιμα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι νέες επεκτάσεις του Μετρό προς τα Δυτικά Προάστια

Εκτός από το πρώτο κομμάτι της νέας Γραμμής 4 “Άλσος Βεΐκου – Γουδή” που έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται, σχεδιάζεται η μελλοντική επέκταση της γραμμής προς τα Δυτικά.

Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η επέκταση της Γραμμής 4 από το Άλσος Βεΐκου προς την Πετρούπολη. Αντικείμενο της παρούσας πράξης αποτελεί η εκπόνηση tτων προκαταρκτικών μελετών, της προμελέτης και της ΜΠΕ για το τμήμα της Γραμμής 4 «Άλσος Βεΐκου – Πετρούπολη», μήκους 6,8 χλμ. με 6 σταθμούς.

Η μελέτη του έργου αυτού περιλαμβάνει όλα τα τεχνικά αντικείμενα μελετών έργων Μετρό, όπως ενδεικτικά: αρχιτεκτονικές μελέτες, στατικές
μελέτες, γεωτεχνικές μελέτες, μελέτες αερισμού/κλιματισμού, μελέτες ασθενών ρευμάτων, μελέτες παροχής ισχύος έλξης, μελέτες
σιδηροδρομικής επιδομής και υποδομής, μελέτες σηματοδότησης, κ.α., σε επίπεδο προμελέτης. Χρηματοδοτείται με 4,6 εκατ. ευρώ.

Η επέκταση αυτή, κόστους 600 εκατ. ευρώ, θα συνεχίζει από το Γαλάτσι προς την Πετρούπολη με 6 νέους σταθμούς:

 • Νέα Ιωνία
 • Πευκάκια
 • Νέα Φιλαδέλφεια
 • Πάρκο Τρίτση (Άγιοι Ανάργυροι)
 • Ίλιον
 • Πετρούπολη

Για την επέκταση αυτή έχουν ξεκινήσει ήδη οι τοπογραφικές εργασίες και σύντομα θα ακολουθήσουν και οι γεωτεχνικές έρευνες.

Η επέκταση της Γραμμής 4 προς Πετρούπολη
Η επέκταση της Γραμμής 4 προς Πετρούπολη

Εκτός από τη Γραμμή 4, το πλάνο επέκτασης προς τα Δυτικά περιλαμβάνει και την επέκταση της Γραμμής 2 προς Ίλιον.

Η νέα επέκταση, μήκους 4 χιλιομέτρων και κόστους 350 εκατ. ευρώ, θα συνεχίζει από Ανθούπολη προς Ίλιον με 3 νέους σταθμούς ενώ σχεδιάζεται και η περαιτέρω επέκταση με 3 ακόμη σταθμούς για την εξυπηρέτηση των κατοίκων σε Καματερό, Άνω Λιόσια – Ζεφύρι και Αχαρνές (Μενίδι).

Για την τελευταία επέκταση, θα ξεκινήσει σύντομα η τοπογραφική αποτύπωση και σε αυτές τις περιοχές.

Οι νέες επεκτάσεις του Μετρό προς τα Νότια Προάστια

Επιπλέον περιοχές στα Νότια Προάστια αναμένεται να συνδεθούν με το δίκτυο μετρό της πόλης καθώς σχεδιάζεται τόσο η επέκταση της Γραμμής 1 (πρώην Ηλεκτρικός) έως το Φάληρο, αλλά και η επέκταση της Γραμμής 2 από το Ελληνικό έως τη Γλυφάδα.

Συγκεκριμένα, η Γραμμή 1 θα συνεχίζει υπόγεια από το σταθμό των Πετραλώνων έως το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Αναμένεται να εξυπηρετεί 65.000 επιβάτες ημερησίως και να έχει 4 νέους υπόγειους σταθμούς:

 • Πετράλωνα (κοινός σταθμός με γραμμή 1)
 • Πλατεία Δαβάκη
 • Λόφος Φιλάρετου / Τζιτζιφιές
 • ΚΠΙΣΝ

Αντικείμενο της παρούσας Πράξης αποτελούν οι προκαταρκτικές μελέτες ήτοι οι τοπογραφικές, γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες που θα οδηγήσουν στη δημιουργία υπογειοποιημένου κλάδου της Γραμμής 1 από το Σταθμό Πετραλώνων προς Καλλιθέα και Φαληρικό Δέλτα (ΚΠΙΣΝ), μήκους περίπου 3,5 χλμ με 3 υπόγειους σταθμούςΓια την επέκταση αυτή έχει ήδη ολοκληρωθεί η συγκοινωνιακή μελέτη τεκμηρίωσης του έργου και αναμένεται να δημοπρατηθούν οι τοπογραφικές και γεωτεχνικές εργασίες και έρευνες. Οι μελέτες χρηματοδοτούνται με 1 εκατ. ευρώ.

Σε επόμενη φάση, η επέκταση αυτή θα συνεχίσει προς το Παλαιό Φάληρο κατά μήκος της Λεωφόρου Αμφιθέας.

Η επέκταση της Γραμμής 1 προς Καλλιθέα και ΚΠΙΣΝ
Η επέκταση της Γραμμής 1 προς Καλλιθέα και ΚΠΙΣΝ

Όσον αφορά την επέκταση της Γραμμής 2 προς Γλυφάδα, θα έχει συνολικό μήκος 4,4 χιλιόμετρα και θα περιλαμβάνει 3 νέους σταθμούς:

 • Άνω Γλυφάδα
 • Λεωφ. Βουλιαγμένης / Γρ. Λαμπράκη
 • Γλυφάδα

Αναμένεται να εξυπηρετεί 57.000 επιβάτες ημερησίως και ο προϋπολογισμός του έργο ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. Αντικείμενο της παρούσας Πράξης αποτελεί η εκπόνηση των Προκαταρτικών Μελετών και της Προμελέτης που αφορά στην κατασκευή επέκτασης της Γραμμής 2 από το Ελληνικό μέχρι το κέντρο της Γλυφάδας, μήκους 3,6χλμ. περίπου με 3 υπόγειους σταθμούς. Οι μελέτες χρηματοδοτούνται με 3 εκατ. ευρώ.

Η νέα γραμμή 5 “Ευαγγελισμός-Πάρκο Ανδρέα Λεντάκη”

Αντικείμενο της παρούσας Πράξης αποτελεί η εκπόνηση της προμελέτης για το τμήμα της Γραμμής 4 «Ευαγγελισμός – Α. Ηλιούπολη», μήκους 3 χλμ. με 3 σταθμούς. Η μελέτη του έργου αυτού περιλαμβάνει όλα τα τεχνικά αντικείμενα μελετών έργων Μετρό, όπως ενδεικτικά: αρχιτεκτονικές μελέτες, στατικές μελέτες, γεωτεχνικές μελέτες, μελέτες αερισμού/κλιματισμού, μελέτες ασθενών ρευμάτων, μελέτες παροχής ισχύος έλξης, μελέτες σιδηροδρομικής επιδομής και υποδομής, μελέτες σηματοδότησης, κ.α., σε επίπεδο προμελέτης. Οι μελέτες χρηματοδοτούνται με 2 εκατ. ευρώ.

Γραμμή 5 Μετρό Αθήνας
Γραμμή 5 Μετρό Αθήνας

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

 • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
 • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
 • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV