Νίκος
Καραγιάννης

Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα έργα του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.Ο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για έξι μεγάλους διαγωνισμούς οι οποίοι έχουν κόστος με ΦΠΑ 839 εκατ. ευρώ και έχουν προσελκύσει πολλές και σημαντικές εταιρείες όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΘΑΛΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ.

Την Δευτέρα 24 Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσουν δύο ακόμα διαγωνισμοί που αφορούν τα έργα μεταφοράς νερού από τον Ποταμό Νέστο στην κοιλάδα της Ξάνθης, έργο ύψου 210 εκατ. ευρώ και το Αρδευτικό σύστημα Αλμωπαίου στην Πέλλα ύψους 122 εκατ. ευρώ. Στους δύο διαγωνισμούς θα έχουμε την έναρξη της διαδικασίας με την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Ποια έργα τρέχουν

Να θυμίσουμε πως σε εξέλιξη είναι οι αρκετοί διαγωνισμοί. Πρώτος ξεκίνησε ο διαγωνισμός-ΣΔΙΤ για την κατασκευή αρδευτικών δικτύων στον Ταυρωπό στις 18 Νοεμβρίου 2022, έργο ύψους 160 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος το παρών έδωσαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – INTRAKAT – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΑΒΑΞ.

Δεύτερος ήταν ο διαγωνισμός-ΣΔΙΤ για το Φράγμα Μιναγιώτικο στην Μεσσηνία. Το έργο είναι κόστους 145 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός ο οποίος ξεκίνησε στις 19 Δεκεμβρίου 2022 προσέλκυσε τους: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΑΒΑΞ.

Μετά ξεκίνησε ο διαγωνισμός για το διπλό έργο στα Χοχλάκια και το Φράγμα του Αγίου Ιωάννη στο Λασίθι. Στον διαγωνισμό-ΣΔΙΤ ύψους 69 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου προσήλθαν 4 σχήματα: ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΘΑΛΗΣ-ΑΒΑΞ-ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ακολούθησε το έργο για τα αρδευτικά δίκτυα στις περιοχές Υπέρεια Λάρισας-Ορφανά Καρδίτσας. Ο διαγωνισμός-ΣΔΙΤ ύψους 133 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ ξεκίνησε στις 16 Ιουνίου. Σε αυτόν τον διαγωνισμό συμμετείχαν οι ΑΚΤΩΡ ΠΑΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΘΑΛΗΣ-ΑΒΑΞ-ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το μέλλον προβλέπεται και δεύτερη γενιά αρδευτικών τα οποία πρόκειται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όταν ολοκληρωθεί η επιλογή τους. Για την επίτευξη της χρηματοδότηση τους επεξεργάζονται διάφορα σενάρια προκειμένου να εφαρμοστεί η πλέον βέλτιστη εκδοχή τους.

Τα έργα που μεταφέρονται στο υπουργείο Υποδομών

Εκτός όμως από τα έργα υποδομής τα οποία προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλάζει η προϊστάμενη αρχή και πάει στο υπουργείο Υποδομών για συνολικά 61 έργα, εκτιμώμενου ύψους 750 εκατ. ευρώ, με προϋπολογισμό από 2,2 εκατ. ευρώ μέχρι 50 εκατ. ευρώ το καθένα (μ.ο. περίπου 12 εκατ. ευρω).

Η παρακολούθηση της εκτέλεσης των έργων θα είναι της ευθύνης του ΥΠΟΜΕ ενώ η χρηματοδότηση, οι αλλαγές στις μελέτες, οι έλεγχοι και η πληρωμή θα γίνεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Για τα έργα αυτά έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συσκέψεις στελεχών των 2 υπουργείων παρουσία και του υπουργού ΥΠΟΜΕ, Χρήστου Σταϊκούρα. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως η μετάβαση θα γίνει ομαλά το επόμενο διάστημα παρά τις ενστάσεις και αντιδράσεις από από στελέχη του Αγροτικής.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε με τη σύσταση της νέας κυβέρνησης από τις πρόσφατες εκλογές, αναφέρεται πως “από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεταφέρεται στη Γενική Γραμματεία Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, οργανικών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών της περ. Ε του άρθρου 3 του π.δ. 97/2017 (Α ́ 138)”.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας