Νίκος
Καραγιάννης

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων. Το έργο αφορά στην ενεργειακή αποδοτική ανακαίνιση του εμβληματικού βιομηχανικού κτιρίου “SILO” στον Πειραιά, το οποίο θα λειτουργήσει εκ νέου ως Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, με βελτιωμένη τη φυσική πρόσβαση στους χώρους του Μουσείου για επισκέπτες με ειδικές ανάγκες και ηλικίες άνω των 65 ετών.

Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω της δράσης “Πολιτιστικές διαδρομές σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους”. Φορέας Υλοποίησης είναι η Διεύθυνση Μελετών & Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η δημόσια δαπάνη του έργου που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ανέρχεται σε ποσό ύψους 77.563.212,46€, ενώ οι πιστώσεις του τρέχοντος έτους σε
ποσό ύψους 8.315.912,46€. Σύμφωνα με το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 4ο τρίμηνο του 2025.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση ο στόχος είναι η ολοκλήρωση του μουσείου εναλίων αρχαιοτήτων και πιο συγκεκριμένα:
1α)ολοκλήρωση των εργασιών ενεργειακής απόδοσης και
1β) διοργάνωση μόνιμης έκθεσης που δημιουργεί σημαντική προστιθέμενη αξία για τον τουρισμό και τον πολιτισμό του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας.

Το έργο

Για το έργο οι προμελέτες χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Το Μουσείο θα βρίσκεται στην Ηετιώνια Ακτή στο Λιμάνι του Πειραιά μετατρέποντας τον σημερινό χώρο του Σιλό.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος, “το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων θα φιλοξενήσει ευρήματα ανελκυσθέντα από όλες τις ελληνικές θάλασσες: αγάλματα, τμήματα γλυπτών, μέσα συναλλαγών, σκαριά και εξαρτήματα εξοπλισμού πλοίων, οπλικά εργαλεία, επιγραφές, είδη καλλωπισμού, χρηστική και επιτραπέζια κεραμική, εργαλεία και ποικίλα αντικείμενα, προερχόμενα από υποβρύχιες αυτοψίες, έρευνες και ανασκαφές, αλλά και αυτόβουλες παραδόσεις ιδιωτών ή κατασχέσεις.

Το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων θα προσφέρει στον επισκέπτη την εμπειρία της κατάδυσης στο παρελθόν, με σταθμούς στον χρόνο, καταβυθισμένους οικισμούς, ναυάγια, ομοιώματα πλοίων, σκαριά και φορτία εμπορικών πλοίων, χάρτες και διαγράμματα, ψηφιακές εφαρμογές και προβολές, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα.

Με την προβλεπόμενη νέα προσθήκη, οι εγκαταστάσεις του Μουσείου θα ξεπερνούν τα 13.000 τ.μ., τα οποία κατανέμονται σε εκθεσιακούς χώρους για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, σε χώρους για εκπαιδευτικά προγράμματα και επιστημονικές δράσεις (αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη, πολυμέσα), εργαστήρια συντήρησης, χώρους παροχής υπηρεσιών προς τους επισκέπτες (υποδοχή, βεστιάριο, πωλητήριο, αναψυκτήριο, εστιατόριο, ιατρείο), γραφεία διοίκησης”.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV