Νίκος
Καραγιάννης

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε και το έργο-ΣΔΙΤ για το Φράγμα Μιναγιώτικο και τα δίκτυα άρδευσης του. Την απόφαση υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. Πρόκειται για το δεύτερο έργο της δράσης ΥΔΩΡ 2.0 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το πρώτο έργο που ήδη προκηρύχθηκε είναι τα δίκτυα άρδευσης του Ταυρωπού.

Με το έργο της κατασκευής του φράγματος Μιναγιώτικυο και το αρδευτικό δίκτυο μέσω ΣΔΙΤ, πρόκειται να αρδεύσουν έκτασης 35,000 στρεμμάτων στο Δήμο Πύλου – Νέστορος του νομού Μεσσηνίας. Είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του είδους του σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Το έργο έχει προτεινόμενο προϋπολογισμό 29,55 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Πλέον με την ένταξη του στο Ταμείο, ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη του το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του έργου η σύμβαση εκτιμάται πως θα υπογραφεί μέχρι το 4ο τρίμηνο του 2023. Η ολοκλήρωση του έργου έχει προγραμματιστεί -όπως και το σύνολο των δράσεων του Τομέα Ανάκαμψης- για το τέλος του 2025.

Ποιο είναι το αντικείμενο του έργου

Το έργο περιλαμβάνει το φράγμα Μιναγιώτικο και το αρδευτικό δίκτυο που πρόκειται να αρδεύσουν έκτασης 35,000 στρεμμάτων στο Δήμο Πύλου – Νέστορος του νομού Μεσσηνίας. Τα έργα χωροθετούνται στο Νοτιοδυτικό τμήμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το φράγμα Μιναγιώτικο είναι αξονοσυμμετρικό φράγμα από σκληρό επίχωμα και προτείνεται να κατασκευαστεί 2 χλμ. περίπου δυτικά του οικισμού Βλασαίικα και σε απόσταση 5.5 χλμ. από τις εκβολές τους, οι οποίες βρίσκονται 800 m δυτικά του οικισμού της Φοινικούντας.

Το αρδευτικό δίκτυο έκτασης 35,000 στρεμμάτων θα εξυπηρετεί τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις των πρώην Δημοτικών Διαμερισμάτων:
-Ευαγγελισμού, Φοινικούντας, Λαχανάδας και Φοινίκης της πρώην Δημοτικής Ενότητας Μεθώνης
-Πηδάσου, Χωματάδας, Καλλιθέας και Αμπελακίων της πρώην Δημοτικής Ενότητας Πύλου -Μηλίτσης της πρώην Δημοτικής Ενότητας Αιπείας

Με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ΜΠΕ, τα βασικά μεγέθη και επιμέρους έργα, του φράγματος και του ταμιευτήρα είναι συνοπτικά τα ακόλουθα:

Λεκάνη απορροής: Εμβαδόν λεκάνης απορροής: 28,9km2, Μέσο υψόμετρο λεκάνης απορροής: +249

Ταμιευτήρας: ΑΣΥ ταμιευτήρα (στάθμη στέψης υπερχειλιστή): +122,0, ΚΣΥ ταμιευτήρα (κατώφλι υδροληψίας): +93,0, Ωφέλιμο ύψος νερού: 29m, Συνολικός όγκος ταμιευτήρα: 10.959.000m3, Ωφέλιμος όγκος ταμιευτήρα: 10.490.105m3, Εμβαδόν ταμιευτήρα στη στάθμη στέψης υπερχειλιστή: 886.733m2,

Τύπος φράγματος: Φράγμα Βαρύτητας από Σκληρό Επίχωμα (Ισχνό RCC), Συνολικός όγκος επιχώματος: 290.000 m3, Μέγιστο ύψος: 55,5m από τη θεμελίωση, Μήκος στέψης: 127,4m.

Αρδευτικό Δίκτυο

Η συνολικά καθαρή αρδευόμενη έκταση ανέρχεται σε 35,000 στρ., ενώ υπάρχουν επίσης τα έργα προσαγωγής, οι απαιτούμενες δεξαμενές αναρρύθμισης (συνολικά τέσσερις, μια στην κεφαλή κάθε ζώνης) και τα αντλιοστάσια.

Η διαστασιολόγηση του αγωγού μεταφοράς αρδευτικού νερού (DIN 350 έως 800), στις περιοχές κατανάλωσης αντιστοιχεί, σύμφωνα με την Υδρολογική Μελέτη, σε ετήσια απόληψη νερού από τον ταμιευτήρα ίση με 8.633.220 m3. Οι αρδευτικές ζώνες ,η χάραξη των κεντρικών αγωγών μεταφοράς και οι θέσεις των δεξαμενών εμφαίνονται στις οριζοντιογραφίες (Σχέδια ΓΟ-1 – 8).

Όσον αφορά στους δανειοθαλάμους και σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Τμήματος Προστατευόμενων Περιοχών της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας (47ο σχετικό του προοιμίου), ( χάρτες ΓΜ-11 και ΓΜ-12) εγκρίνεται ο δανειοθάλαμος λήψης βραχωδών και αδρανών υλικών στη θέση Λ1 και δεν εγκρίνεται ο δανειοθάλαμος στη θέση Λ2.

Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν δανειοθάλαμοι γαιωδών υλικών, οι οποίοι εντοπίζονται εντός της λεκάνης κατάκλυσης. Μια αρχικά εκτιμώμενη ποσότητα των υλικών που θα χρειασθούν για την κατασκευή του φράγματος ανέρχεται σε 900.000 m3 περίπου. Η εκμετάλλευσή τους θα ξεκινήσει αφού οριστικοποιηθεί η ακριβής θέση τους μετά την υποβολή ΤΕΠΕΜ, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 7 του Ν. 4014/2011. Για τους αποθεσιοθάλαμους, προβλέπεται η συνδυαστική χρήση των δανειοθαλάμων με την αποκατάσταση αυτών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV