Newsroom

Το έργο «Συνολική Ανάπλαση Οικισμού Αβλέμωνα» εντάχθηκε με προϋπολογισμό 4.000.000€ στο Πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο την βελτίωση του δημόσιου χώρου» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας!

Το έργο αφορά στη βιοκλιματική ανάπλαση του οικισμού Αβλέμωνα Κυθήρων, στην ανάδειξη του φυσικού του κάλλους και την αποκατάσταση και ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών.

Πρόκειται για την πρώτη (και ουσιαστικότερη) φάση του έργου με συνολικό προϋπολογισμό 12.000.000€ που ο Δήμος μας μελέτησε, ωρίμασε και υπέβαλε για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η μελέτη ωρίμασε με τεχνικό σύμβουλο το αρχιτεκτονικό γραφείο του κ. Αθανασίου Βλαχογιάννη και με την τεχνική επίβλεψη της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Κυθήρων.

Το κύριο αντικείμενο του έργου αφορά στη διαμόρφωση χώρων περιπάτου και αναψυχής αλλά και στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του κεντρικού τμήματος του παραλιακού οικισμού, σε αρμονία με υφιστάμενες κατασκευές και με σεβασμό στο ιδιαίτερο μορφολογικό ύφος των Κυθήρων. Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη φάση του έργου που χρηματοδοτήθηκε με το ποσόν των 4.000.000€, περιλαμβάνονται:

 • Αδιαμόρφωτη σήμερα έκταση 17.190 τ.μ., Νότια και Ανατολικά του πυκνοδομημένου ιστού του οικισμού με έμφαση σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Αβλέμωνα, με διαμορφώσεις χώρων αναψυχής και περιπάτου.
 • Οδοποιία, πεζοδρόμηση και ηλεκτροφωτισμός κυρίως Νότια και Ανατολικά του πυκνοδομημένου ιστού του οικισμού με έμφαση σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Αβλέμωνα.

Η μελέτη περιέχει όλες τις απαραίτητες προβλέψεις (ήπιες κλίσεις, ράμπες, οδηγό όδευσης ατόμων με προβλήματα όρασης) για αύξηση της προσβασιμότητας στην περιοχή παρέμβασης από άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένους και παιδιά, με σκοπό την άνετη και ασφαλή μετακίνησή τους στους κοινόχρηστους χώρους.

Στο πλαίσιο του έργου και με στόχο την επίτευξη του ολοκληρωμένου χαρακτήρα της ανάπλασης και την μακροχρόνια διατήρησή του χωρίς την ανάγκη παρεμβάσεων, περιλαμβάνονται εργασίες για την διαχείριση για τα δίκτυα ύδρευσης. Περιλαμβάνεται, επίσης, η εγκατάσταση Φορτιστών Ηλεκτρικών Οχημάτων και Μικροκινητικότητας αλλά και υπόγειων κάδων απορριμμάτων σε συνδυασμό με σύστημα για τον απομακρυσμένο έλεγχο πληρότητας.

Οι προβλεπόμενες εργασίες ανάπλασης αφορούν:

 • Διαμόρφωση ζωνών κίνησης πεζών – ποδηλάτων
 • Διαμόρφωση κυκλοφορίας οχημάτων
 • Διαμόρφωση χώρων στάθμευσης
 • Διαμόρφωση σημείων ανάπαυσης με πέργκολες
 • Φύτευση
 • Μπάρες διακοπής κυκλοφορίας
 • Τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού, κάδων απορριμμάτων και 3 συστημάτων υπόγειων κάδων με σύστημα μηχανισμού ανύψωσης και εφαρμογή παρακολούθησης πληρότητας
 • Τοποθέτηση σταθμών ασφάλισης δίκυκλων – μπάρες ποδηλάτων και φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων
 • Τοποθέτηση 2 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
 • Υποδομές Ηλεκτροφωτισμού
 • Νέο δίκτυο και παροχές ύδρευσης σε όλο το χώρο επέμβασης
 • Τοπική υπογειοποίηση δικτύων ΟΚΩ

Σημειώνεται, τέλος, ότι το προτεινόμενο έργο συνδυάζεται με την πρόταση για σύστημα κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων, η οποία έχει ήδη ενταχθεί στην Πρόσκληση «Βιώσιμη αστική κινητικότητα, Μικροκινητικότητα, Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών μετακινήσεων», μέσω της οποίας προβλέπεται η εγκατάσταση στον Αβλέμωνα 1 (από τους 4) σταθμούς μίσθωσης με 8 (από τα 30) ηλεκτρικά ποδήλατα.

Αντίστοιχες μελέτες ανάπλασης, ολοκληρώνονται σύντομα και για τους οικισμούς του Ποταμού και της Χώρας, που επίσης θα υποβληθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλάζοντας οριστικά προς το καλύτερο την εικόνα του νησιού μας.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι ο συστηματικός σχεδιασμός του Δήμου και η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου, του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης Νησιωτικών Δήμων της Περιφέρειας Αττικής και εξωτερικών συνεργατών του Δήμου έχει ως αποτέλεσμα την επίτευξη μεγάλων χρηματοδοτήσεων που αναβαθμίζουν τις υποδομές των νησιών μας και βελτιώνουν την ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών. Ακόμα ένα μεγάλο εμβληματικό έργο χρηματοδοτήθηκε, ακόμα μια δέσμευση της Δημοτικής μας Αρχής και του Δημάρχου προσωπικά έγινε πράξη.

Ανάπλαση Κύθηρα
Πηγή: Δήμος Κυθήρων

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

 • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
 • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
 • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV