Αρχίζει να ξετυλίγεται σταδιακά το κουβάρι που αφορά ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ πράσινης ενέργειας που προωθούνται στην Ελλάδα.
Ο λογος για την μονάδα αντλησιοταμίευσης στην περιοχή της Αμφιλοχίας, με ισχύ 680 MW, η οποία βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Πιο συγκεκριμένα, άλλη μια θετική εξέλιξη υπήρξε γύρω από το έργο. Την προηγούμενη εβδομάδα με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, το πρότζεκτ εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στον πυλώνα της πράσινης μετάβασης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, η χρηματοδότηση του έργου θα φτάσει τα 250 εκατομμύρια ευρώ πλέον ΦΠΑ. Ο συνολικό προϋπολογισμός της υποδομής αναμένεται να ξεπεράσει το μισό δισ. ευρώ.
Η κοινοτική ενίσχυση του έργου θα πραγματοποιηθεί κάτω από ορισμένες συνθήκες, όπως συμβαίνει με όλα τα έργα που αντλούν ευρωπαϊκά κεφάλαια. Στα έργα που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους, τίθενται ορόσημα τα οποια σε κάθε φάση πρέπει να επιτυγχάνονται ώστε να προχωράει η χρηματοδότηση. Αυτό θα εφαρμοστεί και στην περίπτωση του κολοσσιαίου πρότζεκτ πράσινης ενέργειας στην Αμφιλοχία.
Ορόσημα του έργου
Αρχικά, η οικονομική ενίσχυση του έργου ξεκινάει με την τρέχουσα χρονιά όπου προβλέπεται η χρηματοδότηση με 100 εκατ. Ευρώ, πλέον ΦΠΑ.
Τα αμέσως επόμενα ορόσημα για το έργο είναι ότι, μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2024 θα πρέπει να έχει εκδοθεί η άδεια εγκατάστασης για την Αμφιλοχία και η υποδομή να έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον το 30 % των εργασιών εγκατάστασης.
Τα κομβικά ορόσημα για την μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία ολοκληρώνονται με το τελευταίο και σημαντικότερο στάδιο, που προβλέπει την έναρξη λειτουργίας του έργου με την πιστοποίηση από τον ΑΔΜΗΕ.
Ταυτότητα έργου
Η υποδομή θα περιλαμβάνει δύο αυτόνομους ταμιευτήρες στις περιοχές Άγιο Γεώργιο και Πύργο, και θα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ, ως κάτω ταμιευτήρα. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας θα φτάνει τα 680 MW σε παραγωγή και τα 730 MW σε άντληση, με την παραγωγή ενέργειας να φτάνει τα 816 GWh σε ετήσια βάση. Στη φάση της κατασκευής αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 900 θέσεις εργασίας κατά την ενώ θα προκύψουν και 60 μόνιμες θέσεις κατά τη λειτουργική φάση.
Η μεγάλη διαφορά αυτής της μονάδας από τα συμβατικά υδροηλεκτρικά έργα είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να αντληθεί ξανά στον πάνω ταμιευτήρα.
Η άντληση γίνεται με χρήση ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία αποθηκεύεται έτσι ως υδροηλεκτρικό «απόθεμα» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε παρουσιαστεί ανάγκη.
Όταν η ζήτηση αυξάνει, τα αποθηκευμένα νερά ελευθερώνονται προς τον κάτω ταμιευτήρα και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια προσφέροντας ευστάθεια στο σύστημα και αποτρέπουν την αύξηση των τιμών. Αυτό γίνεται πάλι και πάλι, συνεχώς, δίνοντας τον πιο απλό δυνατό ορισμό του τι σημαίνει κυκλική οικονομία και επαναφορτιζόμενη φυσική μπαταρία.
Τα οφέλη
Η υλοποίηση τέτοιων έργων, όπως η μονάδα αντλησιοταμίευσης, στην Αμφιλοχία, δημιουργεί ένα κοκτέιλ από πλεονεκτήματα που αγγίζουν κάθε πτυχή, από τις τοπικές κοινωνίες μέχρι το περιβάλλον και την εθνική οικονομία. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες και οι κάτοικοι του ευρύτερου Δήμου στην Αμφιλοχία. Με την εκκίνηση της επένδυσης θα δουν την απασχόληση στην περιοχή τους να αυξάνεται σημαντικά.
Η ολοκλήρωση της μονάδας αναμένεται να προσδώσει άλλη αξία στον τόπο και παράπλευρες δραστηριότητες από τις λίμνες, τη βελτίωση του οδικού δικτύου και τη διευκόλυνση πρόσβασης στην περιοχή με οφέλη για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, τη μελισσοκομία, τη γεωργία, τη δασική διαχείριση και τη δασοπροστασία.
Η μονάδα αντλησιοταμίευσης θα ωφελήσει και το περιβάλλον καθώς θα συμβάλλει στην αειφορία και την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα ( ΕΣΕΚ) για το 2030.
Τέλος, τέτοιες υποδομές είναι αυτές που αναμένεται να στηρίξουν το ενεργειακό σύστημα της χώρας με στόχο της πλήρη απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αυτών των έργων αποτελούν μονόδρομο για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η ΕΕ στα πλαίσια της Πράσινης Συμφωνίας.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV