Χέρι-χέρι προχωρούν ο διαγωνισμός και η χρηματοδότηση στον Αλμωπαίο καθώς στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το μεγάλο αρδευτικό έργο στην Πέλλα. Πιο συγκεκριμένα πριν από μερικές ημέρες, στις 21 Σεπτεμβρίου το έργο για τα αρδευτικά δίκτυα εντάχθηκαν με ποσό 34,5 εκατ. ευρώ (ποσό που περιλαμβάνει και τον ΦΠΑ).
Παράλληλα προχωρά και ο διαγωνισμός με τη μέθοδο της ΣΔΙΤ. Η διαδικασία βρίσκεται στη Β`φάση (στον Ανταγωνιστικό Διάλογο) και τα σχήματα που διεκδικούν την υλοποίηση του έργου είναι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και ΑΒΑΞ-ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ-THALIS.
Η κατασκευή του Αρδευτικού Δικτύου θα συμβάλλει στην άρδευση καλλιεργούμενων εκτάσεων στο βορειοδυτικό τμήμα της πεδιάδας Γιαννιτσών, με ταυτόχρονη ενίσχυση και ποιοτική βελτίωση της οικολογικής παροχής της Περιφερειακής Τάφρου Θεσσαλονίκης.
Η εν λόγω περιοχή, σήμερα αρδεύεται πλημμελώς με νερό προερχόμενο από μεγάλο αριθμό ιδιωτικών γεωτρήσεων εντός της περιμέτρου των έργων και με πρόχειρες απολήψεις από την Περιφερειακή Τάφρο.
Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μεγάλος στόχος είναι να έχουμε ανάδοχο μέσα στους επόμενους μήνες και εντός του 2024 να υπογραφεί και η σύμβαση ΣΔΙΤ.
Το έργο στον Αλμωπαίο Πέλλας
Το δεύτερο έχει τίτλο “Αρδευτικό Σύστημα Αλμωπαίου μέσω ΣΔΙΤ” και είναι όπως αναφέρθηκε παραπάνω στην περιοχή της Πέλλας. Το μεγάλο αρδευτικό έργο ΣΔΙΤ στην Πέλλα έχει προϋπολογισμό 122 εκατ. ευρώ, ενώ αναθέτουσα αρχή του έργου είναι η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Άμεσων Ενισχύσεων και Τομεακών Παρεμβάσεων (ΕΥΕ ΑΕΤΠ).
Η αρχική ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος ήταν στις 17/07/2023, με την παράταση να οδηγεί στην τελική ημερομηνία παραλαβής υποψηφιοτήτων στις 24/07/2023 όπου και ξεκίνησε η διαδικασία.
Ταυτότητα του έργου
Το αρδευτικό έργο ΣΔΙΤ στην Πέλλα αφορά την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση του Αρδευτικού Δικτύου Αλμωπαίου. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
– την εκπόνηση μελετών κατασκευής και κατασκευαστικών μελετών
– την κατασκευή αρδευτικού δικτύου (αγωγός μεταφοράς από φράγμα Αλμωπαίου, πρωτεύον, δευτερεύον και τριτεύον δίκτυο) και συνοδών έργων (δεξαμενές, αντλιοστάσια, Η/Μ, συστήματα αυτοματισμών, τηλεελέγχων και τηλεχειρισμών)
– την συντήρηση και λειτουργία του αρδευτικού δικτύου και των συνοδών έργων για 23 έτη
Οφέλη του έργου
Η προτεινόμενη προς άρδευση ακαθάριστης έκτασης 150.000 στρεμμάτων έχει χωριστεί σε δώδεκα αρδευτικές ζώνες 10.000 έως 15.000 στρεμμάτων. Μετά την αφαίρεση της έκτασης των οικισμών, δρόμων, τάφρων, ρεμάτων κλπ. η συνολική καθαρή καλλιεργούμενη έκταση εντός της περιμέτρου, θα ανέλθει σε 120.440 στρέμματα.
Αναφορικά με τα μορφολογικά και γεωγραφικά στοιχεία της προς άρδευση έκτασης, είναι πεδινή με μικρές κλίσεις και περικλείεται από τα όρη Βόρας και Πάικο στο Βόρειο μέρος της, στο ύψος του οικισμού Αραβησσού και οδεύει στην υψομετρική καμπύλη 50 μέτρων.
Δυτικό όριο αποτελεί το όρος Βέρμιο, ενώ ανατολικά εκτείνεται η περιοχή της πρώην αποξηρανθείσας λίμνης Γιαννιτσών, με τις διευθετημένες κοίτες των χειμάρρων Αραβυσσού, Μπάλιτσα και Ασπροποτάμου.
Νότια η έκταση οριοθετείτε από τμήμα της κεντρικής συλλεκτήριας τάφρου Βόδα και νοτιοανατολικά από την διώρυγα 1Α του Αλιάκμονα με μέγιστο υψόμετρο τα 9 μ. Στην έκταση αυτή περιλαμβάνονται 27 οικισμοί, που ανήκουν σε δύο Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Τα όρια της έκτασης καθορίζονται στο μεγαλύτερο τμήμα από υφιστάμενα έργα.
Στην περιοχή δεν γίνεται αναδασμός, η τοπογραφία είναι συγκεκριμένη, με υφιστάμενους αγροτικούς δρόμους, ρέματα και αποχετευτικό και στραγγιστικό δίκτυο, οπότε η γενική διάταξη των αρδευτικών δικτύων των ζωνών θα λάβει υπόψη της την υφιστάμενη κατάσταση. Απαιτείται η περαιτέρω μελέτη των εσωτερικών αρδευτικών δικτύων (πρωτεύοντα, δευτερεύοντα, τριτεύοντα) κάθε ζώνης.
Παράλληλα με την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων απαιτείται και η συντήρηση του υφιστάμενου αποχετευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου, με οριοθέτηση και καθαρισμό των κοιτών των ρεμάτων που διασχίζουν την περιοχή και την ενσωμάτωσή τους στο προτεινόμενο σχέδιο αξιοποίησης.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας