Νίκος
Καραγιάννης

Στη γραμμή εκκίνησης βάζει το υπουργείο Υποδομών και η Αττικό Μετρό τις επεκτάσεις του Αθηναϊκού δικτύου Μετρό προς Γλυφάδα και Καλλιθέα. Είναι μία πρώτη κίνηση που αποσκοπεί στη διερεύνηση μέσω της πρόσληψης συμβούλου για την μελετητική ωρίμανση των δύο αυτών επεκτάσεων.

Σύμφωνα με πηγές από την Αττικό Μετρό, οι δύο αυτές επεκτάσεις έχουν μπει στο μικροσκόπιο της εταιρείας καθώς παρουσιάζουν μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον και ως εκ τούτου έχουν τις προϋποθέσεις για να υλοποιηθούν. Όμως και οι δύο περιπτώσεις έχουν κάποιο “παρελθόν” και δεν βγαίνουν στην επιφάνεια ως δια μαγείας.

Για την επέκταση της Γραμμής 2 προς Γλυφάδα τα πράγματα είναι απλούστερα. Ήδη από το περασμένο Φθινόπωρο είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, όπου διατυπώθηκε το αίτημα για την επέκταση της “κόκκινης γραμμής” προς το εμπορικό κέντρο της Γλυφάδας. Ακολούθως δόθηκε η εντολή από τον υπουργό να ενταχθεί στον προγραμματισμό της Αττικό Μετρό και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ωρίμανσης. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση της επέκτασης του Μετρό προς Γλυφάδα, είναι αν τελικά θα έχουμε δύο ή τρεις σταθμούς, γεγονός που θα εξαρτηθεί από τη χάραξη που θα επιλεγεί.

Η επέκταση προς Καλλιθέα

Για την επέκταση προς Καλλιθέα τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Εδώ στόχος είναι το Μετρό να φτάσει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα από την έναρξη κατασκευής του συγκροτήματος που σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία της πόλης για κατοίκους αλλά και επισκέπτες.

Σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές διαδρομές που εξετάζονται. Η πρώτη είναι να γίνει ένα παρακλάδι από τη Γραμμή 1 και συγκεκριμένα από το σταθμό Πετράλωνα που θα εξυπηρετεί και τις πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Καλλιθέας και θα καταλήγει στο ΚΠΙΣΝ. Η δεύτερη είναι ένα παρακλάδι από τη γραμμή 2 είτε από το σταθμό Συγγρού/Φιξ είτε από το σταθμό Νέος Κόσμος που με χάραξη πάνω στη Λεωφόρο Συγγρού θα καταλήγει. Εδώ υπάρχουν και κάποιες ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες που θα πρέπει να συνυπολογιστούν.

Η εκκίνηση μίας μακράς διαδικασίας

Αυτό που γίνεται από την Αττικό Μετρό είναι η εκκίνηση μίας μακράς διαδικασίας. Από το αποτέλεσμα της διερεύνησης του συμβούλου θα προκύψουν οι πρώτες προμελέτες και έρευνες για τα γεωλογικά, γεωτεχνικά και τοπογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι οριστικές μελέτες, η τελική χάραξη και η χωροθέτηση των σταθμών και η περιβαλλοντική τους αδειοδότηση. Τέλος θα χρειαστεί η ένταξη τους σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, η επιλογή του τρόπου υλοποίησης (ως δημόσιο έργο ή ένα υβριδικό σχήμα παραχώρησης κλπ).

Οι επεκτάσεις προς Γλυφάδα και Καλλιθέα είναι η πρώτη απόπειρα στο να δικτυωθεί το Μετρό προς τα νότια προάστια της Αθήνας μιας και το βάρος εδώ αρκετά χρόνια, έχει πέσει στην επέκταση μέσω της Γραμμής 4 σε περιοχές του κέντρου, των βορείων και των βορειο-ανατολικων προαστίων.

Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι ειδικά η επέκταση της Γραμμής 2 προς Γλυφάδα υπάρχει στα πλάνα της Αττικό Μετρό ήδη από το 2000 όταν λειτούργησαν τα πρώτα μικρά τμήματα των γραμμών 2 και 3 αλλά ποτέ δεν προχώρησε γιατί δόθηκε προβάδισμα σε άλλες περιοχές που θεωρητικά είχαν μεγαλύτερη ανάγκη από το Μετρό.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV