fbpx
Connect with us

Εγνατία Οδός

Στο ΣτΕ προσέφυγε η Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας για τα διόδια της Εγνατίας Οδού

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με απόφαση του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα διόδια στην Εγνατία Οδό.

Η περιφέρεια Μακεδονίας, ζητά από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας να ακυρώσει αφενός τη λειτουργία νέων σταθμών διοδίων, αφετέρου την προβλεπόμενη αύξηση των τελών διέλευσης.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Περιφέρειας, αυτή αντιδρά «στη χωροθέτηση επιπλέον σταθμών διοδίων από τους ήδη υπάρχοντες, τόσο στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού, όσο και στο παράπλευρο οδικό δίκτυο και στους κάθετους άξονες» καθώς και στην αύξηση του ύψους των τελών διοδίων, που, όπως επισημαίνει, φτάνει ως το 100% σε σχέση με τα σημερινά τέλη.

Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ανέφερε, σε δηλώσεις του, ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση πρόκειται να δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα, τόσο στην καθημερινότητα των πολιτών, όσο και στην οικονομία της περιοχής καθώς πλήττει τον τουρισμό, τη μεταφορική και την εξαγωγική δραστηριότητα και τη διακίνηση προϊόντων. Τόνισε, παράλληλα, ότι η ΚΥΑ δεν θεσπίζει καν εξαιρέσεις – απαλλαγές στην καταβολή των τελών διοδίων υπέρ των μόνιμων κατοίκων και των δραστηριοποιούμενων επαγγελματικά στην Κεντρική Μακεδονία.

«Στην περιοχή μας εκτελείται το 70% του οδικού μεταφορικού έργου της χώρας, είμαστε η πρώτη Περιφέρεια σε αφίξεις τουριστών, με τον οδικό τουρισμό να είναι ο υψηλότερος στη χώρα, ενώ είμαστε πρώτοι και σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων» σχολίασε.

Επισημαίνεται, ότι στην προσφυγή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρονται αναλυτικά οι υφιστάμενοι και οι υπό κατασκευή μετωπικοί σταθμοί διοδίων (Μαλγάρων, Θεσσαλονίκης, Ανάληψης, Ασπροβάλτας, Προμαχώνα και Στρυμονικού) και οι πλευρικοί σταθμοί διοδίων (Κλειδίου, Μαλγάρων, Αξιού – ημικόμβος Χαλάστρας -, Λαγκαδά/Σερρών, Προφήτη, Βαγιοχωρίου, Βρασνών/Ασπροβάλτας και Πολυκάστρου).

Επίσης, δίνονται αναλυτικά στοιχεία της οικονομικής επιβάρυνσης που προκύπτει από την αύξηση στο αντίτιμο των διοδίων, όπως αυτή προβλέπεται από την ΚΥΑ.

 

image_pdfimage_print

Εγνατία Οδός

Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση στην Εγνατία Οδό κατά τη χειμερινή περίοδο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εγνατία Οδός τον χειμώνα

Η Εγνατία Οδός, που διασχίζει την Ελλάδα από το δυτικότερο άκρο της (Ηγουμενίτσα) μέχρι τα ανατολικά σύνορα (Κήποι Έβρου), ως τμήμα του Διευρωπαϊκού Οδικού δικτύου αποτελεί έναν από τους πιο σύγχρονους και υψηλών προδιαγραφών οδικούς άξονες της Ελλάδας. Επίσης, ένα μεγάλο μέρος των αυτοκινητοδρόμων των Κάθετων Αξόνων Λαγκαδάς – Σέρρες – Προμαχώνας και Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή έχει αποδοθεί σε κυκλοφορία. Όπως όλοι οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι διεθνών προδιαγραφών, διαθέτει εξοπλισμούς και συστήματα ασφαλείας, με στόχο τη διευκόλυνση και την ασφάλεια του ταξιδιώτη.

Στην Εγνατία Οδό λειτουργούν συστήματα διαχείρισης μετεωρολογικών πληροφοριών οδού (Road Weather Information Systems, RWIS) σε διάφορα σημεία της οδού. Η μεταφορά και επεξεργασία των μετεωρολογικών δεδομένων γίνεται τηλεματικά στα αντίστοιχα τοπικά Κέντρα Ελέγχου Κυκλοφορίας των σηράγγων. Τα συστήματα συλλογής/καταγραφής μετεωρολογικών δεδομένων και τοπικής πρόγνωσης οδικών καιρικών φαινομένων όπως ο παγετός, ο άνεμος κ.λπ. συμβάλλουν σημαντικά στην έγκαιρη πληροφόρηση των οδηγών αλλά και στη βελτιστοποίηση των εργασιών χειμερινής συντήρησης.

Η Εγνατία Οδός είναι ένας από τους πιο ορεινούς αυτοκινητόδρομους της Ευρώπης. Περισσότερα από 200 συνεχόμενα χιλιόμετρα βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 500 μέτρων, ενώ το μέγιστο υψόμετρο ξεπερνά τα 1.000 μέτρα, στην περιοχή του Μετσόβου.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι συνθήκες που επικρατούν στον αυτοκινητόδρομο ενδέχεται ν΄αλλάξουν απότομα. Επιπλέον, είναι σύνηθες να παρουσιάζονται σημαντικά διαφορετικές συνθήκες σε γειτονικά τμήματα του οδικού δικτύου. Οι καιρικές συνθήκες είναι απρόβλεπτες και η έλευση χειμερινών συνθηκών ποικίλει σημαντικά, τόσο κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, όσο και από χρονιά σε χρονιά, ιδιαίτερα σε ορεινές περιοχές.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι οδηγοί που διατρέχουν την οδό πρέπει να δείχνουν αυξημένη προσοχή και να ακολουθούν τις βασικές συμβουλές ασφαλούς οδήγησης:
 • Οδηγείτε πάντα συντηρητικά και ποτέ επιθετικά.
 • Μην κινείστε στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης. Στη Λ.Ε.Α. επιτρέπεται μόνο η κυκλοφορία των οχημάτων άμεσης επέμβασης και έκτακτης ανάγκης (Τροχαία, Πυροσβεστική, Ασθενοφόρα κ.λπ.).
 • Μη σταματάτε για κανένα λόγο το όχημα επί της οδού.
 • Ποτέ μην υπερβαίνετε τα όρια ταχύτητας όπως αυτά καθορίζονται από την οδική σήμανση και τον ΚΟΚ. Οι πινακίδες ορίων ταχύτητας δεν καθορίζουν την ταχύτητα που πρέπει να κινείστε αλλά το ανώτατο όριο ταχύτητας, σε κανονικές συνθήκες κυκλοφορίας.

Σε περίπτωση ομίχλης:

Στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού, καθώς και σε άλλους αυτοκινητόδρομους, παρουσιάζονται τοπικά περιστατικά πυκνής ομίχλης με αποτέλεσμα την υψηλή επικινδυνότητα συγκρούσεων εξαιτίας της περιορισμένης ορατότητας.

Η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» στα τμήματα του αυτοκινητόδρομου με εγκατεστημένα συστήματα τηλεματικής διαχείρισης της κυκλοφορίας (κυρίως τμήματα με σήραγγες) εφαρμόζει προκαθορισμένο σενάριο για συνθήκες ομίχλης, παρέχοντας ενημέρωση στους οδηγούς μέσω των πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων (VMS) και των μεταβλητών ορίων ταχύτητας (VSLS).

Στα τμήματα του αυτοκινητόδρομου που δεν υπάρχουν συστήματα τηλεματικής (κυρίως τμήματα ανοιχτής οδοποιίας) και επειδή η οδήγηση κάτω από συνθήκες ομιχλώδεις είναι δύσκολη, ο τρόπος που οδηγούμε πρέπει να προσαρμοσθεί σύμφωνα με τους παρακάτω απλούς κανόνες:
 • Μειώστε ταχύτητα: Το πρώτο και σημαντικότερο είναι η ταχύτητα οδήγησης.
 • Ανάβετε πάντα τα μεσαία φώτα και τα ειδικά φώτα ομίχλης. Τα μεγάλα φώτα προκαλούν αντανάκλαση και κουράζουν.
 • Να διατηρείτε πάντα μεγάλη απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα και να μην κινήστε σε φάλαγγα.
 • Αποφεύγετε τα προσπεράσματα παρά μόνον εάν υπάρχει σοβαρή ανάγκη.
 • Προκειμένου να διατηρήσετε τη σωστή πορεία πάνω στο δρόμο, παρακολουθείτε συνεχώς τις λευκές διαγραμμίσεις στο κατάστρωμα της οδού.
 • Εφόσον κρίνετε ότι η ορατότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη, είναι καλύτερα ν’ ακινητοποιήσετε το όχημά σας πάντοτε εκτός της οδού, σε χώρο στάθμευσης ή ΣΕΑ, και όχι στο έρεισμα ή στη Λ.Ε.Α.,

Σε περίπτωση βροχής – χιονιού:

Η οδήγηση σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως είναι στην περίπτωση έντονης βροχόπτωσης και χιονόπτωσης, χρειάζεται αυξημένη προσοχή, αλλά και ιδιαίτερη ψυχραιμία.

Οδηγώντας σε βρεγμένο ή χιονισμένο οδόστρωμα πρέπει:
 • Να οδηγείτε με μικρότερη ταχύτητα.
 • Να κρατάτε τις αποστάσεις ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα.
 • Να αποφεύγετε τις απότομες αλλαγές πορείας, καθώς και τις απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις.
 • Τα ελαστικά του αυτοκινήτου να είναι σε καλή κατάσταση.
 • Να γνωρίζετε να τοποθετείτε τις αλυσίδες στο όχημά σας, ώστε να το κάνετε όταν χρειαστεί.
 • Εάν το όχημά σας ακινητοποιηθεί για οποιοδήποτε λόγο στην οδό, εξέλθετε από αυτό και σταθείτε πίσω από τα στηθαία ασφαλείας, αναμένοντας την έλευση βοήθειας.

Κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου η “Εγνατία Οδός Α.Ε.” λαμβάνει όλα τα προληπτικά μέτρα προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στη μετακίνηση των οχημάτων, των οδηγών τους και των επιβατών.

Σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων οι οδηγοί των φορτηγών (άνω των 3,5 τόνων) που πρόκειται να ταξιδέψουν στην Εγνατία Οδό, θα πρέπει να επικοινωνούν με την Τροχαία της περιοχής από την οποία θα διέλθουν, για το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας των μεγάλων οχημάτων.

Οι οδηγοί των υπόλοιπων οχημάτων θα πρέπει να έχουν αλυσίδες για τα οχήματά τους και να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στις προειδοποιήσεις της Τροχαίας και στην ηλεκτρονική σήμανση επί του αυτοκινητόδρομου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Εγνατία Οδός

Εγνατία Οδός: Στις 26 Ιουνίου οι προσφορές, τι γίνεται με την πιστοποίηση σηράγγων και διόδια

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τμήμα της Εγνατίας Οδού με σήραγγες

Στις 26 Ιουνίου θα υποβληθούν σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, οι δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερόμενων επενδυτών για την παραχώρηση του άξονα της Εγνατίας Οδού. Όπως σημειώνεται μάλιστα, το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί κρίνεται ως απολύτως επαρκές προκειμένου να διευθετηθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα της σύμβασης παραχώρησης αλλά και επωφελής-προσοδοφόρα για το Ελληνικό Δημόσιο.

Επίσης διευκρινίζεται πως, οι σταθμοί διοδίων θα είναι σχεδόν έτοιμοι στο σύνολό τους για λειτουργία τον Μάιο του 2020, ενώ έως τον Απρίλιο 2020 θα έχουν ολοκληρωθεί και οι απαραίτητες ενέργειες για την αξιολόγηση των παλαιών γεφυρών και την αδειοδότηση των σηράγγων του αυτοκινητοδρόμου.

ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

Σε συνάντηση που είχε χθες με δημοσιογράφους η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ συζητήθηκε το θέμα της Εγνατίας Οδού. Σε απάντηση ερώτησης του ypodomes.com για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, υπήρξε μία αισιόδοξη πρόβλεψη από τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Άρη Ξενόφο, ότι ο διαγωνισμός παραχώρησης μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο 2020. Υπογραμμίστηκε ωστόσο ότι ακολούθως για το οικονομικό κλείσιμο, θα χρειαστεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για ελεγχθεί πλήρως ο φάκελος, τόσο από τις ελληνικές όσο και από τις ευρωπαϊκές αρχές (Ελεγκτικό Συνέδριο σε Ελλάδα και Ε.Ε., διευθύνσεις DG Comp και DG Regio, κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων κ.α.).

Όπως μάλιστα πολύ χαρακτηριστικά είπε ο κ.Ξενόφος, υπάρχει σαφές μήνυμα από την κυβέρνηση για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και υπάρχει συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία για να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες που ταλανίζουν το έργο εδώ και καιρό.

Ως βασικότερο θέμα ξεχωρίζει αυτό της πιστοποίησης των σηράγγων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com, έχουν εγκριθεί από την Διοικητική Αρχή Σηράγγων όλοι οι φάκελοι και θα πρέπει να υλοποιηθούν πλέον όλες οι εργασίες. Κάποια από τα απαραίτητα έργα θα γίνουν άμεσα από την Εγνατία Οδό. Οι υπόλοιπες πιο σύνθετες εργασίες θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα πραγματοποιηθούν μέσα στο πλαίσιο της παραχώρησης ή από την Εγνατία Οδό. Όλα αυτά θα οδηγήσουν στην αδειοδότηση των σηράγγων του αυτοκινητόδρομου.

Επίσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί η κατασκευή και λειτουργία όλων των απαραίτητων σταθμών διοδίων, της χωροθέτησης ΣΕΑ (Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών) κα. Ειδικότερα οι ΣΕΑ που θα κατασκευαστούν είναι στις περιοχές Ελευθεροχωρίου, Ωραιοκάστρου, Αρδανίου και Σώστη.

ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

Ένα ακόμα θέμα που πρέπει οριστικά να κλείσει πριν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, είναι η δικαστική διευθέτηση για τα διόδια της Εγνατίας που τα εισπράττει σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς λόγω του δανείου που είχε λάβει η εταιρεία 10 χρόνια πριν και δεν είχε εξοφληθεί εγκαίρως. Εδώ, θα πρέπει να «απελευθερωθούν» τα έσοδα για να τρέξει η διαδικασία των προσφορών. Είναι το σημείο κλειδί, μαζί με την πιστοποίηση των σηράγγων για την ολοκλήρωση αυτού του πολυετούς διαγωνισμού.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να εγκριθεί (από την Κομισιόν) και εφαρμοστεί νέα τιμολογιακή πολιτική για τα διόδια. Σύμφωνα με τη χθεσινοβραδυνή ομιλία του υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, η χρέωση θα είναι οριστικά 0,30 ευρώ ανά χιλιόμετρο και όχι 0,55 ευρώ που είχε προβλεφθεί μέσω της ΚΥΑ που εκδόθηκε τον περασμένο Μάϊο.

Από το βήμα της βουλής ο κ.Καραμανλής, δήλωσε σιβυλλικά πως «θέλω να πω στους επενδυτές, οι οποίοι έχουν απογοητευτεί από την απίστευτη ανικανότητα της προηγούμενης κυβέρνησης, ότι αυτός ο δρόμος θα παραχωρηθεί με ένα κριτήριο, το δημόσιο συμφέρον για να γίνει Εγνατία ένας δρόμος μοντέρνος, ένας δρόμος σύγχρονος, που θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες μιας χώρας η οποία αναπτύσσεται».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Εγνατία Οδός

Σε δημοπράτηση το ορφανό χιλιόμετρο στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ποτίδαιας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ειδήσεις

Σε δημοπράτηση βγήκε επίσημα το ορφανό χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Ποτίδαιας, όπως ήδη σας είχε ενημερώσει πριν από ένα μήνα το ypodomes.com. Πρόκειται για το τμήμα από τα Νέα Μουδανιά μέχρι τη γέφυρα στην Ποτίδαια. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Εγνατία οδόςς Α.Ε.

To κόστος του έργου είναι 9,6εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 8εκατ.ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου και η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου 2020.

Η διάρκεια του έργου είναι 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Αν όλα πάνε καλά τα έργα θα ξεκινήσουν στα τέλη του ερχόμενου έτους και θα είναι ολοκλήρωμένο το καλοκαίρι του 2022.

Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει ως έργο phasing από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της τρέχουσας περιόδου Ε.Π. Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Βασικό σχέδιο του έργου είναι η βελτίωση, διαπλάτυνση και ενίσχυση τής επαρχιακής οδού Μουδανιών – Καλλιθέας, σε μήκος 1,2 περίπου χιλιομέτρων, από τη Χ.Θ.4+200 μέχρι πριν τη γέφυρα της Ν. Ποτίδαιας (Χ.Θ. 5+240), για την μετατροπή τής υφιστάμενης δίιχνης οδού σε τετράιχνη, με διαχωρισμό τής κυκλοφορίας.

Στο έργο περιλαμβάνονται εργασίες χωματουργικών, τεχνικών, οδοστρωσίας, ασφαλτικών, φωτισμού σήμανσης – ασφάλειας οδού και Η/Μ εγκαταστάσεων, και εξοπλισμού.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα