Νίκος
Καραγιάννης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε εχθές 20 Σεπτεμβρίου και η φάση των δεσμευτικών προσφορών για το έργο – ΣΔΙΤ που αφορά στα δίκτυα άρδευσης Ταυρωπού. Όπως έγινε γνωστό κατέβηκε το σχήμα ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΑΒΑΞ. Το έργο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης περνά πλέον στην τελική φάση του διαγωνισμού. Θα οριστικοποιηθεί η προσφορά του σχήματος και στη συνέχεια θα συναφθεί η σύμβαση, θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο και τέλος θα υπογραφεί η σύμβαση.

Αυτό θα χρειαστεί περίπου 2-3 μήνες για να πραγμαοποιηθούν όλες οι παραπάνω ενέργειες για το πρώτο έργο του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0 από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Τα σχήματα που είχαν συμμετάσχει μέχρι και την Β` φάση του διαγωνισμού ήταν : ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ. Να θυμίσουμε πως ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 9 Δεκεμβρίου 2022 και πέρασε στη Β`φάση την Άνοιξη του 2023.

Το έργο δικτύων άρδευσης του Ταυρωπού είναι κόστους με ΦΠΑ 159,65 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 128,75 εκατ. ευρώ). Στο έργο περιλαμβάνεται η αποκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός του δικτύου άρδευσης Ταυρωπού στο οποίο ο ανάδοχος θα υλοποιήσει όλες τις απαιτούμενες μελέτες, την κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία καθώς και την συντήρηση του.

Δηλώσεις

Δήλωση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα: «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με συνέπεια και με ένα στοχευμένο πρόγραμμα, αλλάζει την εικόνα της χώρας. Με το έργο του Ταυρωπού δημιουργούμε αρδευτικές υποδομές για να εξασφαλίσουμε ευνοϊκότερες συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου.

Στην πράξη με το έργο θα εξυπηρετείται έκταση 115.000 στρεμμάτων αποφέροντας πολλαπλά οφέλη στην περιοχή, που επικεντρώνονται στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών, στη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της εξοικονόμησης νερού σε μια περίοδο που οι υδάτινοι πόροι δεν επαρκούν.

Μέσα από το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0 αλλάζουμε τον αρδευτικό χάρτη της χώρας και δίνουμε προοπτική στην αγροτική μας παραγωγή. Η δημιουργία σύγχρονων υποδομών αποτελεί την πιο αποδοτική επένδυση για το μέλλον, με σημαντικά οφέλη για την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη».

Δήλωση Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση: «Παράλληλα με τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, με στόχο τη βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα των πολιτών, όπως φοιτητικές εστίες, σχολεία, χώροι διαχείρισης απορριμμάτων, επιταχύνουμε την ολοκλήρωση σημαντικών έργων για τον πρωτογενή τομέα και τη στήριξη των αγροτών μας, όπως αρδευτικές υποδομές.

Η αποκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, με χρηματοδότηση και από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση. Συνεχίζουμε να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας, με πρωτοβουλίες που οδηγούν σε μια καλύτερη Ελλάδα για όλους».

Ποιο είναι το έργο

Ο διαγωνισμός-ΣΔΙΤ για τα δίκτυα άρδευσης Ταυρωπού, που εξυπηρετεί συνολικά έκταση 115.000 στρεμμάτων, αποτελείται από τα έργα μεταφοράς και διανομής του νερού (κεντρικός προσαγωγός, πρωτεύον και δευτερεύον δίκτυο) και τα δίκτυα εφαρμογής (τριτεύον δίκτυο).

Η διάρκεια της σύμβασης είναι τελικά 25 χρόνια τα οποία θα αποτελέσουν πεδίο και του εν εξελίξει διαγωνισμού. Στη διάρκεια συμπεριλαμβάνεται και ο κατασκευαστικός χρόνος που είναι περίπου 3 έτη. Αυτό καθώς η σύμβαση συγχρηματοδοτείται με ποσοστό 30% επί του κατασκευαστικού κόστους (πλέον ΦΠΑ) από την Ε.Ε. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Χρηματοδοτική Συμβολή Αναθέτουσας Αρχής, καλύπτει το σύνολο (100%) του κατασκευαστικού κόστους του Υποέργου. μέχρι του ποσού των τριάντα τεσσάρων εκατομμυρίων διακοσίων χιλιάδων ευρώ (€34.200.000) κατ’ ανώτατο όριο, και δυναται να προέλθει από το Εθνικό ή/και ενωσιακό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Το έργο τρέχει μέσα από τη Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών όπου Γενικός Γραμματέας είναι ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ενώ καθοριστικό ρόλο στην ωρίμανση του έργου έπαιξε η EBRD η οποία έτρεξε και όλο το συμβουλευτικό κομμάτι για τα έργα του εντάσσονται στο ΥΔΩΡ 2.0. Η εξόφληση του έργου θα γίνεται με πληρωμές διαθεσιμότητας.

Το αντικείμενο του έργου

Η σύμβαση περιλαμβάνει τις παρακάτω εργασίες στις οποίες θα προβεί ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης :

α) Θα εκπονήσει όλες τις μελέτες που είναι απαραίτητες για τον πλήρη κατασκευαστικό σχεδιασμό του έργου (υποστηρικτικές μελέτες, μελέτες εφαρμογής κλπ), λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα σχετική νομοθεσία, τις τεχνικές προδιαγραφές και τους περιβαλλοντικούς όρους και θα μεριμνήσει για την ταχύτερη δυνατή λήψη όλων των απαραίτητων αδειών για την υλοποίηση του έργου.

β) Θα κατασκευάσει το σύνολο του αντικειμένου όπως αυτό θα προσδιορισθεί στην Σύμβαση Σύμπραξης,

γ) θα αναλάβει την λειτουργία και συντήρηση του έργου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Σύμβασης Σύμπραξης, τις προδιαγραφές απόδοσης και το εγκεκριμένο από την Αναθέτουσα Αρχή σχέδιο λειτουργίας και συντήρησης, το οποίο θα καταρτιστεί από τον ΙΦΣ,

δ) θα επιστρέψει το έργο στο Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην σύμβαση στο τέλος της Συμβατικής Περιόδου των 25 ετών, με αντάλλαγμα την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας.

Ειδικότερα, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά στην κατασκευή των εξής υποδομών:

(α) του κεντρικού προσαγωγού μήκους 18 km,

(β) του πρωτεύοντος αρδευτικού δικτύου μήκους 17 km

(γ) του δευτερεύοντος αρδευτικού δικτύου μήκους 69 km

(δ) του τριτέυοντος δικτύου μήκους 685 km

(ε) των απαραίτητων Η/Μ εγκαταστάσεων και εξοπλισμού για την σωστή λειτουργία του δικτύου και τέλος,

(στ) των επεμβάσεων που θα κριθούν απαραίτητες για την ανακαίνιση των έργων υδροληψίας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας