Connect with us

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Στο «ρετιρέ» του real estate τα ισραηλινά κεφάλαια – Οι 5 εταιρείες που ανοίγουν ξενοδοχεία στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Το ξενοδοχείο Lighthouse Athens στην Ομόνοια - Πηγή: Brown Hotels
Το ξενοδοχείο Lighthouse Athens στην Ομόνοια - Πηγή: Brown Hotels

Στο «ρετιρέ» του εγχώριου real estate βρίσκονται πλέον της δεκαετίας τα ισραηλινά κεφάλαια, με επενδύσεις εκατομμυρίων σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα και αυτοτελή ακίνητα της Αττικής γης.

Το χαρτοφυλάκιο των Ισραηλινών επενδύσεων χτίστηκε σχεδόν αθόρυβα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, δεδομένων των πιεσμένων τιμών και της ανάγκης ρευστότητας από επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου, εκμεταλλευόμενοι ουσιαστικά την ευνοϊκή συγκυρία για «σάρωση» ακινήτων σε τιμές ευκαιρίας.

Το ενδιαφέρον κορυφώθηκε την τελευταία 5αετία, όπου ηχηρά επενδυτικά σχήματα και Family Offices εκατομμυριούχων μπήκαν στην εγχώρια αγορά ανάπτυξης ακινήτων.

Πρόκειται για τις πανευρωπαϊκής και παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας εταιρείες Brown Hotels, Fattal, Selina, Zoia και Ficus Investments, αλλά και μικρότερης εμβέλειας ονόματα που ήρθαν να πλαισιώσουν συμμετοχικά σχήματα όπως G4 BZPW, Casa Alta και Pro Greece. Πέραν φυσικά των ιδιωτών επενδυτών από το Ισραήλ που έχουν προχωρήσει σε μεμονωμένες αγορές ακινήτων.

Brown Hotels

Κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού η Brown Hotels ολοκλήρωσε την εξαγορά των ξενοδοχείων Grand Bleu στην ΕρέτριαMr & Mrs White στα Χανιά καθώς και το Kubic, για τα οποία θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα rebranding ώστε να ενταχθούν στην ομπρέλα Brown Hotels.

Όπως δήλωσε και η κ.Δήμητρα Αρίδα, Country Sales & Marketing Director Brown Hotels, ακολουθούν το προσεχές διάστημα τα ξενοδοχεία Brown Spices, Theodore House και House Sans Rival, τα οποία θα ανοίξουν στην περιοχή της Αθήνας για τους επισκέπτες.

Επίσης τον Απρίλιο του 2022 εγκαινιάζεται το Brown Beach Corinthia, το πρώτο resort της αλυσίδας στην Ελλάδα στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων.

Το επενδυτικό πλάνο της Brown Hotels για την ερχόμενη τριετία περιλαμβάνει συνολικά 42 ξενοδοχεία και resorts, που βρίσκονται σε διάφορα στάδια κατασκευής και ανάπτυξης.

Fattal

Ο Ισραηλινός ξενοδοχειακός όμιλος Fattal έχει παρουσία σε τουλάχιστον 106 προορισμούς σε 19 ευρωπαϊκές χώρες, με ένα πλούσιο portfolio 222 ξενοδοχείων και πάνω από 42.000 δωμάτια.

Στην Ελλάδα προγραμματίζει τρία νέα ξενοδοχεία: δύο υπό το brand NYX, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και ένα υπό το brand Leonardo, στην Αθήνα, απέναντι από το Πολυτεχνείο.

Μόλις τις προηγούμενες μέρες, ξεκίνησε τις εργασίες ανακατασκευής του κτιρίου του πρώην ξενοδοχείου Esperia που θα μετατραπεί σε 5άστερο NYX Athens, ώστε σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους να έχει ολοκληρώσει την πολύκροτη επένδυση των 20 εκατ. ευρώ.

Ενώ, πληροφορίες θέλουν το προσεχές διάστημα να γίνονται επίσημες ανακοινώσεις για νέες επενδύσεις της εταιρείας.

G4 BZPW

Η επίσης ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία real estate, G4 BZPW έχει υλοποιήσει έως σήμερα επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ στην αγορά ακινήτων σε Αθήνα και Πειραιά.

Μετά την αγορά ακινήτου της Τράπεζας της Ελλάδος στο Φάληρο, με τιμή άνω των 12,5 εκατ. ευρώ και το κτίριο του Κεράνη στον Πειραιά, επιφανείας 30.000 τμ, άρχισε να «χτίζει» ένα δυναμικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων σε διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου.

Περιλαμβάνει ξενοδοχείο 124 δωματίων στου Ψυρρή και ξενοδοχειακή ανάπτυξη σε χώρο 8.600 τ.μ. στην ίδια περιοχή, οικιστική ανάπτυξη ακινήτου στην Πλάκα σε έκταση 4.168 τμ, πολυτελή διαμερίσματα στον Άλιμο, καθώς και άλλες οικιστικές αναπτύξεις σε Κολωνάκι, Περιστέρι, Μοσχάτο, Ιλίσια, Νίκαια και Πειραιά.

Zoia

Η ισραηλινή επενδυτική εταιρεία, γνωστή από το boutique hotel 30 δωματίων στην Αιόλου, Zoia Young Aiolou, αλλά και το Zoia Nikiou, έχει στο χαρτοφυλάκιό της πάνω από 35 αυτοτελή ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας (Εξάρχεια, Πεδίον του Άρεως, Λυκαβηττός) και στον Πειραιά.

Η Zoia έχει υλοποιήσει επενδύσεις συνολικής αξίας 2,5 δισ. δολαρίων σε ΗΠΑ, Ισπανία, Πολωνία, Γερμανία και Ισραήλ, ενώ διαχειρίζεται περισσότερα από 20.000 ακίνητα παγκοσμίως.

To Zoia Aiolou στην Αιόλου

To Zoia Aiolou στην Αιόλου

Ficus Investments

Η Ficus Investments έχει στο χαρτοφυλάκιό της περίπου 20 ακίνητα τοποθετημένα στρατηγικά στο κέντρο της πρωτεύουσας, στα νότια και βόρεια προάστια της Αττικής. Η εταιρεία αν και δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στο εγχώριο real estate, έχει μακρά παρουσία στην ελληνική αγορά παρέχοντας υπηρεσίες που περιλαμβάνουν τη διαχείριση ακινήτων, την εξασφάλιση άδειας διαμονής σε αγοραστές ακινήτων ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ αλλά και τη χορήγηση χρηματοδότησης σε συνεργασία με ισραηλινές τράπεζες.

Η Ficus, εκτός από το 82 Evripidou Hotel που “τρέχει” μαζί με την Brown Hotels, λειτουργεί και αυτόνομα στην ανάπτυξη ξενοδοχείων στην Αττική. Πρόκειται για δύο city resorts στου Ψυρρή και στην οδό Αισχύλου.

Σε αυτά τα ξενοδοχεία έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη ξενοδοχείο στο Ψυρρή το Nin &Bau Sarri 2 και δύο ακόμη στην Παροικιά της Πάρου και στη Λίμνη Ευβοίας.

Κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ από Ισραήλ

Ενδεικτικό της επιχειρούμενης ισραηλινής διείσδυσης στην εγχώρια real estate αγορά είναι η ανακοίνωση της, αμερικανικών συμφερόντων εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, Hines, για εισροή νέων κεφαλαίων από Ισραηλινούς επενδυτές στα ταμεία της.

Όντας ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές και διαχειριστές ακινήτων στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο (με παρουσία σε 27 χώρες ήδη, ανάμεσα στις οποίες πλέον και η Ελλάδα), η Hines ενισχύθηκε με επιπλέον 108 εκατ. ευρώ από Ισραηλινούς επενδυτές. Συγκεκριμένα, 88 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν από την μεγαλύτερη ασφαλιστική του Ισραήλ Menora Mivtachim και επιπλέον 20 εκατ. ευρώ από άλλους Ισραηλινούς επενδυτές.

Βέβαια, οι κινήσεις των Ισραηλινών όπως και άλλων διεθνών παιχτών, που φέρουν την Ελλάδα στο επίκεντρο της προσγραμματικής τους στόχευσης, έρχονται να ενισχύσουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας που ετοιμάζεται να αφηγηθεί το δικό της «growth story».

Advertisement
Advertisement

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα