Νίκος
Καραγιάννης

Στο μικροσκόπιο βάζει η ΓΑΙΑΟΣΕ την υπόθεση αξιοποίησης και ανάδειξης του σιδηροδρομικού σταθμού στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με απόφαση της εταιρείας, ξεκινά προμελέτη σεναρίων ανάπτυξης για τον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Ως αντικείμενο της προμελέτης θα είναι κάποια βασικά σενάρια βασισμένα στην Πολεοδομική Μελέτη του σταθμού ν, αναδεικνύοντας τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που αναμένονται από την περεταίρω αξιοποίηση – ανάπτυξη του Σταθμού στο οποίο δύναται να φιλοξενηθούν πρόσθετες χρήσεις και συγκεκριμένα:

• Έρευνα αγοράς για την καταγραφή τάσεων στην Ελληνική κτηματαγορά και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης, σχεδιαζόμενων και υπό-εξέλιξη αναπτύξεων, και έργων υποδομής που αναμένεται ότι θα επηρεάσουν τις προοπτικές ανάπτυξης του Ακινήτου.

• Σχεδιασμός προτάσεων εναλλακτικών σεναρίων ανάπτυξης (θα εξεταστούν έως και 3 πιθανά σενάρια) στη βάση των συμπερασμάτων της έρευνας αγοράς και των πολεοδομικών προδιαγραφών του Ακινήτου (υπό-εξέταση όροι δόμησης).

• Για έκαστο εναλλακτικό σενάριο ανάπτυξης και σε συνεργασία με τη ΓΑΙΑΟΣΕ θα καταρτιστεί επιχειρηματικό σχέδιο σε high-level επίπεδο λαμβάνοντας υπόψη παραδοχές σχετικά με δυνητικά λειτουργικά έσοδα και έξοδα, κεφαλαιουχικές δαπάνες, χρονοδιάγραμμα κατασκευής/
λειτουργίας.

• Αξιολόγηση τω εναλλακτικών σεναρίων ανάπτυξης από ESG σκοπιά, σε ότι αφορά την προβλεπόμενη λειτουργία εκάστου σεναρίου.

• Συλλογή απόψεων από ενδιαφερόμενους φορείς και μέρη σχετικά με τα εξεταζόμενα εναλλακτικά σενάρια ανάπτυξης.

• Πρόταση βέλτιστου σεναρίου ανάπτυξης που θα λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα της χρηματοοικονομικής ανάλυσης, της ESG αξιολόγησης (πχ θέσεις εργασίας κλπ.) και των απόψεων ενδιαφερόμενων μερών.

• Πρόταση master plan χωροταξικής οργάνωσης σε επίπεδο προμελέτης.

Την εκπόνηση της προμελέτης ανέλαβε η Ernst & Young και εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί σε έξι εβδομάδες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της πόλης, ένας από τους μεγαλύτερους των Βαλκανίων με έκταση 55.000 τμ, ξεκίνησε επίσημα να λειτουργεί το 1961. Δυστυχώς εδώ και χρόνια παρά τις προσπάθειες που γίνονται κατά καιρούς, η εικόνα του σταθμού δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πόλης και της χώρας και χρήζει σημαντικής αναβάθμισης.

Η σημαντικότητα του Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης

Εδώ και πολλά χρόνια γίνεται λόγος για την αξιοποίηση των κεντρικών σιδηροδρομικών σταθμών της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε δεύτερο βαθμό Λάρισα, Πάτρα). Στο πέρασμα του χρόνου έχουν βγει στην επιφάνεια προτάσεις και σχέδια ώστε να μεταβληθούν σε εμπορικά terminals αντίστοιχα ευρωπαϊκών πόλεων και να θυμίζουν περισσότερο εμπορικά κέντρα, ως μέσο προσέλκυσης του επιβατικού κοινού.

Το 2017 είχε βγει το τελευταίο φιλόδοξο σχέδιο που όμως δεν προχώρησε ποτε περιελάμβανετα περίπου 120 στρέμματα της έκτασης του ακινήτου, την ανάπτυξη ενός τερματικού σταθμού με χρήση εμπορικού κέντρου περίπου 100.000 τμ με ανάδειξη της περιοχής του σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης, 1000 θέσεις στάθμευσης με συνολική επένδυση που άγγιζε τα 100 εκατ. ευρώ.

Σημαντικό στοιχείο για την αξιοποίηση του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Θεσσαλονίκης αποτελεί η έναρξη λειτουργίας του Μετρό το 2024 καθώς τα δύο μέσα θα συνδέονται μιας και θα λειτουργεί ομώνυμος σταθμός έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό.

Παράλληλα η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στον σιδηροδρομικό χάρτη της πόλης καθώς βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από Βαλκανικές πρωτεύουσες όπως το Βελιγράδι, η Σόφια, τα Σκόπια κ.α.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας