Connect with us

Έργα πόλης

Στο κτίριο του Κεράνη το Υπουργείο Περιβάλλοντος;

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Πολύφερνη νύφη χωρίς μνηστήρες είναι επί 18 χρόνια το κτίριο Κεράνη στη λεωφόρο Θηβών. Πρόκειται για το κτίριο για το οποίο ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου προς τους διαπιστευμένους, πως το υπουργείο εξετάζει τη μετεγκατάστασή του εκεί μαζί με το υπ. Οικονομικών.

Το κτίριο ανήκει στην Εθνική Πανγαία που το έχει αποκτήσει μαζί με άλλα 13 από το ΤΑΙΠΕΔ, έναντι 115,5 εκατ. ευρώ. Επρόκειτο για διαδικασία “sale and lease-back”, διάρκειας 20 ετών, στο πέρας της οποίας η κυριότητα του κτιρίου θα επανέλθει στο Δημόσιο. Εως τότε, είναι ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών να βρει έναν εκμισθωτή που θα καταβάλλει το μηνιαίο ποσό των 221.000 ευρώ (2,62 εκατ. ετησίως) στον νέο ιδιοκτήτη. Το εντυπωσιακό είναι πάντως ότι από τη στιγμή που, το 2013, το κτίριο δόθηκε μέσω της διαδικασίας sale and lease-back από το ΤΑΙΠΕΔ (δηλαδή από το Δημόσιο) στην Εθνική Πανγαία, το δημόσιο πληρώνει ενοίκιο 221.000 ευρώ μηνιαίως για ένα κτίριο που μένει… κλειστό!

Το κτίριο “Κεράνη”, στα όρια Ρέντη-Πειραιά, συνολικού εμβαδού 42.300 τ.μ., αγοράστηκε το 1998 από το Δημόσιο έναντι 35 εκατ. ευρώ. Στα επόμενα τέσσερα χρόνια δαπανήθηκαν περίπου άλλα τόσα για να μετατραπεί από βιομηχανικό κτίριο σε κτίριο διοίκησης. Ο αρχικός σκοπός ήταν να μεταφερθεί εκεί το ΥΠΕΧΩΔΕ – σχέδιο που εγκαταλείφθηκε εξαιτίας των αντιδράσεων των εργαζομένων του υπουργείου.

Επί διακυβέρνησης Καραμανλή, στόχος ήταν η εγκατάσταση στη λεωφόρο Θηβών τόσο του υπουργείου Πολιτισμού, όσο και του Τουριστικής Ανάπτυξης. Η νέα αυτή πρωτοβουλία συνοδεύτηκε από νέα, ευρεία ανακατασκευή του κτιρίου. Νέες αντιδράσεις των υπαλλήλων ωστόσο, αλλά και προσφυγές στη Δικαιοσύνη, έκαμψαν και σε αυτήν την περίπτωση το φρόνημα των πολιτικών τους προϊσταμένων.

Από το 2010 και μετά, η ανάγκη για εξοικονόμηση δημόσιων πόρων γίνεται πλέον επιτακτική. Κάπως έτσι κερδίζει έδαφος η ιδέα μετεγκατάστασης του υπουργείου Οικονομικών από το κέντρο της Αθήνας στον “Κεράνη” επί της Θηβών. Το ετήσιο κόστος ενοικίασης γραφείων για το υπουργείο το 2011 έφτανε τα 5,7 εκατ. ευρώ για τα 19 κύρια ενοίκια (από συνολικά 51), ποσό που με τη μετεγκατάσταση θα έπεφτε στο μηδέν. Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Π. Οικονόμου, εκπονείται μελέτη για τη χωροθέτηση των υπηρεσιών. Γίνονται μέχρι και συνεννοήσεις με τον δήμαρχο Νίκαιας-Αγιου Ιωάννη Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδη, για ειδικά δρομολόγια λεωφορείων (θα χρησιμοποιούνταν οχήματα που είχαν κατασχεθεί) τα οποία θα μετέφεραν τους υπαλλήλους από στάσεις του μετρό και των ΗΣΑΠ.

Την ίδια περίπου εποχή, το κτίριο περνά στο χαρτοφυλάκιό του ΤΑΙΠΕΔ. Ενώ όμως προχωρούν τα σχέδια για την αξιοποίησή του με τη μορφή “sale and lease-back”, η ιδέα μετεγκατάστασης του υπουργείου Οικονομικών εγκαταλείπεται και σειρά παίρνει, από το φθινόπωρο του 2012, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ ήταν διεσπαρμένες σε 11 κτίρια, όλα ενοικιαζόμενα, με ετήσιο κόστος που άγγιζε τα 4 εκατ. ευρώ (προ κρίσης, ξεπερνούσαν τα 5 εκατομμύρια). Επιπλέον, το γεγονός ότι τα κτίρια ήταν ατάκτως ερριμμένα στα πέντε σημεία του αθηναϊκού ορίζοντα συνεπαγόταν -και συνεπάγεται ακόμη- μεγάλη ταλαιπωρία για τους αγρότες που ταξιδεύουν από την επαρχία για να τις επισκεφθούν.

Οι αντιδράσεις, και πάλι, είναι σφοδρές. Οι εργαζόμενοι του ΥΠΑΑΤ εγείρουν αμφιβολίες για την καταλληλότητα του κτιρίου, την προβληματική συγκοινωνιακή του πρόσβαση και την έλλειψη θέσεων στάθμευσης. Υποβάλλεται ακόμη και καταγγελία στον τότε αναπληρωτή υπουργό Μ.Χαρακόπουλο για ύπαρξη αμίαντου στο κτίριο.

Τον Ιούλιο του 2013, γίνεται γνωστό πως το κτίριο θα μισθωθεί στα Δικαστήρια Πειραιά, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον.

Αλλά και η ιδέα της μετεγκατάστασης των Δικαστηρίων Πειραιά καταρρέει. Εν μέσω προεκλογικής περιόδου για τις δημοτικές εκλογές του 2014, οι τρεις βασικοί υποψήφιοι εναντιώνονται στην αποχώρηση των δικαστηρίων από τα όρια του δήμου.

Δύο χρόνια θα περάσουν μέχρι να φανεί στον ορίζοντα ο επόμενος μνηστήρας για τη φαινομενικά πολύφερνη αυτή “νύφη”. Ο λόγος για τα όσα είπε ο Π. Σκουρλέτης, σχετικά με τα υπουργεία Περιβάλλοντος -Ενέργειας και Οικονομικών. Τώρα, το αν η “νύφη”, θα μείνει για ακόμη μια φορά στο ράφι, μένει να φανεί.

Πηγή:energypress.gr

image_pdfimage_print
Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα

Social Proof Apps