Επί τάπητος αναμένεται σήμερα να τεθεί η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY) με προϋπολογισμό 4,2 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες… ζυμώσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.
Την ίδια ώρα, οι προεργασίες για το έργο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία ELICA του ομίλου Κοπελούζου που προωθεί το GREGY, έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εκπόνηση των μελετών που θα καθορίσουν την οριστική όδευση του υποθαλάσσιου καλωδίου, τα σημεία προσαιγιάλωσης στις δύο χώρες και το συνολικό κόστος υλοποίησης.
Όσον αφορά την εκπόνηση των μελετών βυθού, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από 20 διεθνείς εταιρείες και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η ανακοίνωση των οικονομικών προσφορών, προκειμένου μέσα στο επόμενο δίμηνο να γίνει η ανάθεση των μελετών.
Πέρα όμως από το καλώδιο, έως το 2031 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η κατασκευή του 50% των 9,5 GW έργων ΑΠΕ τα οποία θα τροφοδοτούν την ηλεκτρική διασύνδεση. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει συγκεκριμένα σταδιακή κατασκευή 7,2 GW αιολικών πάρκων και 2,3 GW ηλιακών (75% / 25%). Σε σχέση με την υλοποίησή τους, θα την αναλάβει εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία πρόκειται να συσταθεί το επόμενο διάστημα.
Αναλυτικότερα, το έργο GREGY θα μεταφέρει 3.000 MW πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, παραγόμενα από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), κυρίως από αιολικά πάρκα που θα κατασκευαστούν στην Αίγυπτο. Από τα 3.000 MW, το ένα τρίτο θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, ένα άλλο τρίτο θα εξάγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το υπόλοιπο τρίτο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.
Το καλώδιο προβλέπεται να μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, δημιουργώντας συνέργειες και με την διασύνδεση Green Aegean, που προωθείται από την ελληνική κυβέρνηση με ενεργό ρόλο του ΑΔΜΗΕ και προοπτική μεταφοράς πράσινης ενέργειας από την Ελλάδα έως την Αυστρία και τη Γερμανία.
Η ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο θα μεταφέρεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις υφιστάμενες αλλά και από τις σχεδιαζόμενες διασυνδέσεις, μέρος της θα καταναλώνεται από την ελληνική Βιομηχανία και ένα τρίτο μέρος της θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και θα υποκαθιστά 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.
Η διασύνδεση, αναμένεται να ανασυντάξει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας, εισάγοντας την σε μια νέα, πράσινη εποχή με σημαντικά πλεονεκτήματα για την οικονομία, το περιβάλλον και τη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αποφασιστικής σημασίας αναμένεται να είναι και η συμβολή του στην εθνική οικονομία, καθώς θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας αλλά και επιχειρηματικές ευκαιρίες για την ελληνική βιομηχανία.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV