Connect with us

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Στο ΕΣΠΑ η κατασκευή τοπικής μονάδας διαχείρισης αποβλήτων στον Δήμο Παρανεστίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» εντάσσεται, με απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το έργο κατασκευής «τοπικής μονάδας διαχείρισης αποβλήτων Δήμου Παρανεστίου», με συνολικό προϋπολογισμό 1.366.400,00 ευρώ.

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει, στα πλαίσια του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την εγκατάσταση μιας τοπικής μονάδας διαχείρισης αποβλήτων στο Δήμο Παρανεστίου, ο οποίος είναι ένας από τους 31 ορεινούς Δήμους της χώρας, ένας Δήμος μεγάλος σε έκταση (1.038 τ.χλμ), με μεγάλες εσωτερικές αποστάσεις μεταξύ των 39 οικισμών του.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός είναι 3.901 κάτοικοι, ενώ στο Παρανέστι λειτουργεί Κέντρο Φύλαξης μεταναστών και στο Νικηφόρο έχει ανεγερθεί σωφρονιστικό κατάστημα του οποίου η λειτουργία αναμένεται το προσεχές διάστημα.

Η εν λόγω μονάδα θα κατασκευαστεί στο υπ΄αρ. 683 αγροτεμάχιο του αγροκτήματος Μαρμαριάς της ΔΕ Νικηφόρου, του Δήμου Παρανεστίου τμήμα χέρσο κοινό που παραχωρείται στο Δήμο Παρανεστίου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η μονάδα θα έχει δυναμικότητα κατ’ ελάχιστο 1.623 τόνους/έτος. Από αυτά τα σύμμεικτα απορρίμματα ανέρχονται σε 1.380 τόνους/έτος και τα προδιαλεγμένα οργανικά σε 243 τόνους/έτος.

Επίσης εκτιμάται ότι στη μονάδα θα εισέρχεται και μία επιπλέον ποσότητα αποβλήτων από ανακυκλώσιμα ρεύματα, πράσινα απόβλητα και ογκώδη, εκτιμώμενης ποσότητας των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας περίπου 162 tn/yr, των ογκωδών αποβλήτων είναι 257 tn/yr και των πράσινων αποβλήτων 2.000-2.500 τόνοι/έτος. Η κατασκευή του ΣΜΑ είναι μείζονος σημασίας διότι αντιμετωπίζεται το έντονο πρόβλημα του Δήμου Παρανεστίου που προκύπτει από τις μεταφορές των απορριμμάτων λόγω της ορεινότητας και των μεγάλων αποστάσεων, μειώνοντας σημαντικά τα δρομολόγια.

Η μονάδα κομποστοποίησης μόνο προδιαλεγμένων οργανικών έχει σκοπό την παραγωγή καλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικού. Δεδομένου ότι τα οργανικά αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό στο σύνολο των αστικών στερεών αποβλήτων, ένα μεγάλο μέρος των αποβλήτων που εναλλακτικά θα οδηγούνταν για ταφή, ανακτάται.

Σημειώνεται επίσης ότι στο Δήμο Παρανεστίου παράγονται ικανές ποσότητες πράσινων αποβλήτων οι οποίες μπορούν να κομποστοποιηθούν μαζί με τα οργανικά προς βελτίωση του παραγόμενου κόμποστ. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον εθνικό σχεδιασμό είναι απαραίτητη η εγκατάσταση των πράσινων σημείων ώστε να συλλέγονται στην πηγή ανακυκλώσιμα υλικά και ειδικά ρεύματα αποβλήτων.

Για την ολοκλήρωση της τοπικής μονάδας απαιτείται η κατασκευή των υποδομών και η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού που καθιστούν λειτουργικές τις υποδομές ΣΜΑ, κομποστοποίησης και του πράσινου σημείου. Επισημαίνεται ότι τα οχήματα μεταφόρτωσης (τράκτορας και press container) δεν συμπεριλαμβάνονται στο φυσικό αντικείμενο της πράξης, καθώς διατίθενται από τη ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ που είναι ο κύριος και φορέας λειτουργίας της πράξης.

Τέλος, απαιτείται η προμήθεια καφέ κάδων για την πιλοτική ανάπτυξη του δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων καθώς και η προμήθεια ενός απορριμματοφόρου οχήματος για τη συλλογή των οργανικών. Η προτεινόμενη πράξη υλοποιείται με τρία υποέργα:

α. Κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Δήμου Παρανεστίου Μονάδας Κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών Δήμου Παρανεστίου και Πράσινου Σημείου της Δ.Ε. Νικηφόρου του Δήμου Παρανεστίου, που αποτελεί τεχνικό έργο και αφορά τις εργασίες οι οποίες είναι κοινές για το σύνολο των εγκαταστάσεων

β. Προμήθεια εξοπλισμού λειτουργίας της Τοπικής Μονάδας. 

Αφορά το σύνολο του απαιτούμενου εξοπλισμού που καθιστούν λειτουργικές τις υποδομές της κομποστοποίησης και του πράσινου σημείου, ώστε να είναι δυνατή η παροχή υπηρεσίας για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων των κατοίκων του Δήμου Παρανεστίου.

γ. Προμήθεια εξοπλισμού συλλογής βιοαποβλήτων Αφορά την προμήθεια 200 καφέ κάδων για την αρχική ανάπτυξη του δικτύου συλλογής στην πηγή οργανικών και ενός απορριμματοφόρου οχήματος.

Με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ αναμένεται το επόμενο διάστημα και η δημοπράτησή του. Δικαιούχος και φορέας υλοποίησης της πράξης είναι ο Δήμος Παρανεστίου, ενώ χρονικός στόχος για την υλοποίησή της ορίστηκε για τις 05/12/2018. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ένταξη της πράξης στο ΕΣΠΑ πατήστε εδώ.

 

Ypodomes.com

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα