Νίκος
Καραγιάννης

Στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» εντάσσεται, με απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το έργο για την ενεργειακή αναβάθμιση του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, με συνολικό προϋπολογισμό 2.996.760,00 ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, η Βουλή των Ελλήνων (Ανεξάρτητη Δημόσια Υπηρεσία) στεγάζεται στο Διατηρητέο κτίριο των παλαιών ανακτόρων που θεμελιώθηκε το 1836 και αποτελεί σήμερα τον χώρο άσκησης της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Αντικείμενο της πράξης είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, ενώ οι προτεινόμενες παρεμβάσεις/μέτρα είναι οι εξής:

1) Εξοικονόμηση Ενέργειας (ΕΞΕ) στο σύστημα Ψύξης,

2) ΕΞΕ στο κέλυφος του κτιρίου (θερμομόνωση δώματος/νέα κουφώματα στις όψεις), και

3) Σύστημα αυτοματισμού BMS (με διασύνδεση στο σύστημα φωτισμού, ψύξης, θέρμανσης).

Το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου είναι 27.023 τ.μ. ενώ οι θερμαινόμενοι/ψυχόμενοι χώροι στους οποίους επικεντρώνονται οι παρεμβάσεις είναι 24.943 τ.μ. Από την προσομοίωση που πραγματοποιήθηκε και το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που εκδόθηκε, η ενεργειακή του τάξη είναι Δ. Με τα προτεινόμενα μέτρα η επιτυγχανόμενη ΕΞΕ θα είναι τουλάχιστον 30% ενώ η ενεργειακή του τάξη θα ανέβει τουλάχιστον μια (1) ενεργειακή κατηγορία.

Πιο αναλυτικά οι παρεμβάσεις περιγράφονται στην συνημμένη τεχνική περιγραφή ενώ ενδεικτικά αναφέρονται (θερμομόνωση δώματος, αλλαγή ψυκτών και fancoil, νέα εξωτερικά κουφώματα διπλού υαλοπίνακα, μεμβράνες ενεργειακές κ.λπ.).

Συμπληρωματικό αντικείμενο είναι η ex-post ενεργειακή επιθεώρηση η οποία θα πραγματοποιηθεί κατόπιν ολοκλήρωσης της εφαρμογής των μέτρων ΕΞΕ και θα πιστοποιήσει την επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας όπως έχει τεθεί από το πρόγραμμα (μεγαλύτερη του 30%). Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι τεύχη δημοπράτησης και οι υποστηρικτικές υπηρεσίες ενεργειακού συμβούλου έχουν καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της ΒτΕ.

 

Με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ αναμένεται το επόμενο διάστημα και η δημοπράτησή του. Δικαιούχος και φορέας υλοποίησης της πράξης είναι η Υπηρεσία Εφαρμοής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Βουλής των Ελλήνων (Υ.Ε.Ε.Π.) ενώ χρονικός στόχος για την υλοποίησή της ορίστηκε για τις 31/12/2023. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ένταξη της πράξης στο ΕΣΠΑ πατήστε εδώ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV