Ο «χορός» των σημαντικών τουριστικών επενδυτικών κινήσεων άνοιξε στη Χίο, όταν ολοκληρώθηκε και τυπικά η μίσθωση του Ξενία του νησιού. Μέσω διαγωνισμού που διενήργησε η ΕΤΑΔ, ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 12 Ιουλίου, ανάδοχη εταιρεία είχε αναδειχθεί η Avlum, μέλος του επιχειρηματικού Ομίλου «Τσάκου». Ο εν λόγω Όμιλος είναι αυτός που πρωταγωνιστεί στις μεγάλες επενδύσεις στη Χίο, καθώς το 2018 είχε συμμετοχή στο σχήμα που πλειοδότησε και στο διαγωνισμό για τη μακροχρόνια ενοικίαση της Μαρίνας Χίου (σ.σ. που βρίσκεται σε απόσταση 2,5 χλμ. από το κέντρο της πόλης της Χίου κι από τον κεντρικό λιμένα, καθώς και σε απόσταση περίπου 6 χλμ. από το αεροδρόμιο της νήσου του Βορείου Αιγαίου).
Οι υπογραφές για τη Μαρίνα Χίου
Εκείνος ο διαγωνισμός για τη Μαρίνα, πάντως, έλαβε σάρκα και οστά την 8η Αυγούστου. Καθότι τότε υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας της Χίου, για 40 χρόνια, στην εταιρεία ειδικού σκοπού «Μαρίνα Χίου ΑΕ» του επενδυτικού σχήματος «AVLUM ENTERPRISES COMPANY LIMITED – ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΗΛΙΑΣ Δ. ΤΕΦΑΣ ΝΑΥΠΗΓΟΠΛΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε – ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΜΑΡΙΝΑ Α.Ε. και ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Α.Ε. ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ».
Τη σύμβαση παραχώρησης υπέγραψαν ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος, ο Ιωάννης Τέφας (εκ μέρους των επενδυτών), Διευθύνων Σύμβουλος της «Μαρίνα Χίου Α.Ε.», ο Μιχάλης Μπελέγρης, Πρόεδρος της «Μαρίνα Χίου Α.Ε.» και ο Ιωάννης Σαρόγλου, Διευθύνων Σύμβουλος της AVLUM ENTERPRISES COMPANY LIMITED. Όλα τα παραπάνω, ασφαλώς, έγιναν παρουσία και του ίδιου του κ. Τσάκου.
Τα οικονομικά δεδομένα για Ξενία και Μαρίνα
Τόσο η εκμετάλλευση του Ξενία Χίου, όσο και της Μαρίνας, αναμένεται να αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής, καθώς και της χώρας συνολικά. Σημειώνεται, ότι όπως ανέφεραν οι πληροφορίες του bizness.gr σε προηγούμενο ρεπορτάζ, το ετήσιο μίσθωμα για τον Ξενία είχε συμφωνηθεί στο ποσό των 30.000 ευρώ ετησίως. Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας, το τίμημα για την παραχώρηση της Μαρίνας από την άλλη, ορίστηκε στα 6.213.615 ευρώ. Με τα 600.000 εξ αυτών να κατατίθενται εφάπαξ από την επενδύτρια εταιρεία.
Ακολουθεί ο Άλιμος
Κατόπιν της ολοκλήρωσης της συγκεκριμένης επένδυσης, η νέα και αναβαθμισμένη Μαρίνα Χίου θα προσφέρει 180 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής μήκους μέχρι 25 μέτρα μήκος και έως 6.900 τ.μ. στεγασμένων εγκαταστάσεων για χρήσεις τουρισμού αναψυχής. Το χρονικό εύρος για την υλοποίηση του συνόλου των επενδύσεων στη Μαρίνα, ορίζεται στα 4 χρόνια. Γενικότερα, οι Μαρίνες αποτελούν έναν βασικό τομέα ανάπτυξης του εγχώριου τουρισμού, ενώ πέραν της περίπτωσης της Χίου, προσεχώς, θα ακολουθήσει κι η σύμβαση παραχώρησης για τη Μαρίνα Αλίμου (σ.σ. όπου προτιμητέος επενδυτής καθίσταται εκεί η «ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις»).
Σχετικά με τον Ξενία, τώρα, θυμίζουμε ότι το ακίνητο θα χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας υψηλών προδιαγραφών και ως προς το είδος της, θα συνιστά boutique hotel. Πληροφορίες ακόμα για το όνομα της μονάδας, δεν έχουν γίνει γνωστές.
Αναφορικά με τον Όμιλο «Τσάκου», ειδικότερα, σημειώνεται επιπρόσθετα ότι η επενδυτική του δραστηριότητα δεν σταματά στις δύο τελευταίες κινήσεις στη Χίο. Καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως, ήδη, δρομολογείται επένδυση για τη δημιουργία μονάδας εμφιάλωσης μεταλλικού νερού στη Δυτική Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή Πευκόφυτο της Καστοριάς.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας