Connect with us

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Στο επίκεντρο η Χίος με τις μεγάλες επενδύσεις σε Μαρίνα και Ξενία – Ο ρόλος του Ομίλου «Τσάκου»

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Δορυφορική λήψη της Μαρίνας Χίου

Ο «χορός» των σημαντικών τουριστικών επενδυτικών κινήσεων άνοιξε στη Χίο, όταν ολοκληρώθηκε και τυπικά η μίσθωση του Ξενία του νησιού. Μέσω διαγωνισμού που διενήργησε η ΕΤΑΔ, ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 12 Ιουλίου, ανάδοχη εταιρεία είχε αναδειχθεί η Avlum, μέλος του επιχειρηματικού Ομίλου «Τσάκου». Ο εν λόγω Όμιλος είναι αυτός που πρωταγωνιστεί στις μεγάλες επενδύσεις στη Χίο, καθώς το 2018 είχε συμμετοχή στο σχήμα που πλειοδότησε και στο διαγωνισμό για τη μακροχρόνια ενοικίαση της Μαρίνας Χίου (σ.σ. που βρίσκεται σε απόσταση 2,5 χλμ. από το κέντρο της πόλης της Χίου κι από τον κεντρικό λιμένα, καθώς και σε απόσταση περίπου 6 χλμ. από το αεροδρόμιο της νήσου του Βορείου Αιγαίου).

Οι υπογραφές για τη Μαρίνα Χίου

Εκείνος ο διαγωνισμός για τη Μαρίνα, πάντως, έλαβε σάρκα και οστά την 8η Αυγούστου. Καθότι τότε υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας της Χίου, για 40 χρόνια, στην εταιρεία ειδικού σκοπού «Μαρίνα Χίου ΑΕ» του επενδυτικού σχήματος «AVLUM ENTERPRISES COMPANY LIMITED – ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΗΛΙΑΣ Δ. ΤΕΦΑΣ ΝΑΥΠΗΓΟΠΛΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε – ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΜΑΡΙΝΑ Α.Ε. και ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Α.Ε. ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ».

Τη σύμβαση παραχώρησης υπέγραψαν ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος, ο Ιωάννης Τέφας (εκ μέρους των επενδυτών), Διευθύνων Σύμβουλος της «Μαρίνα Χίου Α.Ε.», ο Μιχάλης Μπελέγρης, Πρόεδρος της «Μαρίνα Χίου Α.Ε.» και ο Ιωάννης Σαρόγλου, Διευθύνων Σύμβουλος της AVLUM ENTERPRISES COMPANY LIMITED. Όλα τα παραπάνω, ασφαλώς, έγιναν παρουσία και του ίδιου του κ. Τσάκου.

Τα οικονομικά δεδομένα για Ξενία και Μαρίνα

Τόσο η εκμετάλλευση του Ξενία Χίου, όσο και της Μαρίνας, αναμένεται να αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής, καθώς και της χώρας συνολικά. Σημειώνεται, ότι όπως ανέφεραν οι πληροφορίες του bizness.gr σε προηγούμενο ρεπορτάζ, το ετήσιο μίσθωμα για τον Ξενία είχε συμφωνηθεί στο ποσό των 30.000 ευρώ ετησίως. Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας, το τίμημα για την παραχώρηση της Μαρίνας από την άλλη, ορίστηκε στα 6.213.615 ευρώ. Με τα 600.000 εξ αυτών να κατατίθενται εφάπαξ από την επενδύτρια εταιρεία.

Ακολουθεί ο Άλιμος

Κατόπιν της ολοκλήρωσης της συγκεκριμένης επένδυσης, η νέα και αναβαθμισμένη Μαρίνα Χίου θα προσφέρει 180 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής μήκους μέχρι 25 μέτρα μήκος και έως 6.900 τ.μ. στεγασμένων εγκαταστάσεων για χρήσεις τουρισμού αναψυχής. Το χρονικό εύρος για την υλοποίηση του συνόλου των επενδύσεων στη Μαρίνα, ορίζεται στα 4 χρόνια. Γενικότερα, οι Μαρίνες αποτελούν έναν βασικό τομέα ανάπτυξης του εγχώριου τουρισμού, ενώ πέραν της περίπτωσης της Χίου, προσεχώς, θα ακολουθήσει κι η σύμβαση παραχώρησης για τη Μαρίνα Αλίμου (σ.σ. όπου προτιμητέος επενδυτής καθίσταται εκεί η «ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις»).

Σχετικά με τον Ξενία, τώρα, θυμίζουμε ότι το ακίνητο θα χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας υψηλών προδιαγραφών και ως προς το είδος της, θα συνιστά boutique hotel. Πληροφορίες ακόμα για το όνομα της μονάδας, δεν έχουν γίνει γνωστές.

Αναφορικά με τον Όμιλο «Τσάκου», ειδικότερα, σημειώνεται επιπρόσθετα ότι η επενδυτική του δραστηριότητα δεν σταματά στις δύο τελευταίες κινήσεις στη Χίο. Καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως, ήδη, δρομολογείται επένδυση για τη δημιουργία μονάδας εμφιάλωσης μεταλλικού νερού στη Δυτική Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή Πευκόφυτο της Καστοριάς.

 

bizness.gr

image_pdfimage_print

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Εγκρίθηκε η μελέτη για το τουριστικό χωριό στο mega-project στην Κασσιόπη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Επένδυση στην Κασσιόπη

Υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη, συνεδρίασε το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν μια σειρά από σημαντικά πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά θέματα, το πιο σημαντικό εκ των οποίων αφορά μια από τις πιο εμβληματικές τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα: αυτή στην Κασσιόπη, στη Βόρεια Κέρκυρα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο bizness.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Δεκτά πλέον και έργα βιώσιμου τουρισμού στο ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Δεκτή έγινε στη γνωμοδότηση της Επιτροπής Τουρισμού και Μεταφορών TRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η τροπολογία που κατάρτισε η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά και προβλέπει τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης σειράς επενδύσεων και έργων βιώσιμου τουρισμού, που έχουν ιδιαίτερη σημασία και όφελος για την Ελλάδα.

H έγκριση της τροπολογίας της Έλενας Κουντουρά συνιστά επιτυχία για τη χώρα μας, καθώς θα μπορούν να καταστούν επιλέξιμες για χρηματοδότηση από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης επενδύσεις μετατροπής και τουριστικής αξιοποίησης εγκαταστάσεων που είχαν άλλη χρήση π.χ. βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εργοστάσια λιγνίτη και ορυχεία. Και επομένως θα ωφεληθούν ιδιαίτερα περιοχές όπως, ενδεικτικά, η Μεγαλόπολη στην Πελοπόννησο και η Δυτική Μακεδονία, μέσα από χρηματοδοτούμενες επενδύσεις για την ανάδειξη της ιστορικής τους κληρονομιάς.

Η τροπολογία εντάχθηκε στο κείμενο της Επιτροπής TRAN που θα καταλήξει στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης REGI, προκειμένου στη συνέχεια και μετά τη νομοθετική διαδικασία, να συμπεριληφθεί στην τελική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Η παρέμβαση της Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Έλενας Κουντουρά μέσω της συγκεκριμένης τροπολογίας αποβλέπει στο να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη υποστήριξη με ευρωπαϊκούς πόρους των περιοχών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα για τη στροφή της οικονομίας τους και προς τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, και να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες κατά τη εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία της μετάβασης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη για την επανεκκίνηση του Τουρισμού

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Τουρισμός στην Ελλάδα

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει του ανοίγματος της χώρας στον τουρισμό την 1η Ιουλίου.

Στη σύσκεψη, στην οποία μετείχαν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και στελέχη των αρμόδιων Υπουργείων, έγινε ανασκόπηση των μέτρων που έχουν ληφθεί και διαπιστώθηκε ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας όλων των αρμόδιων υπηρεσιών.

Συζητήθηκαν, επίσης, ο τρόπος πραγματοποίησης των στοχευμένων τεστ, τα πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας (οι σχετικές πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στο site του Υπουργείου Εξωτερικών, www.mfa.gr) καθώς και τα πρωτόκολλα μεταφοράς στα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία αναφοράς σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων.

Όσον αφορά στις τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο που συντάσσεται από την ΕΕ, ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.

Προϋπόθεση για την είσοδο στη χώρα είναι η υποχρεωτική συμπλήρωση, 48 ώρες πριν, ειδικής φόρμας στην πλατφόρμα https://travel.gov.gr με τα στοιχεία του εισερχόμενου, τη χώρα προέλευσης και τον τόπο στον οποίο θα διαμείνει στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «η όλη διαδικασία ανοίγματος είναι δυναμική και θα γίνεται διαρκής αξιολόγηση των δεδομένων». Ο Πρωθυπουργός ζήτησε επίσης διατήρηση του πολύ καλού επιπέδου συνεργασίας που υπάρχει μέχρι σήμερα μεταξύ των Υπουργείων. «Πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση. Και λάθη και αστοχίες είναι αναπόφευκτα αλλά με καλή συνεργασία και έγκαιρη δράση μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι έχει γίνει σωστή προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ασφάλεια και για τους επισκέπτες και για τους κατοίκους.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα