fbpx
Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στο ΕΠΑνΕΚ έργα υποδομών για την Κυκλική Οικονομία στη Βιομηχανία

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενημέρωση στο ΥΠΕΝ για την Κυκλική Οικονομία

«Γκάζι» στις πολιτικές που σχετίζονται με την μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία προτίθεται να πατήσει η Κυβέρνηση, με αιχμή του δόρατος την ορθολογική διαχείριση των καταναλωτικών προϊόντων, της ενέργειας και των υδάτινων πόρων, ώστε να περιοριστούν -όσο το δυνατόν περισσότερο- τα ποσοστά απόρριψης με παράλληλη ενίσχυση της ανάκτησης και της επαναχρησιμοποίησης.

Έμφαση, σε αυτή τη βάση, δίνεται και στην καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης για την οποία το ΥΠΕΝ έχει χαράξει συγκεκριμένο σχέδιο και έχει υιοθετήσει τον φιλόδοξο στόχο για την πλήρη απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης (μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες ποτών, πακέτα και περιτυλίγματα από εύκαμπτο υλικό κ.ά.) -όπως προβλέπει η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/904- από την 1/1/2021, νωρίτερα μάλιστα από την υποχρέωση των κρατών-μελών να την ενσωματώσουν στο εθνικό δίκαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΥΠΕΝ ζήτησε τη συνδρομή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, με επικεφαλής την Αγγελική Κοσμοπούλου, για τον συντονισμό του διαλόγου με τους φορείς και την κοινωνία, καθώς και των δράσεων για την πιο αποδοτική εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές επιταγές σχετικά με την πλαστική ρύπανση.

Πρόσκληση ύψους 40 εκατ. ευρώ από το ΕΠΑνΕΚ

Στην ενημέρωση που πραγματοποίησε χθες το ΥΠΕΝ για την Κυκλική Οικονομία, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη επανασχεδιασμού των προϊόντων και την προσαρμογή της Βιομηχανίας στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, σημειώνοντας ότι όσοι μείνουν σε πρακτικές του παρελθόντος θα έχουν «ανταγωνιστικό μειονέκτημα».

Ο κος Αραβώσης ανέδειξε έτσι έναν ακόμη σημαντικό άξονα του νέου μοντέλου, τη «βιομηχανική συμβίωση», η οποία αφορά την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των βιομηχανιών σε ένα ευρύ φάσμα, από ανταλλαγές υλικών -π.χ. ό,τι μπορεί να θεωρείται απόρριμμα για έναν παραγωγό να μπορεί να αξιοποιείται ως πρώτη ύλη για κάποιον άλλον- μέχρι την ανάπτυξη περιβαλλοντικών υποδομών.

Όπως είπε ο κος Αραβώσης, έχει αναρτηθεί ήδη σχετική πρόσκληση, ύψους 40 εκατ. ευρώ, στο ΕΠΑνΕΚ με μία προεπιλογή επιλέξιμων δράσεων, ωστόσο προσεχώς θα υπάρξει πιο σαφής εικόνα.

Στα 26 εκατ. ευρώ οι οικονομικές απώλειες από την πλαστική ρύπανση ετησίως – Υπό εξέταση η ενσωμάτωση περιβαλλοντικού τέλους στα δημοτικά τέλη

Πέρα από το προφανές  περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μεγάλος είναι και ο οικονομικός αντίκτυπος της ρύπανσης των πλαστικών εφόσον, βάσει έρευνας, κάθε χρόνο χάνονται 26 εκατ. ευρώ, λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως η μείωση της τουριστικής κίνησης και των αλιευτικών δραστηριοτήτων στις περιοχές που έχουν επηρεαστεί περισσότερο.

Όπως τόνισε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ενδεικτικό στοιχείο της «ανοικτής πληγής» των πλαστικών είναι ότι κάθε μέρα στις ελληνικές θάλασσες καταλήγουν 39 τόνοι πλαστικών, επικαλούμενος μετρήσεις της WWF.

Δίνοντας, και μεριάς της, εικόνα για την παρούσα κατάσταση με τα πλαστικά, η κα Κοσμοπούλου είπε πως ετησίως η Ελλάδα εισάγει 700 χιλ. τόνους πρώτων υλών πλαστικών με τα ποσοστά ανακύκλωσης των πλαστικών απορριμμάτων να κυμαίνονται σε ακόμη πολύ χαμηλά επίπεδα, αφού δεν ξεπερνούν το 8%.

Η κα Κοσμοπούλου ανέδειξε επίσης τη σημαντικότητα αλλαγής και σε επίπεδο κουλτούρας του κόσμου. «Η λύση δεν θα έρθει μόνο με πολιτικές από πάνω προς τα κάτω. Χρειάζεται να αλλάξουμε την κουλτούρα μας. Και αυτό απαιτεί πρώτα από όλα ευαισθητοποίηση των πολιτών, ξεκινώντας από τα σχολεία», σχολίασε.

Στα σχέδια που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση για την αποτροπή της χρήσης της πλαστικής  σακούλας, πέραν του υφιστάμενου τέλους των 9 λεπτών στα σημεία πώλησης (αφορά τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς), και στα δημοτικά τέλη.

Ο Υπουργός ΠΕΝ συμπλήρωσε ότι ζητούμενο πλέον είναι η κουβέντα για την Κυκλική Οικονομία να μην αφορά αποκλειστικά τα Πανεπιστήμια αλλά να συνδεθεί και με την επιχειρηματική κοινότητα, η οποία θα πρέπει να σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία.

image_pdfimage_print

Φυσικό Αέριο-LPG

Μάριος Τσάκας: «Το 2020 θα είναι ένα έτος ορόσημο για τη ΔΕΔΑ»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Μάριος Τσάκας Δ/νων Σύμβουλος ΔΕΔΑ

Το πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια, παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Μάριος Τσάκας κατά την ομιλία του χθες στο συνέδριο Athens Energy Dialogues.

«Η ΔΕΔΑ, μετά από μια μακρά περίοδο προετοιμασίας και διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, βρίσκεται σήμερα στην τελική ευθεία για την υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος προκειμένου η ελληνική περιφέρεια να αποκτήσει τα μεγάλα πλεονεκτήματα που προσφέρει το φυσικό αέριο», υπογράμμισε ο κ. Τσάκας.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ, σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, προβλέπει μέχρι το τέλος του 2023:

– Τη δημιουργία δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε 39 πόλεις, σε 7 περιφέρειες της χώρας

– Την κατασκευή συνολικά 1.800 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου

– Περισσότερες από 57.000 συνδέσεις βιομηχανικών, εμπορικών και οικιακών καταναλωτών

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων της ΔΕΔΑ ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ. Η α΄ φάση του προγράμματος περιλαμβάνει 18 πόλεις στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Οι εργασίες κατασκευής των μεγάλων έργων σε αυτές τις τρεις πρώτες περιφέρειες θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2020.

Θα ακολουθήσει, στη β΄ φάση του προγράμματος, η υλοποίηση αντίστοιχων έργων σε 21 πόλεις στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Πελοποννήσου.

«Αναγνωρίζουμε ότι, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, υπήρξαν καθυστερήσεις που οφείλονται σε κάποιες αστοχίες τόσο σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής εξουσίας όσο και σε επίπεδο εταιρείας, αλλά και στη «βαριά» γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων τα οποία έχουν ένα μεικτό σύστημα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, ΕΤΕπ και ίδιους πόρους», επεσήμανε ο κ. Τσάκας και πρόσθεσε: «Εμείς, ως νέα διοίκηση, έχουμε υποσχεθεί ότι θα κάνουμε ένα «restart», υπογράφοντας μια «συμφωνία αλήθειας» τόσο με τους πολίτες και μελλοντικούς χρήστες όσο και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Το 2020 θα είναι ένα έτος ορόσημο για τη ΔΕΔΑ».

Σημειώνεται ότι η ΔΕΔΑ είναι ο μοναδικός διαχειριστής διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί «έξυπνους» μετρητές σε όλους τους καταναλωτές, επενδύοντας στην καινοτομία.

Ταυτόχρονα, τα δίκτυά της έχουν σχεδιαστεί αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες εναλλακτικής τροφοδοσίας προκειμένου το φυσικό αέριο να φθάσει ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιηθούν:

– Τα δίκτυα του ΔΕΣΦΑ

– Η δημιουργία εξόδων του TAP

– Η χρήση Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG)

– Η χρήση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG).

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ τόνισε τη σημασία που έχει η ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου για την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

«Τα έργα της ΔΕΔΑ, τα οποία θα υλοποιηθούν σε περιοχές που πλήττονται μακροχρόνια από την κρίση, θα συμβάλλουν στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας σε τεχνικές ειδικότητες, ενώ θα δώσουν κίνητρα για επιστροφή στη χώρα επιχειρήσεων που έχουν μεταφερθεί σε όμορες χώρες εξαιτίας και του ακριβού κόστους ενέργειας», σημείωσε ο κ. Τσάκας προσθέτοντας ότι ο τομέας της ενέργειας μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για μία δίκαιη και οικονομική ανάπτυξη, προς όφελος τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στήριξη των Ευρωπαίων που πλήττονται από ενεργειακή φτώχεια ζητά η Έλενα Κουντουρά

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Έλενα Κουντουρά Ευρωβουλευτής

Μέτρα για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών της ΕΕ που πλήττονται από ενεργειακή φτώχεια, όπως επίσης και τη χρηματοδοτική ενίσχυση των νησιωτικών περιοχών της Ευρώπης για την ενεργειακή μετάβασή τους, ζήτησε η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά από την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson.

H Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, εκπροσώπησε την GUE/NGL στη διαδικασία ανταλλαγής απόψεων με την αρμόδια Επίτροπο, για τα ζητήματα που αφορούν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η κυρία Κουντουρά ζήτησε συγκεκριμένα να δοθεί σαφής εικόνα όσον αφορά το ποσοστό της ενεργειακής φτώχειας που πλήττει τα νοικοκυριά στις χώρες της ΕΕ, καθώς και τις πολιτικές και ισχύοντα μέτρα που αξιολογούνται θετικά για την αντιμετώπισή της.

Επικαλέστηκε τον σχετικό κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο τα κράτη-μέλη όφειλαν να συμπεριλάβουν στοιχεία και εκτιμήσεις για το επίπεδο της ενεργειακής φτώχειας, στο πλαίσιο των ενοποιημένων εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα που κατέθεσαν έως το τέλος του 2019.

Επίσης, ζήτησε ενημέρωση για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Επιτροπή, όσον αφορά την καθοδήγηση και στήριξη των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, που προβλέπεται τόσο στην πρόσφατη Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία όσο και στο σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Θίγοντας το μείζον θέμα της νησιωτικότητας, η κυρία Κουντουρά τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί μία μόνιμη ευρωπαϊκή δομή ή όργανο που θα στηρίξει την προσπάθεια απεξάρτησης από τον άνθρακα των νησιών της ΕΕ .

«Η μετάβαση σε καθαρή ενέργεια μπορεί όχι μόνο να συντελέσει σε μεγαλύτερη αυτάρκεια και ευημερία των νησιών, αλλά και να προσφέρει νέες ευκαιρίες απασχόλησης στις τοπικές κοινότητές τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ζήτησε να υπάρξει σχέδιο στήριξης των παραγωγικών τομέων των νησιών, όπως η γεωργία, η αλιεία, των τοπικών βιομηχανιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ενεργειακή μετάβασή τους, προτείνοντας τη δημιουργία ειδικού μηχανισμού χρηματοδότησης έργων στα νησιά ή Ταμείου χρηματοδότησης των νησιών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Βελτιώνεται η ενεργειακή απόδοση των πρατηρίων EKO με τη συμμετοχή της SIRECLED

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ενεργειακή αναβάθμιση στα πρατήρια βενζίνης EKO

Η ΕΚΟ, σε συνεργασία με την έδρα Φωτοτεχνίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σχεδίασε και πραγματοποίησε μια ολοκληρωμένη τεχνική αξιολόγηση των προσφερόμενων εξειδικευμένων λύσεων φωτισμού πρατηρίων που παρέχονται στην αγορά. Βάσει ηλεκτρονικού μοντέλου προσομοίωσης πρότυπου πρατηρίου, κατέληξε στην επιλογή των βέλτιστων προτάσεων αναφορικά με την αρτιότητα φωτιστικού αποτελέσματος, αλλά και την μέγιστη ενεργειακή εξοικονόμηση.

Μέσω αυτού του έργου, τα πρατήρια ΕΚΟ επιτυγχάνουν σημαντικά αναβαθμισμένο φωτισμό, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, και προσβλέπουν σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία η ΕΚΟ επέλεξε, μεταξύ άλλων, την Ελληνική εταιρεία παραγωγής φωτιστικών σωμάτων LED, SIRECLED, αναθέτοντάς της τον φωτισμό των στεγάστρων του δικτύου πρατηρίων της σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο και Κύπρο. Τα εξειδικευμένα φωτιστικά στεγάστρων και περιμετρικού φωτισμού τεχνολογίας LED της εταιρείας SIRECLED που επιλέχθηκαν, εξασφαλίζουν βέλτιστα ποιοτικά αποτελέσματα στον απαιτητικό χώρο ενός πρατηρίου.

Η SIRECLED, λειτουργώντας από τις σύγχρονες παραγωγικές της εγκαταστάσεις στο Κρυονέρι Αττικής, σχεδιάζει, παράγει και εγκαθιστά φωτιστικά LED υψηλών προδιαγραφών για απαιτητικές εφαρμογές, όπως σε εργοστάσια, αποθήκες, αυτοκινητόδρομους, δημοτικό οδοφωτισμό και τούνελ. Τα φωτιστικά της SIRECLED έχουν αποδεδειγμένα επιτύχει εξοικονομήσεις ενέργειας άνω του 70% σε εξειδικευμένες εγκαταστάσεις.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της δυναμικής της ελληνικής βιομηχανίας προϊόντων υψηλής τεχνολογίας σε σχέση με το διεθνή ανταγωνισμό, ειδικά στο νευραλγικό τομέα της ενεργειακής αειφορίας, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο σημαντικών επενδυτικών κινήσεων.

Η SIRECLED, με συνέπεια και επιμονή, επενδύει σε προϊόντα και τεχνολογίες που συμβάλλουν στην επίτευξη των υψηλών στόχων ενεργειακής αειφορίας και αυτονομίας που έχει θεσπίσει η χώρα μας για τα αμέσως επόμενα χρόνια, στόχους οι οποίοι αποτελούν σήμερα ορόσημο σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα