Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στο ΕΠΑνΕΚ έργα υποδομών για την Κυκλική Οικονομία στη Βιομηχανία

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενημέρωση στο ΥΠΕΝ για την Κυκλική Οικονομία

«Γκάζι» στις πολιτικές που σχετίζονται με την μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία προτίθεται να πατήσει η Κυβέρνηση, με αιχμή του δόρατος την ορθολογική διαχείριση των καταναλωτικών προϊόντων, της ενέργειας και των υδάτινων πόρων, ώστε να περιοριστούν -όσο το δυνατόν περισσότερο- τα ποσοστά απόρριψης με παράλληλη ενίσχυση της ανάκτησης και της επαναχρησιμοποίησης.

Έμφαση, σε αυτή τη βάση, δίνεται και στην καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης για την οποία το ΥΠΕΝ έχει χαράξει συγκεκριμένο σχέδιο και έχει υιοθετήσει τον φιλόδοξο στόχο για την πλήρη απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης (μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες ποτών, πακέτα και περιτυλίγματα από εύκαμπτο υλικό κ.ά.) -όπως προβλέπει η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/904- από την 1/1/2021, νωρίτερα μάλιστα από την υποχρέωση των κρατών-μελών να την ενσωματώσουν στο εθνικό δίκαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΥΠΕΝ ζήτησε τη συνδρομή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, με επικεφαλής την Αγγελική Κοσμοπούλου, για τον συντονισμό του διαλόγου με τους φορείς και την κοινωνία, καθώς και των δράσεων για την πιο αποδοτική εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές επιταγές σχετικά με την πλαστική ρύπανση.

Πρόσκληση ύψους 40 εκατ. ευρώ από το ΕΠΑνΕΚ

Στην ενημέρωση που πραγματοποίησε χθες το ΥΠΕΝ για την Κυκλική Οικονομία, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη επανασχεδιασμού των προϊόντων και την προσαρμογή της Βιομηχανίας στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, σημειώνοντας ότι όσοι μείνουν σε πρακτικές του παρελθόντος θα έχουν «ανταγωνιστικό μειονέκτημα».

Ο κος Αραβώσης ανέδειξε έτσι έναν ακόμη σημαντικό άξονα του νέου μοντέλου, τη «βιομηχανική συμβίωση», η οποία αφορά την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των βιομηχανιών σε ένα ευρύ φάσμα, από ανταλλαγές υλικών -π.χ. ό,τι μπορεί να θεωρείται απόρριμμα για έναν παραγωγό να μπορεί να αξιοποιείται ως πρώτη ύλη για κάποιον άλλον- μέχρι την ανάπτυξη περιβαλλοντικών υποδομών.

Όπως είπε ο κος Αραβώσης, έχει αναρτηθεί ήδη σχετική πρόσκληση, ύψους 40 εκατ. ευρώ, στο ΕΠΑνΕΚ με μία προεπιλογή επιλέξιμων δράσεων, ωστόσο προσεχώς θα υπάρξει πιο σαφής εικόνα.

Στα 26 εκατ. ευρώ οι οικονομικές απώλειες από την πλαστική ρύπανση ετησίως – Υπό εξέταση η ενσωμάτωση περιβαλλοντικού τέλους στα δημοτικά τέλη

Πέρα από το προφανές  περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μεγάλος είναι και ο οικονομικός αντίκτυπος της ρύπανσης των πλαστικών εφόσον, βάσει έρευνας, κάθε χρόνο χάνονται 26 εκατ. ευρώ, λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως η μείωση της τουριστικής κίνησης και των αλιευτικών δραστηριοτήτων στις περιοχές που έχουν επηρεαστεί περισσότερο.

Όπως τόνισε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ενδεικτικό στοιχείο της «ανοικτής πληγής» των πλαστικών είναι ότι κάθε μέρα στις ελληνικές θάλασσες καταλήγουν 39 τόνοι πλαστικών, επικαλούμενος μετρήσεις της WWF.

Δίνοντας, και μεριάς της, εικόνα για την παρούσα κατάσταση με τα πλαστικά, η κα Κοσμοπούλου είπε πως ετησίως η Ελλάδα εισάγει 700 χιλ. τόνους πρώτων υλών πλαστικών με τα ποσοστά ανακύκλωσης των πλαστικών απορριμμάτων να κυμαίνονται σε ακόμη πολύ χαμηλά επίπεδα, αφού δεν ξεπερνούν το 8%.

Η κα Κοσμοπούλου ανέδειξε επίσης τη σημαντικότητα αλλαγής και σε επίπεδο κουλτούρας του κόσμου. «Η λύση δεν θα έρθει μόνο με πολιτικές από πάνω προς τα κάτω. Χρειάζεται να αλλάξουμε την κουλτούρα μας. Και αυτό απαιτεί πρώτα από όλα ευαισθητοποίηση των πολιτών, ξεκινώντας από τα σχολεία», σχολίασε.

Στα σχέδια που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση για την αποτροπή της χρήσης της πλαστικής  σακούλας, πέραν του υφιστάμενου τέλους των 9 λεπτών στα σημεία πώλησης (αφορά τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς), και στα δημοτικά τέλη.

Ο Υπουργός ΠΕΝ συμπλήρωσε ότι ζητούμενο πλέον είναι η κουβέντα για την Κυκλική Οικονομία να μην αφορά αποκλειστικά τα Πανεπιστήμια αλλά να συνδεθεί και με την επιχειρηματική κοινότητα, η οποία θα πρέπει να σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία.

image_pdfimage_print

Περιβαλλοντικά έργα

Γραφάκος: Η Ελλάδα θα έχει ρεαλιστικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων το πρώτο 4μηνο το 2020

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Μανώλης Γραφάκος Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΝ στη Διαχείριση Αποβλήτων

Ημερίδα για την ενημέρωση και τη διαβούλευση με τους Δήμους των Περιφερειών Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας για θέματα διαχείρισης αποβλήτων πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τη Γερμανική Διεθνή Συνεργασία GIZ (Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit).

Η ημερίδα αποτέλεσε μια από τις δράσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας (16-24 Νοεμβρίου) για τη Μείωση των Αποβλήτων. Οργανώθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Τεχνική Υποστήριξη του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων της Ελλάδας», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) μέσω του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSP) και το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας (BMU). Το εν λόγω Πρόγραμμα υλοποιείται από τo Υπουργείο Περιβάλλοντος και τη GIZ, σε στενή συνεργασία με την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS).

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα δύο Οδηγών – βήμα προς βήμα – όλης της διαδικασίας χωριστής συλλογής των αστικών στερεών αποβλήτων. Επίσης, αναλύθηκε η μέθοδος κοστολόγησης των υπηρεσιών διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων και παρουσιάστηκαν παραδείγματα καλής πρακτικής τόσο από άλλα κράτη – μέλη όσο και από την Ελλάδα (από τους Δήμους Χαλανδρίου, Βριλησσίων και Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης).

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος, παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανέδειξε τη νέα εθνική πολιτική διαχείρισης αποβλήτων της χώρας και παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα και τους βασικούς στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων της χώρας.

Μ. Γραφάκος: Η Ελλάδα μέσα στο πρώτο 4μηνο του 2020 θα έχει αποκτήσει ένα Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων με ρεαλιστικούς στόχους, χωρίς τους δογματισμούς και τις βαθιές αγκυλώσεις του παρελθόντος, που έβγαλαν τη χώρα εκτός τόπου και χρόνου στους στόχους της. Ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων θα αποτελεί το εθνικό πλαίσιο για τα επόμενα 6 χρόνια, με στόχο η ανακύκλωση να φθάσει το 2025 στο 50% από 20% που είναι σήμερα. Αυτόν τον σχεδιασμό πρέπει να τον υπηρετήσουμε όλοι μας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Φυσικό Αέριο-LPG

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Το 2020 το φυσικό αέριο στην Καρδία με επενδύσεις άνω των 8,4 εκατ. ευρώ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Λεωνίδας Μπακούρας ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Με γοργό ρυθμό και με απόλυτα συνέπεια στο πρόγραμμα ανάπτυξής της, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ συνέδεσε με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου τέσσερις νέες περιοχές του δήμου Θέρμης, τις Ταγαράδες, Αγ. Παρασκευή, Σουρωτή και Βασιλικά, ενώ εντός του 2020 ακολουθεί η Καρδία, με επενδύσεις ύψους άνω των 8,4 εκατ. ευρώ για το δήμο, μέχρι το τέλος του 2023.

Στην τελετή αφής φλόγας του αερίου, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία πρώην Δημαρχείου των Βασιλικών, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή Θέρμης, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Λεωνίδας Μπακούρας, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι σκοπός της ΕΔΑ ΘΕΣΣ «αποτελεί η αδιάλειπτη διανομή φυσικού αερίου, η διατήρηση της ασφάλειας του δικτύου και η βελτιστοποίηση των υπηρεσιών προς τους χρήστες διανομής και τους τελικούς καταναλωτές».

Διευκρίνισε μάλιστα ότι η εταιρεία υπηρετεί τον προαναφερόμενο σκοπό «υποδεικνύοντας συνέπεια, προσήλωση στο αποτέλεσμα, προσανατολισμό στην οργάνωση και άρτιο στρατηγικό σχεδιασμό, αξίες συνυφασμένες με την πορεία της».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέλαβε τη δέσμευση ότι το φυσικό αέριο θα φθάσει σε «ολοένα και περισσότερες περιοχές της αδείας διευρύνοντας περαιτέρω τον ενεργειακό χάρτη της χώρας, με γνώμονα την ασφαλή και αδιάλειπτη λειτουργία του δικτύου διανομής».

Υπενθυμίζεται ότι για το δήμο Θέρμης, η σύνδεση των περιοχών του στο δίκτυο του φυσικού αερίου, ξεκίνησε από τη Θέρμη, ακολούθησε η Ν. Ραιδεστός, το Τριάδι τέλος του 2017 τροφοδοτήθηκαν ο Τρίλοφος και το Πλαγιάρι και τέλος του 2018 το Ν. Ρύσιο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θ. Καράογλου, ο οποίος εγκαινίασε το δίκτυο ανάβοντας τη φλόγα φυσικού αερίου, ο δήμαχος Θέρμης, Θ. Παπαδόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Κ. Γιουτίκας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ι. Καϊτεζίδης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Β. Μπούρας

Κατά τη διάρκεια της τελετής, όπως αναφέρεται σε σχετική αποψινή ανακοίνωση της εταιρείας, εκ μέρους της πολιτείας, των τοπικών αρχών και των φορέων, εκφράστηκε η ικανοποίησή τους για την άριστη συνεργασία που διατηρούν όλα αυτά τα χρόνια με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, που διακρίνεται για το σύγχρονο μάνατζμεντ και τον επαγγελματισμό των στελεχών της. «Αναγνώρισαν τη συλλογική προσπάθεια που συντελείται και συνεχάρησαν τη διοίκηση της εταιρείας για τα αποτελέσματα που έχει επιφέρει, τόσο η υψηλή οργάνωση, όσο και η τεχνογνωσία», τονίζεται.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παπαθανασίου: Τα ΕΛΠΕ θα κατασκευάσουν τον πρώτο σταθμό εφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο στην Ελλάδα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γιάννης Παπαθανασίου ΕΛΠΕ

Τον στόχο ανάπτυξης χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών συνολικής ισχύος 600 MW (από 26 MW σήμερα)  ανέδειξε ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Γιάννης Παπαθανασίου -από τα οποία τα 300 MW είναι ήδη σε στάδιο ανάπτυξης- στο 24ο «Ενέργεια & Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ.

Ο κος Παπαθανασίου τόνισε ότι ο όμιλος προσυπογράφει τους στόχους του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που περιλαμβάνουν αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο 35% ως το 2030, κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ως το 2028, κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας, ηλεκτροκίνηση και αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Αναφερόμενος δε στις έρευνες υδρογονανθράκων υπογράμμισε την δέσμευση του ομίλου για προστασία του περιβάλλοντος σε πλήρη εναρμόνιση με την νομοθεσία (όπως προβλέπεται και από τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί) και με αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών τόσο στο στάδιο των ερευνών όσο και στο στάδιο εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα