Connect with us

Κτιριακά Έργα

Στο Ελληνικό το «Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων»

Δημοσιεύθηκε

στις

Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού
Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού

Σε μία ιστορική βραδιά για την πόλη του Ελληνικού, της Ομογένειας αλλά και για τον Παγκόσμιο Ελληνισμό ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης κος Ιωάννης Κωνσταντάτος παρουσίασε το σχέδιο ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων οπου θα ανεγερθεί στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Την χρηματοδότηση της ανέγερσης του Μεγάρου έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Δρ. Σπύρος Λάτσης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε έντονο συναισθηματικό κλίμα αφού το Μέγαρο Παγκοσμιου Ελληνισμού Σουρμένων φιλοδοξεί για τα επόμενα 100 χρόνια, να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο για όλη την Ομογένεια αλλα και για τους πανταχού Ποντίους όλου το κόσμου.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ομιλητές ήταν οι :

Advertisement
"

Εκ μέρους του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, ο Προέδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ Λεωνίδας Ραπτάκης και τέλος ο Προέδρος της Ένωσης Σουρμένων Γεώργιος Σαραφίδης.

Σύσσωμες οι Ποντιακές Ομοσπονδίες από Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη , Ρωσίας και Νότιας Αφρικής απέδωσαν τα εύσημα στον Δήμαρχο και στον Δρ Σπύρο Λάτση καθώς δηλώσαν ότι ενωμένοι θα μεταλαμπαδεύσουν τις παραδόσεις τους και θα δώσουν πνοή στο Παγκόσμιο Μνημείο που γεννήθηκε στην καρδιά του Ελληνικού.

Η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι ομιλητές συνεχάρησαν τον Δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης για το όραμά του και τον Δρ Σπύρο Λάτση για την χρηματοδότηση του Μεγάρου.

Ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Ιωάννης Κωνσταντάτος δήλωσε

‘’Σήμερα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και 100 χρόνια από την παρουσία των πρώτων προσφύγων στα Σούρμενα παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, της Πολιτικής Ηγεσίας, πλήθος Υπουργών, Βουλευτών και Δημάρχων καθώς και εκπροσώπων όλων των ποντιακών Σωματείων απ’ όλο τον κοσμο που μας έβλεπαν ζωντανά, γεννήθηκε το Μέγαρο Παγκοσμίου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων.

Είναι, ένα κτήριο ορόσημο – ένα όνειρό μας – μια διεκδίκησή μας στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου, που συμβολίζει τη ζωή και την αναγέννηση του πόντου που έχει ως απεικόνιση την Παναγία Σουμελά, τον Πυρρίχιο χορό, τον Ευξ. Πόντο και στο κέντρο το κενό συμβολίζει τις ζωές που χάθηκαν αλλά δεν ξεχάστηκαν. Συνεχίζουμε την μακρά παράδοση δημιουργίας των 30 αιώνων πολιτισμού του Πόντου’’.

Advertisement
"

O Διευθύνων Σύμβουλος LAMDA Development Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε :

‘’Με χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ για να σας μεταφέρω εκ μέρους του κυρίου Σπύρου Λάτση την απόφαση του να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση για την ανέγερση του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού. Ένα κτίριο τοπόσημο για το Ελληνικό, την Ελλάδα και τον Οικουμενικό Ποντιακό Ελληνισμό.

Ένας ιδανικός τρόπος να συνδεθεί ιστορικά η νέα πόλη με την σημερινή. Το νέο σπίτι των Ποντίων, βάζει τα θεμέλια του στο Ελληνικό, εδώ όπου βρίσκονται οι ρίζες τους, η συλλογική τους μνήμη, οι πατρογονικές τους εστίες. Εδώ όπου κάτι νέο γεννιέται από την αρχή. Το Ελληνικό! Μία νέα, σύγχρονη πόλη που φιλοδοξεί να κάνει υπερήφανους όλους τους Έλληνες πολίτες, να αναβαθμίσει την καθημερινότητα τους και να κάνει την Ελλάδα παγκόσμιο σημείο αναφοράς.’’

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δρ Ματθαίος Τσαχουρίδης ερμηνεύοντας με την λύρα του το Παραδοσιακό τραγούδι της Μαύρης Θάλασσας ΄΄Την Πατρίδα μ’ έχασα΄΄και παρουσίασε ο Χάρης Πασβαντίδης.

Το παρών έδωσαν:

Η Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Σοφία Σακοράφα
Μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού που είναι εκλεγμένοι Γερουσιαστές και Βουλευτές ξένων κοινοβουλίων ανά την Υφήλιο:
H Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού στον Καναδά κ. Έφη Τριανταφυλλοπούλου
Μέλη του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού:
κ. Ευάγγελος Δουλές
κ. Μαριέττα Καραμανλή
κ. Εμμανουέλα Λαμπροπούλου
κ. Στέφανος Παππάς
κ. Μαρία Τζανάκη
κ. Μαρία Βαμβακινού

Οι Υπουργοί & Υφυπουργοί:

Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας
Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας
Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος
Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός
Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη
Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης
Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Ιωάννης Τσακίρης
Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέτα Μακρή
Υφυπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη
Υφυπουργός Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρης Οικονόμου
Υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος
Γενικός Γραμματέας της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος
Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης
Εκπρόσωπος Υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρης Περδίκης

Advertisement
"

Advertisement
 SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα