Νίκος
Καραγιάννης

Στο Ελεγκτικό βρίσκεται από προχθές ο Φάκελος Έργου για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ στην Π.Ε. Ηλείας. Ήδη από το προηγούμενο διάστημα είχαν ολοκληρωθεί όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και διαδικασίες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, η ανάδοχος κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ – Μεσόγειος – ΑΑΓΗΣ (προσωρινός μειοδότης ήδη από το 2014) οριστικοποιήθηκε, εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΦΟΔΣΑ, κυρίου έργου, κοινοπραξίας και φορέα υλοποίησης ενώ η Οικονομική Επιτροπή έκανε αποδεκτά όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα του αναδόχου, μαζί με τα επικαιροποιημένα συμβατικά έγγραφα, μεταξύ των οποίων και αυτών που αφορούν τη μείωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας από 60 σε 45 χιλ. τόνους, η οποία συμφωνήθηκε τους προηγούμενους μήνες.

Το βήμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εφόσον, μετά την ολοκλήρωσή του, θα θέσει σε τροχιά συμβασιοποίησης άλλο ένα πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό έργο που γνώρισε επίσης σημαντικές καθυστερήσεις κατά την ωρίμανσή του τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η διαδικασία έγκρισης της σύμβασης από το Ελεγκτικό θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από ένα μήνα, γεγονός που θα επέτρεπε την υπογραφή της πριν το τέλος του 2018.

Η νέα ΜΕΑ είναι χωροθετημένη στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς, στα διοικητικά όρια του Δήμου Ήλιδας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 39 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 22 εκατ. θα προέλθουν από ιδιωτικά κεφάλαια και τα υπόλοιπα 17 εκατ. από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Η ΜΕΑ θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τον Νομό Ηλείας και θα έχει μέγιστη δυναμικότητα επεξεργασίας 80.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου έχει οριστεί σε 18 μήνες από την έναρξη των εργασιών κατασκευής, δηλαδή θα χρειαστούν περίπου 2 χρόνια για την πλήρη λειτουργία της νέας μονάδας ενώ ο ανάδοχος θα αναλάβει την εκμετάλλευση και λειτουργία της για 27 χρόνια.

Το έργο αναμένεται να δώσει μία οριστική λύση στο χρονίζον πρόβλημα της διαχείρισης και διάθεσης απορριμμάτων στον Νομό, που βρίσκεται σε αδιέξοδο τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν λίγο καιρό έκλεισαν οι 5 ΧΑΔΑ που υπήρχαν και για τους οποίους η χώρα επιβαρυνόταν με πρόστιμα από την Ευρώπη. Κατά την φάση της κατασκευής αναμένεται να απασχοληθούν 200 άτομα ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 50 μόνιμες θέσεις εργασίας μετά την έναρξη λειτουργίας της μονάδας.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV