Νίκος
Καραγιάννης

 

Υπό ολοκλήρωση βρίσκεται πλέον το χερσαίο τμήμα του αγωγού TAP σε Ελλάδα και Αλβανία, με πάνω από το 90% των σωλήνων να βρίσκεται ήδη μέσα στο έδαφος, ήτοι στα 700 από τα 765 χλμ. της όδευσης του αγωγού. Όπως αναφέρεται σε μήνυμα της κοινοπραξίας, γύρω από τους σωλήνες τοποθετείται χώμα που θα λειτουργεί σαν «μαξιλάρι» για την προστασία τους, ενώ στη συνέχεια η τάφρος γεμίζει και συμπιέζεται με το υπέδαφος και το επιφανειακό έδαφος.

Την ίδια στιγμή, η αποκατάσταση της γης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ξεπερνά το 98%. Κατά συνέπεια, περισσότερα από 3.150 γεωτεμάχια που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του τμήματος του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) στην περιοχή, έχουν επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες και χρήστες τους.

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής και την αποκατάσταση της γης που χρησιμοποιήθηκε, οι εργολήπτριες εταιρείες – ανάδοχοι του ΤΑΡ προσκαλούν τους ιδιοκτήτες/χρήστες να επιθεωρήσουν τα αποκατεστημένα γεωτεμάχιά τους. Η διαδικασία επιστροφής της γης ολοκληρώνεται με την υπογραφή του Πρωτόκολλου Εξόδου που επιβεβαιώνει ότι ο ιδιοκτήτης/χρήστης εγκρίνει την αποκατάσταση.

Για να γίνει κατανοητή η εξέλιξη του έργου, υπενθυμίζεται ότι το συνολικό μήκος του αγωγού θα φτάσει τα 878 χλμ. (550 χλμ. στην Ελλάδα, 215 χλμ. στην Αλβανία, 105 χλμ. στην Αδριατική και 8 χλμ. στην Ιταλία).

Ο TAP αποτελεί τμήμα του λεγόμενου Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (με συνολικό μήκος που ξεπερνά τα 4.000 χλμ.) και Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού.

Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται τον Ιανουάριο του 2019 ενώ ή έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του έργου έχει οριστεί για το 2020.

 

ypodomes.com

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV