«Σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα δεν αναγορεύεσαι: μεταμορφώνεσαι με κόπο και σκληρή δουλειά» ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017, στο 8ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση με τίτλο «Η ανάταξη της Δυτικής Αττικής».
«Αυτή η λαμπρή ευκαιρία δίνεται όχι μόνο στην αγαπημένη πόλη της Ελευσίνας αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα μας, σε μια κομβική μάλιστα στιγμή για τον τόπο και τους ανθρώπους του, και ακριβώς τη στιγμή που η Ελλάδα γυρνάει σελίδα» πρόσθεσε η κα Κονιόρδου, για να τονίσει ότι το ΥΠ.ΠΟ.Α στηρίζει την Ελευσίνα ενισχύοντας αφενός οικονομικά τον θεσμό και αφετέρου με έργα πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Υπουργός Πολιτισμού συμμετείχε στην ειδική θεματική συνεδρία «Ελευσίνα 2021: Πολιτιστική Πρωτεύουσα» με συντονιστή τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Δυτικής Αττικής, Γιάννη Βασιλείου και ομιλητές τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστο Σπίρτζη, τον Δήμαρχο Ελευσίνας, Γιώργο Τσουκαλά, τον Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή, τη Γ.Γ.Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ρένα Κλαμπατσέα και τη Διευθύνουσα Σύμβουλο Eleusis 2021, Μαρία Φιλιππή.
«Η πρόταση της Ελευσίνας Πολιτιστική Πρωτεύουσα αναγνωρίζει τον πολιτισμό ως κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη. Ο δεκαετής σχεδιασμός που υπέβαλε με τον φάκελο δηλώνει τη δέσμευση της πόλης για την πρόοδο και την εξέλιξή της από το βαρύ βιομηχανικό παρελθόν σε μια νέα και βιώσιμη αστική οικονομία στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Αττικής», εξήγησε η Υπουργός.
Η κα Κονιόρδου, αφού αναφέρθηκε σε επιτυχημένα παραδείγματα Πολιτιστικών Πρωτευουσών κατά την πολυετή λειτουργία του θεσμού, χαρακτήρισε τον προγραμματισμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας «μεγαλόπνοο, νεανικό, καινοτόμο». Και πρόσθεσε: «Η υποψηφιότητα της Ελευσίνας φιλοδοξεί να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά την πόλη προβαίνοντας σε μια σειρά από ανακαινίσεις-αναπλάσεις κτιρίων και πλατειών και δημιουργίας νέων χώρων πράσινου και στάθμευσης. Επιθυμεί να δημιουργήσει ένα ελκυστικό περιβάλλον για νέους ανθρώπους με γνώσεις και καινοτόμες ιδέες, το οποίο θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους. Οραματίζεται να ενώσει το παρελθόν με το παρόν και με το μέλλον, να επαναπροσδιορίσει συνολικά την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης».
Το ΥΠ.ΠΟ.Α, επεσήμανε η Υπουργός, αναγνωρίζοντας τη σημασία του θεσμού και τις απαιτήσεις του έχει θέσει σε προτεραιότητα μια σειρά από έργα στην Ελευσίνα και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής. Έχει ήδη προβεί σε επιχορήγηση ύψους 115.000 ευρώ για το 2017 στη Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας και δρομολόγησε έως το 2022 την παραχώρηση του Παλαιού Δημαρχείου στο κέντρο τη πόλης για τις ανάγκες της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
Ακόμα, επικυρώνοντας την πρωτοπόρα συμβολή και συνεισφορά του Δήμου Ελευσίνας στον πολιτισμό με τα «Αισχύλεια», αλλά και στο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τοπίο της χώρας, έχει εντάξει το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος της Ελευσίνας (το οποίο περιλαμβάνεται στο Κέντρο Ανάπτυξης Ικανοτήτων και Καινοτομίας του Φακέλου Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021) στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος, μαζί με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, και το Λύκειο Επιδαύρου.
Επιπροσθέτως, ως προς την ομαλή λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής καθώς και την προστασία και συντήρησή τους, έχει προβλεφθεί από το ΥΠ.ΠΟ.Α η προκήρυξη προσωπικού μόνιμου και ορισμένου χρόνου για την κάλυψη των αναγκών στη Δυτική Αττική, έχει εγκριθεί η αρχιτεκτονική μελέτη «Αποκατάσταση και ανάδειξη του Τελεστηρίου της Ελευσίνας» καθώς και η μελέτη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων «Τα τείχη της Ελευσίνας και οι παρακείμενες αρχαιότητες» και έχει υποβληθεί αίτηση χρηματοδότησης στο Ε.Π. Αττική 2014-2020, με συνολική δημόσια δαπάνη 1.649.781,00 ευρώ και με τίτλο «Στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Ελευσίνας». Η πρόταση προβλέπει επεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, με στόχο την προστασία, στερέωση και ανάδειξη μεγάλων τμημάτων του, και ειδικότερα του Τελεστηρίου και επιλεγμένων περιοχών περί τα τείχη.
Παράλληλα, μια σειρά έργων βρίσκονται εν εξελίξει στην περιοχή της Δυτικής Αττική. Ενδεικτικά αναφέρουμε στους Δήμους Μάνδρας-Ειδυλλίας και στα Μέγαρα τις «Σωστικές Εργασίες Στερέωσης και Αποκατάστασης ΒΑ Πύργου Αρχαίου Φρουρίου Αιγοσθένων» που έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020», με προϋπολογισμό 980.000 ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των προσεχών μηνών, την επιφανειακή έρευνα στην πεδιάδα του Μαζίου και την υλοποίηση εργασιών με σκοπό την κτηριολογική ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό της μόνιμης του έκθεσης του Μουσείου Μεγάρων.
Κλείνοντας η Υπουργός υπογράμμισε ότι η αναγόρευση της Ελευσίνας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2021 θα «καταστήσει την Ελευσίνα βάση και εφαλτήριο για μια συνολικότερη αναβάθμιση και ανέλιξη της πολύπαθης Δυτικής Αττικής, για τη μετάβαση στο φωτεινό μέλλον, μετατρέποντας την περιοχή σε δυναμικό κέντρο δημιουργικότητας».
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας