Βελτιωμένη, αλλά σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ήταν η επιβατική κίνηση τον περασμένο μήνα σε σχέση με τους καταστροφικούς μήνες Απρίλιο και Μάϊο στο Αεροδρόμιο της Αθήνας. Σύμφωνα με τα στατιστικά της εταιρείας, συνολικά 315.708 επιβάτες χρησιμοποίησαν το αεροδρόμιο κατά τον μήνα Ιούνιο.
Βέβαια η επιβατική κίνηση παραμένει”φάντασμα” για τα δεδομένα και τις δυνατότητες του “Ελ.Βενιζέλος” αν συγκρίνουμε την αντίστοιχη περυσινή περίοδο όταν και χρησιμοποίησαν το αεροδρόμιο 2.613.094 επιβάτες. Συνολικά η επιβατική κίνηση τον Ιούνιο ήταν μειωμένη κατά 87,9% ενώ σε επίπεδο εξαμήνου η μείωση αγγίζει το -65,4%.
Η πανδημία του κορωνοϊού σάρωσε τις αερομεταφορές το τρίμηνο Μάρτιο-Απρίλιο-Μάϊο και η ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης αναμένεται να είναι σταδιακή. Βλέποντας την κατάσταση προοπτικά έχουμε να παρατηρήσουμε πως σε σχέση με τον Μάιο η κίνηση υπερ τριπλασιάστηκε μιας και άρχισαν να ανοίγουν η μία μετά την άλλη οι αγορές, σχεδόν συντριπτικά από Ευρώπη και όλο και περισσότερες πτήσεις προγραμματίζονται καθημερινά.
Πηγές με γνώση στις αερομεταφορές σημειώνουν στο ypodomes.com, πως διαφαίνεται μια αργή ανάκαμψη καθώς πρωταρχικό ρόλο εξακολουθεί να παίζει ο υγειονομικός παράγοντας που είναι διαφορετικός από χώρα σε χώρα. Πρόσφατα είδαμε τι συνέβη στη Σερβία με την αναζωπύρωση των κρουσμάτων με αποτέλεσμα η χώρα μας να εκδώσει ΝΟΤΑΜ και να κλείσει εκ νέου τα σύνορα της με τη βαλκανική χώρα.
Ένα άλλο στοιχείο το οποίο φαίνεται να δημιουργεί πονοκέφαλο είναι η απροθυμία του επιβατικού κοινού να ταξιδέψει παρά τις ομολογουμένως πολύ σημαντικές προσφορές που έχουμε δει το τελευταίο διάστημα από τις αεροπορικές εταιρείες.
Καθώς τα μέτρα χαλαρώνουν σε όλο και περισσότερες χώρες, αναμένουμε μία καλύτερη εικόνα προς τα τέλη Ιουλίου που πιθανόν να δρομολογήσουν πτήσεις προς την Ελλάδα και άλλες χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Σουηδία οι οποίες αποτελούν και σημαντικές δεξαμενές τουριστών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Επιστρέφοντας στα στατιστικά κατά τον μήνα Ιούνιο η μείωση στις πτήσεις έφτασε περίπου το 72%, αριθμός σημαντικά καλύτερος από το -88% της επιβατικής κίνησης, στοιχείο που δείχνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα δρομολογίων αλλά όχι και πληρότητας τους.
Το επόμενο διάστημα που είναι και η αποκορύφωση της θερινής περιόδου θα καταδείξει και το κατά πόσο μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση, κάτι που επισημαίνουν πηγές κοντά στο θέμα στο ypodomes.com, πως επιβεβαιώνει την εκτίμηση τους ότι η επαναφορά της επιβατικής κίνησης στο 2019 ίσως τελικά απαιτήσει όχι μήνες αλλά ένα ή και δύο χρόνια και με δεδομένο ότι θα βρεθεί τελικά το εμβόλιο κατά του covid-19.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας