Νίκος
Καραγιάννης

Μία σημαντική έρευνα παρουσιάστηκε χθες, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του 6ου ACES 2018 που διοργανώθηκε από το Αεροδρομιο Ελ.Βενιζέλος στον εμβληματικό χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Την έρευνα για την συμβολή στην ελληνική οικονομία του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας, πραγματοποίησε ο ΙΟΒΕ και την παρουσίαση έκανε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας Νίκος Βέττας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος της Αθήνας έχει αναλάβει κατά κάποιο τρόπο ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας μιας και το 2017 αποτέλεσε το 4,4% του ελληνικού ΑΕΠ. Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός αν σκεφτούμε ότι πρόκειται για μία πύλη εισόδου, στην πρωτεύουσα.

Συνολικά το 2017 λόγω της κίνησης του ΔΑΑ, διακινήθηκαν 7,7δισ.ευρώ εκ των οποίων τα 3,44δισ. ήταν η οικονομία που δημιουγεί το ίδιο το περιβάλλον του αεροδρομίου και τα υπόλοιπα 4,42δισ. η οικονομία που δημιουργήθηκε γύρω και λόγω του αεροδρομίου. Ο αριθμός είναι εξαιρετικά μεγάλος και εντυπωσιακός όμως δεν σταματά εκεί.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα λόγω της λειτουγίας του Αεροδρομίου της Αθήνας απασχολούνται περίπου 81.000 εργαζόμενοι σε άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε μία αρκετά μεγάλη ελληνική πόλη όπως είναι η Καβάλα ή ένας μεγάλος Δήμος της Αθήνας όπως ο Άγιος Δημήτριος.

Για κάθε ένα ευρώ που ξόδεψε ο κάθε επιβάτης που ήρθε στην Ελλάδα μέσω του ΔΑΑ παρήγαγε 3,4 ευρώ για την ελληνική οικονομία, πράγμα που σημαίνει ότι το κάθε ευρώ υπερτριπλασιαζόταν.

Οι ξένοι επιβάτες που ήρθαν στη χώρα μέσω του Αθηναϊκού αεροδρομίου αποτελούν συνολικά το 1/6 των ξένων επισκεπτών της χώρας και οι οποίοι υπολογίστηκε ότι (πάντα με έτος το 2017) ξόδεψαν περίπου 2,9δισ.ευρώ, χρήματα τα οποία εκτιμάται ότι “γέννησαν” επιπλέον 1,6δισ.ευρώ για την οικονομία της χώρας.

Ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει και το πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός για την ίδια την Αθήνα είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ από το παραπάνω ποσό θεωρείται ότι τα 290εκατ.ευρώ κατευθήνθηκαν σε μεταφορικές υπηρεσίες με κυρίαρχες (περίπου τα 3/5) τα μέσα μαζικής μεταφορας και τα ταξί.

Αναφορικά με την επίδραση της λειτουργίας του αεροδρομίου στο ΑΕΠ της Αττικής, μόνο από το οικονομικό σύστημα του ΑΙΑ (χωρίς να συνυπολογίζεται δηλαδή η ευρύτερη επίδραση του) εκτιμάται σε 2,9δισ.ευρώ δηλαδή το 3,5%.

Το γεγονός πως από το 2012 το αεροδρόμιο αύξησε την κίνηση του κατά περίπου 73% (μέχρι και το 2017) ενώ η ελληνική οικονομία έμεινε καθηλωμένη ή και έχασε ποσοστά, έκανε ακόμα πιο αισθητή και μεγάλη την επίδραση που είχε το Ελ.Βενιζέλος στην οικονομία μιας και είχαμε μία αύξηση της τάξης του 1,8 επί του ΑΕΠ ή σε νούμερα κατά 2,8δισ.ευρώ.

Αν βάζαμε το αεροδρόμιο σε σύγκριση με τις επιδράσεις που έχουν άλλα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης, θα βλέπαμε πως μοιάζει με εκείνα του Άμστερνταμ και του Δουβλίνου.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV