Connect with us

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Στις «ράγες» έργο επέκτασης πολυτελούς ξενοδοχείου στη Ρόδο

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Το νησί της Ρόδου

Κάτι κινείται στο τουριστικό κομμάτι της Ρόδου, καθώς ένα έργο μπαίνει πια στις «ράγες» για την υλοποίησή του.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες, εγκρίθηκαν με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, οι περιβαλλοντικοί όροι και περιορισμοί έτσι ώστε να προχωρήσουν οι κατασκευές για την επέκταση μίας ξενοδοχειακής μονάδας στο νησί της Ρόδου.

Ειδικότερα ο λόγος γίνεται για το κατάλυμα «KRIAMOS BLUE ΙΙ», κατηγορίας τεσσάρων αστέρων, που προσεχώς θα αυξήσει την τελική του δυναμικότητα από 88 σε 200 κλίνες. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω μέσω της ανέγερσης ενός πρόσθετου ορόφου, σε μία έκταση συνολικού εμβαδού 16.032,00 τ.μ., στην οποία υπάρχει ήδη το ξενοδοχείο.

Σημειώνεται, ότι το πολυτελές συγκρότημα βρίσκεται για την ακρίβεια στην περιοχή «Φαληράκι», της Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας στη Ρόδο.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ

Όπως προαναφέραμε, το «KRIAMOS BLUE ΙΙ» συνιστά ένα ξενοδοχείο κατηγορίας τεσσάρων αστέρων, που η δυναμικότητα μετά την επέκτασή του θα φτάσει τις 200 κλίνες. Η μονάδα μετά την ολοκλήρωση της επέκτασης, θα αποτελείται από ένα κεντρικό κτίριο εισόδου και 3 ακόμα πτέρυγες κτιρίων.

Στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι χώροι της reception, του bar, το γραφείο διευθύνσεως, ο χώρος αποθήκευσης αποσκευών και ο χώρος εστιατορίου και κουζίνας. Περαιτέρω, στον όροφο του κεντρικού κτιρίου περιλαμβάνονται 12 δωμάτια. Επισημαίνεται, πως στον υπόγειο χώρο θα δημιουργηθεί μελλοντικά και εγκατάσταση spa.

Η ξενοδοχειακή μονάδα αποτελείται συνολικά από 88 δίκλινα δωμάτια με μπαλκόνι τα οποία (πλην αυτών του κεντρικού κτιρίου) διατάσσονται στις τρεις πτέρυγες. Οι δύο από αυτές βρίσκονται εκατέρωθεν της πισίνας και περιλαμβάνουν 32 και 34 δωμάτια αντίστοιχα (σ.σ. σε ισόγειο και όροφο). Η τρίτη πτέρυγα με διαφορετικό προσανατολισμό, διαθέτει 22 δωμάτια εκ των οποίων τα 11 ισόγεια δωμάτια έχουν άμεση πρόσβαση σε μια δεύτερη, αυτόνομη πισίνα.

ΚΙ ΑΛΛΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Θυμίζουμε, ότι το «πράσινο» φως είχε λάβει μέσα στον Μάρτιο και το έργο (εξίσου) επέκτασης της ξενοδοχειακής μονάδας «Afantou Bay Resort Suites» στη Ρόδο. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο κατηγορίας 5 αστέρων, το οποίο μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισής του θα αριθμεί δυναμικότητα 144 κλίνες.

Το πολυτελές κατάλυμα βρίσκεται εντός συνολικής έκτασης 14.775,00 τ.μ. στα Αφάντου της Ρόδου. Η επέκταση της ξενοδοχειακής μονάδας θα λάβει χώρο σε όμορο οικόπεδο του υφιστάμενου καταλύματος. Η έκταση αυτή του όμορου οικοπέδου ορίζεται στα 3.040 τ.μ.. Με βάση το πλάνο που έχει καταρτιστεί για το εν λόγω project, στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η κατασκευή και προσθήκη μίας ακόμη διώροφης οικοδομής, εκεί όπου θα δημιουργηθούν νέα επιπλωμένα διαμερίσματα.

 

Πηγή: bizness.gr

image_pdfimage_print

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

«Άρωμα» Ελλάδας στην επένδυση της Fattal για το NYX Limassol

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

NYX Limassol

Η ισραηλινή Fattal Hotels έχει δομήσει ένα συγκεκριμένο πλάνο επενδύσεων για νέα ξενοδοχεία στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η Ελλάδα και η Κύπρος. Μάλιστα και στις δύο χώρες θα αναπτυχθεί το brand «NYX», με τη Fattal να σχεδιάζει τη δημιουργία 4 ξενοδοχειακών μονάδων υπό την παραπάνω επωνυμία (σ.σ. σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λευκωσία, Λεμεσό).

Όσον αφορά ειδικότερα το NYX Hotel Limassol, η Fattal σκοπεύει να λειτουργήσει το ξενοδοχείο στην κυπριακή πόλη, αναμορφώνοντας το ακίνητο που βρίσκεται επί της οδού Χριστόδουλου Χατζηπαύλου 137-143. Μάλιστα, το εν λόγω project θα έχει και «υπογραφή» από τη χώρα μας. Η ελληνική Tsolakis Architects για την ακρίβεια έχει αναλάβει την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου.

Με στόχο λοιπόν την δημιουργία όσο το δυνατόν μεγαλύτερης όψης προς τη θάλασσα, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της Tsolakis Architects για το NYX Limassol βασίστηκε στο να ανοίγει το κτίριο σαν «βεντάλια» προς τη θέα. Στον τελευταίο όροφο, παράλληλα, δημιουργείται ένα υπαίθριο εστιατόριο με πισίνα και θέα προς το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού.

ΤΑ PROJECTS ΤΗΣ FATTAL ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στο πλάνο επενδύσεων της Fattal εντάσσεται η αναβίωση του πρώην ξενοδοχείου Esperia στη Σταδίου. Προ πανδημίας και με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, το έργο θα ολοκληρωνόταν το 2021. Το ιστορικό κατάλυμα στο κέντρο των Αθηνών θα επαναλειτουργήσει ως NYX Athens.

Την ίδια στιγμή, στην οδό Αβέρωφ 7 θα ανοίξει τις πύλες του το Leonardo Boutique Athens. Η δυναμικότητά του θα φτάνει τα 84 δωμάτια και το έργο, θα έχει παραδοθεί εντός του 2021 (σ.σ. εφόσον κι εδώ η πανδημία δεν μακρύνει το χρονοδιάγραμμα). Το ακίνητο βρίσκεται πολύ κοντά στην οδό Πατησίων και στο κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, άρα εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αναβάθμισης της Ομόνοιας με κέντρο το νέο συντριβάνι της Πλατείας.

Περαιτέρω, ξενοδοχείο με το brand NYX θα ανοίξει και στη Θεσσαλονίκη. Η Fattal έχει εξαγοράσει σε πλειστηριασμό της Τράπεζας Πειραιώς, έναντι 9 εκατ. ευρώ, κτίριο στη συμβολή των οδών Τσιμισκή 1 και Κατούνη της συμπρωτεύουσας, το οποίο και θα μετατρέψει σε πολυτελές κατάλυμα. Η μονάδα στη Θεσσαλονίκη θα εκτείνεται σε 8 ορόφους και η δυναμικότητά της θα ορίζεται στα 115 δωμάτια.

ΤΟ BRAND NYX

To brand name «NYX» υπάγεται στα Leonardo Hotels του ομίλου Fattal και ήδη, έχει αρχίσει να επεκτείνεται στην ευρωπαϊκή αγορά. Πέραν των επενδύσεων σε Ελλάδα και Κύπρο, NYX Hotels θα δημιουργηθούν επίσης σε Δουβλίνο (Ιρλανδία), Αμβούργο, Κολωνία, Ντίσελντορφ, Λειψία, (Γερμανία), Βαρσοβία (Πολωνία), Ιερουσαλήμ (Ισραήλ).

Το ιδιαίτερο στην υπόθεση είναι ότι η ονομασία των NYX Hotels έχει ελληνική προέλευση, καθώς οι ισραηλινοί έδωσαν το εν λόγω όνομα στη σειρά ξενοδοχείων τους, από τη θεότητα που προσωποποιούσε τη νύχτα στην αρχαία ελληνική μυθολογία, τη Νυξ.

Πηγή: bizness.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Ανθίζουν οι επενδύσεις σε Ξενίες, σειρά παίρνει η Κρήτη

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τη συνδρομή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και μετά από επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, η ΕΤΑΔ ανέκτησε σε πρώτη φάση τις προηγούμενες ημέρες το Ξενία Καρτερού στο Νομό Ηρακλείου. Το διατηρητέο ακίνητο της Κρήτης, όπως ανέφερε η ιστοσελίδα tornosnews.gr, βρισκόταν εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες στον έλεγχο διαφόρων καταπατητών. Πλέον, όμως, ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίησή του.

Το Ξενία Καρτερού συνιστά ένα συγκρότημα που αποτελείται από 7 κτίρια και κατασκευάστηκε, το μακρινό 1961. Το οικόπεδο στο οποίο υπάγεται το ξενοδοχειακό complex βρίσκεται στην περιοχή Καρτερού (σ.σ. 14 χλμ. περίπου ανατολικά του Ηρακλείου), έχει έκταση άνω των 84 στρεμμάτων, με εμβαδόν 2.570 τ.μ. και δυναμικότητα 84 κλινών.

Θυμίζουμε, ότι οι Ξενίες συνιστούσαν μέρος ενός κρατικού προγράμματος, που στόχευε την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο, υπό την εποπτεία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ).

Στόχος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. όσον αφορά το Ξενία Καρτερού, είναι να αξιοποιηθεί προσεχώς το ακίνητο. Παλαιότερα το συγκεκριμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα συνιστούσε «στολίδι» όχι μόνο της εν λόγω περιοχής, αλλά συνολικά της Κρήτης. Στο παρελθόν, μάλιστα, είχε υπάρξει μία προοπτική παραχώρησης της έκτασης του Ξενία του Καρτερού στον Δήμο Χερσονήσου, χωρίς ωστόσο τελικά να προχωρήσει το πλάνο.

ΑΛΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΞΕΝΙΕΣ

Όπως προείπαμε, οι Ξενίες έχουν καταστεί τα τελευταία χρόνια θελκτική επενδυτική προοπτική. Και ήδη, έχει προχωρήσει η αξιοποίηση ουκ ολίγων. Για παράδειγμα το 2019 επαναλειτούργησε το Ξενία στη Φλώρινα ως ένα ξενοδοχείο προδιαγραφών 5 αστέρων, δυναμικότητας 40 κλινών και σουιτών, με εστιατόρια, bar, πισίνα, γυμναστήριο και πολλούς ακόμα χώρους αναψυχής (συμπεριλαμβανομένου και καζίνο). Η επένδυση έφτασε στο ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, μέσω διαγωνισμού που διενήργησε η ΕΤΑΔ και ολοκληρώθηκε στις 12 Ιουλίου 2019, ανάδοχη εταιρεία για το Ξενία αυτή τη φορά της Χίου είχε αναδειχθεί η Avlum, μέλος του επιχειρηματικού Ομίλου «Τσάκου». Ο ίδιος Όμιλος επένδυσε και στη Μαρίνα Χίου.

Θυμίζουμε, ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου ενδιαφέρεται για την αξιοποίηση του Ξενία Βυτίνας και τη μετατροπή του σε σύγχρονο αθλητικό κέντρο, τη στιγμή που στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ για παραχώρηση υπάγεται εξίσου και το Ξενία Κομοτηνής.

 

Πηγή: bizness.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φάμελλος: Το ν/σ του Τουρισμού επιφέρει άλλο ένα πλήγμα στο ελληνικό περιβάλλον

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σωκράτης Φάμελλος Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Τοποθέτηση πραγματοποίησε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού.

Αναλυτικά:

Η σημερινή συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας που θέτει στο επίκεντρο την αποκατάσταση και την προστασία των οικοσυστημάτων και αποτελεί μία βασική προϋπόθεση εφαρμογής των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Το 2020, είναι ένα έτος που μας δείχνει, πιο ξεκάθαρα από ποτέ, ότι η προστασία της βιοποικιλότητας συνδέεται με το μέλλον μας, με τις ζωονόσους, την υγειονομική προστασία και την προστασία του πλανήτη.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε σημαντικές ενέργειες και μεταρρυθμίσεις σε κατεύθυνση παρόμοια με αυτή που δίνει η ευρωπαϊκή στρατηγική του 2030 για τη βιοποικιλότητα, την οποία έρχεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ανατρέψει. Νομοθετεί εις βάρος του ελληνικού περιβάλλοντος σε αντίθεση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Καταργεί το αποκεντρωμένο και συμμετοχικό μοντέλο των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, αμφισβητώντας, στη ουσία, το «σήμα κατατεθέν» του ελληνικού τουρισμού.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στο περιβάλλον και έχει ήδη χαρακτηριστεί περιβαλλοντοκτόνο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και για την επιστήμη και την παγκόσμια κοινότητα, το περιβάλλον και η ιστορία αποτελούν υπεραξίες που προσδίδουν ποιότητα, απασχόληση και πρόοδο στον τουρισμό και εν γένει στην ελληνική οικονομία. Όμως, η Νέα Δημοκρατία θεωρεί την προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς και την προστασία του περιβάλλοντος ως εμπόδια και για αυτό καταστρατηγεί διατάξεις του περιβαλλοντικού και του αρχαιολογικού νόμου.

Οι σοβαρές νομοτεχνικές αλλαγές, η κριτική των φορέων και της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής αποδεικνύουν την απουσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και του αρμόδιου Υπουργού, κυρίου Χατζηδάκη, από αυτό το νομοσχέδιο. Αναρωτιόμαστε πώς υπέγραψε το σχέδιο νόμου χωρίς να εντοπίσει όλα αυτά τα προβλήματα, τόσα λάθη που κανείς από το ΥΠΕΝ δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει και να ακούσει.

Φαίνεται ότι το ΥΠΕΝ της Ελλάδας κλείνει και ότι ο κύριος Χατζηδάκης έχει πάρει μία σαφή εντολή από τον κύριο Μητσοτάκη. Να πουλήσει την περιουσία του δημοσίου και να γίνει ο Υπουργός που θα «κλείσει» τις λειτουργίες των Υπηρεσιών περιβάλλοντος της χώρας. Το πιο σύντομο ανέκδοτο που κυκλοφορεί στους διαδρόμους της Βουλής είναι ότι ο κύριος Μητσοτάκης είναι «πράσινος» Πρωθυπουργός.

Ειλικρινά, αποδεικνύεται διαρκώς ότι η πολιτική σας στον τομέα του περιβάλλοντος είναι πιο παλαιά και από αυτήν που εφαρμοζόταν πριν από είκοσι χρόνια. Η πρόχειρη νομοθέτηση και η έλλειψη ποιοτικού ελέγχου των σχεδίων νόμου αποδεικνύουν ότι είναι μια «φούσκα» το επιτελικό κράτος, καθώς δε συστήθηκαν ποτέ τα προβλεπόμενα όργανα, ενώ καταργήσατε την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ). Άρα, φούσκα το επιτελικό κράτος.

Στις διατάξεις για τον καταδυτικό τουρισμό, η κυβέρνηση δε χρησιμοποιεί τις προδιαγραφές του Πρωτοκόλλου της Βαρκελώνης για την Προστασία της Μεσογείου Θαλάσσης για την πόντιση τεχνητών υφάλων και υλικών στη θάλασσα, παρότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμμετείχε στη διάσκεψη της Νάπολης τον Δεκέμβριο του 2019 που τις ενέκρινε.

Αγνοείτε επίσης όλα τα επίπεδα υπερκείμενου σχεδιασμού. Τη θαλάσσια χωροταξία, τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια, τα Ειδικά Χωρικά, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, αναιρείτε το πλαίσιο ασφάλειας δικαίου για τους επενδυτές και για τους πολίτες. Βάζετε βόμβα στα θεμέλια της βιώσιμης ανάπτυξης γιατί θέλετε απλά να τακτοποιήσετε τους κολλητούς, να κάνετε ρουσφέτια με αντάλλαγμα ψήφους και τη στήριξη που είχατε στον προεκλογικό σας αγώνα. Δυστυχώς, ο τρόπος που ασκείτε πολιτική δε βοηθάει τη χώρα.

Συγκεκριμένα, στο εν λόγω σχέδιο νόμου, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής επιβεβαιώνει ότι στο άρθρο 2 δεν προκύπτουν με σαφήνεια οι ορισμοί και σάς καλεί να προβείτε σε διορθώσεις. Έχετε μπερδέψει τα είδη καταδυτικού τουρισμού και οι ορισμοί δημιουργούν αντιθέσεις και ασάφειες σε σχέση με τα άρθρα 7.1 και 8.1.

Στο άρθρο 8, δε διευκρινίζετε επαρκώς ζητήματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και τίθεται ζήτημα μη συμβατότητας με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ενώ στο άρθρο 21, που αφορά στο καθεστώς των Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), όπως σάς επισήμαναν οι χωροτάκτες και η WWF, δεν μπορεί η δραστηριότητα και ο επενδυτής εντός ΠΟΤΑ να ρυθμίζει και να απαγορεύει άλλες χρήσεις άλλων ιδιοκτητών στην ευρύτερη περιοχή, ούτε αυτός ο αποκλεισμός να αντιβαίνει στο Τοπικό Χωρικό Σχέδιο.

Πρακτικά θέλετε κάποιος να ανάγεται σε «δερβέναγα» της ευρύτερης περιοχής, αποκλείοντας χρήσεις συμβατές με το τουριστικό αντικείμενο ή ακόμη και να ακυρώνει την πρόσβαση των πολιτών στην παραλία, ακόμα και εκτός ΠΟΤΑ. Στο άρθρο 29, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής επισημαίνει τα λάθη του σχεδίου νόμου για το ρόλο των ρεμάτων και τις αντιφάσεις σε σχέση με Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Ιδιαίτερα προβληματική είναι η διάταξη που διατήρησε η κυβέρνηση για τη δημιουργία και τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης από το σύνολο μιας δασικής έκτασης, η οποία χρησιμοποιείται μόνο για διόδους των γηπέδων γκολφ, σε συντελεστή δόμησης και δικαίωμα που μπορεί να αξιοποιηθεί σε άλλες χρήσεις και άρα στην τροποποίηση δικαιωμάτων και υπεραξίας.

Με το άρθρο 33 του νομοσχεδίου, τροποποιείται όλη η νομοθεσία που αφορά την αποκατάσταση με αναδασώσεις και δασοτεχνικά έργα όλων των επιτρεπόμενων παρεμβάσεων και όχι μόνο του τουρισμού, καθώς αλλάζει, μειώνοντας το ισοδύναμο της αναδάσωσης αλλά και το χρηματικό αντίτιμο, σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί αναδάσωση.

Κλείνω τέλος, με ένα άρθρο μείζονος σημασίας, το άρθρο 43, για το οποίο η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής αφιέρωσε πέντε σελίδες, αυτό της χρήσης αιγιαλού. Αναιρείτε τον προορισμό του αιγιαλού, δηλαδή της παραλίας, για κοινή χρήση, σε αντίθεση με πλείστες Αποφάσεις του ΣτΕ και το Πρωτόκολλο της Βαρκελώνης.

Μας βρίσκει αντίθετους η διεύρυνση κατάληψης των παραλιών, που έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 24 του Συντάγματος, και βέβαια, μας προβληματίζει το περιεχόμενο της διάταξης που επιτρέπει την κατάληψη όλου του μετώπου των παραλιών από τις τουριστικές δραστηριότητες αλλά και των όμορων οικοπέδων, που έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των πολιτών και των τουριστών από τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας.

Εμείς ήρθαμε στη Βουλή για να συμβάλλουμε στη διαδικασία αλλά εσείς αγνοείτε τις πραγματικές ανάγκες του τουριστικού τομέα, των εργαζόμενων και των επιχειρηματιών. Είστε δυστυχώς μόνο μία κυβέρνηση πολιτικής εξαπάτησης που δε βοηθάει καθόλου τη χώρα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα