Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Στο ΕΣΠΑ η «μεγάλη» διασύνδεση Κρήτης-Αττικής – Καλοκαίρι εξελίξεων για το ενεργειακό έργο

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Σημαντική εξέλιξη για τη χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής σημειώθηκε με την έγκριση της εξειδίκευσης του έργου και την ένταξή του στο ΕΣΠΑ 2014-2020, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), όπως αναφέρουν κύκλοι της «Αριάδνη Interconnection». Το ύψος της χρηματοδότησης δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικοί διεθνείς διαγωνισμοί για το μεγάλο ενεργειακό έργο, προϋπολογισμένης αξίας που υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη με την προθεσμία για την υποβολή προσφορών για τα καλωδιακά συστήματα και τους Σταθμούς Μετατροπής να εκπνέει στις 5 και 30 Αυγούστου αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους της εταιρείας, το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από κατασκευαστές, προμηθευτές, τράπεζες και την επενδυτική κοινότητα συνολικά είναι ιδιαίτερα ισχυρό.

Η επίσκεψη Χατζηδάκη στην Κύπρο και η συνάντηση με στελέχη του Euroasia Interconnector

Είναι πάντως γεγονός ότι το μεγάλο ενεργειακό έργο διάγει ένα ακόμη «θερμό» καλοκαίρι. Τις προηγούμενες ημέρες, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, πραγματοποίησε συνάντηση με στελέχη του Euroasia Interconnector, στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Κύπρο, τον οποίο συνόδευσε.

Ο Έλληνας ΥΠΕΝ συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της κυπριακής κοινοπραξίας, κο Νάσο Κτωρίδη σε μία προσπάθεια έναρξης ενός νέου κύκλου επικοινωνίας, χωρίς τις προστριβές που είχαν ανακύψει το προηγούμενο διάστημα με την διεκδίκηση του ελληνικού τμήματος της κολοσσιαίας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης-Αττικής.

Ο κος Χατζηδάκης μάλιστα είχε τονίσει και από μεριάς του την ανάγκη το έργο να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό καθώς και τη σημαντικότητα εξεύρεσης ευρωπαϊκών κονδυλίων αναφερόμενος στην παραμονή του έργου στον κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος -ο οποίος θα επικαιροποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο- από τα οποία η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε αποσύρει τη στήριξή της, όσον αφορά το ελληνικό τμήμα.

Σε αυτή τη βάση ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε επαφές και με την Κομισιόν, με την οποία το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν επίσης τριβές σε ό,τι αφορά το «πράσινο φως» που έδωσε η ΡΑΕ για την εκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών (που μετέπειτα δρομολόγησε η «Αριάδνη Interconnection»).

Το δεδομένο είναι πάντως πως η ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης, ειδικά με φόντο τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που επιβάλλουν την απόσυρση των πετρελαϊκών μονάδων και που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ ήδη από την 1/1/2020, δημιουργεί πιέσεις που επιβάλλουν ψύχραιμους χειρισμούς οι οποίοι δεν θα επιφέρουν επιπρόσθετες καθυστερήσεις.

Η «μεγάλη» διασύνδεση Κρήτης θα δώσει «μάχη» με το χρόνο για να παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2022, με την παράλληλη λήψη έκτακτων μέτρων για την εξασφάλιση της τροφοδοσίας του νησιού.

Τα οφέλη που θα προκύψουν πάντως από την λειτουργία των διασυνδέσεων με το ηπειρωτικό σύστημα αξίζουν σίγουρα τον κόπο καθώς θα έχουν ιδιαίτερα μακροπρόθεσμο και αναπτυξιακό αντίκτυπο σε βάθος δεκαετιών: από την ελάφρυνση των χρεώσεων ΥΚΩ έως και 400 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο μέχρι και την ουσιαστική διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο νησί με απελευθέρωση των σχετικών επενδύσεων.

Τα «πυροσβεστικά» μέτρα μέχρι την πλήρη λειτουργία των διασυνδέσεων

Όπως είχε γνωστό ήδη από το προηγούμενο διάστημα, στα μέτρα που εξετάζονται για την αποφυγή ενός ανεπιθύμητου «μπλακ άουτ», περιλαμβάνεται η μετατροπή των αεριοστροβιλικών μονάδων της ΔΕΗ που λειτουργούν σήμερα στον Αθερινόλακκο της Κρήτης με πετρέλαιο, συνολικής ισχύος 100 MW.

Επιπλέον ο σχεδιασμός που προωθείται βασίζεται σε περαιτέρω αξιοποίηση του φυσικού αερίου, με την εγκατάσταση νέας μονάδας, περίπου 100 MW αλλά και την εγκατάσταση νέας ισχύος ΑΠΕ από 100 έως 150 MW. Τέλος σχεδιάζεται και η εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (δηλ. μπαταριών), δυναμικότητας 30-40 MW.

image_pdfimage_print

Ηλεκτρική ενέργεια

Aναβαθμισμένη εφαρμογή για online δήλωση βλάβης από τον ΔΕΔΔΗΕ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Τεχνικός του ΔΕΔΔΗΕ

Τη νέα αναβαθμισμένη εφαρμογή για την online δήλωση βλάβης ηλεκτροδότησης με δυνατότητα ενημέρωσης με sms ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχει για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών του.

Αναλυτικότερα, οι καταναλωτές μπορούν  επισκεπτόμενοι τον ιστότοπο του ΔΕΔΔΗΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://apps.deddie.gr/PowerCutReportWebapp/index.html, είτε μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, είτε μέσω κινητής συσκευής (smartphone, tablet κλπ), να δηλώνουν  περιστατικά που αφορούν προβλήματα στην ηλεκτροδότησή τους (διακοπή ηλεκτροδότησης, ηλεκτροδότηση υπό μη κανονική τάση, κ.λπ.).

Για τη δήλωση απαιτείται η καταχώριση από τον επισκέπτη της εφαρμογής του Αριθμού Παροχής (αναγράφεται σε εμφανές σημείο των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των Προμηθευτών), καθώς και ορισμένων προσωπικών δεδομένων (ονοματεπώνυμο, αριθμός κινητού τηλεφώνου) και άλλων σχετικών πληροφοριών (αν ο επισκέπτης είναι ο συμβεβλημένος χρήστης της παροχής, ή εν γένει χρήστης της παροχής κ.λπ.).

Με την ολοκλήρωση της εισαγωγής των δεδομένων, ο χρήστης θα λάβει με sms ειδικό κωδικό για την πιστοποίηση του κινητού του (authentication pin) και ενημέρωση για την επιτυχημένη καταχώριση της αναγγελίας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν δύο ενημερωτικά sms, ένα για τον εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών και ένα για την πλήρη αποκατάσταση της βλάβης.

Η νέα αναβαθμισμένη υπηρεσία, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΔΕΔΔΗΕ για τη διάθεση νέων mobile εφαρμογών που θα ενισχύσουν την online εξυπηρέτηση των πελατών του, υποστηρίζοντας το μεγαλύτερο εύρος των αναγκών τους.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Υπογράφηκε η τριμερής σύμβαση για τη διασύνδεση της Σκιάθου στην Υψηλή Τάση

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Υπογραφή τριμερούς σύμβασης Σκιάθου

Σε τροχιά πλήρους υλοποίησης περνά η διασύνδεση της Σκιάθου στο Σύστημα Υψηλής Τάσης με την υπογραφή της σύμβασης για τον Υποσταθμό GIS που θα κατασκευαστεί στο νησί μεταξύ ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και της ανάδοχης εταιρείας ΑΒΒ.

Η τριμερής σύμβαση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ υπεγράφη στις 28 Μαΐου 2020 στα κεντρικά γραφεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Πρόκειται για το πρώτο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης που ανατίθεται με τη διαδικασία της συνδιακήρυξης από τους δύο Διαχειριστές.

Η υποβρύχια διασύνδεση ανάμεσα στη Σκιάθο και το Μαντούδι Ευβοίας, συνολικού προϋπολογισμού 52,3 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2021. Το καλωδιακό τμήμα, η σύμβαση του οποίου υπεγράφη τον Φεβρουάριο με την Ελληνικά Καλώδια, βρίσκεται σε διαδικασία κατασκευής. Με την ηλέκτριση της νέας γραμμής 150 kV, η ηλεκτροδότηση των νησιών Σκιάθος, Σκόπελος και Αλόννησος θα σταθεροποιηθεί και το νησιωτικό σύμπλεγμα θα θωρακιστεί ενεργειακά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά:

«Ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό του πρόγραμμα με στόχο την ηλέκτριση όλων των νησιών της χώρας έως το 2029.

Η Σκιάθος περιλαμβάνεται στην πρώτη φάση υλοποίησης του 10ετούς μας προγράμματος και αναμένεται να διασυνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε διάστημα λιγότερο των δύο ετών. Ακόμη ένα νησιωτικό σύμπλεγμα, οι Σποράδες, θα τροφοδοτούνται από το ηπειρωτικό σύστημα με σταθερότητα και αξιοπιστία και τους καλοκαιρινούς μήνες».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Αναστάσιος Μάνος, ανέφερε:

«Για τον ΔΕΔΔΗΕ, η αναβάθμιση των υποδομών σε όλα τα νησιά αποτελεί στρατηγική προτεραιότητά του. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος μας μέσα από την ενίσχυση των υποδομών, είναι όλα τα νησιά μας να αποτελέσουν πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία μεγάλων διασυνδεδεμένων ηλεκτρικών συστημάτων με πολύ μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ και ενσωμάτωση τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ABB Power Grids, κ. Κώστας Παπαδόπουλος, επισήμανε:

«Η υλοποίηση του κλειστού Υ/Σ GIS στο νησί της Σκιάθου από την ABB Power Grids είναι μία επιπλέον διασφάλιση για τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, αφού η παροχή ενέργειας στην τοπική κοινωνία θα γίνεται με χρήση τεχνολογικού εξοπλισμού υψηλής αξιοπιστίας, όπως αυτό έχει καταδειχθεί από αντίστοιχα έργα μας που λειτουργούν στο Ελληνικό Ηλεκτρικό Σύστημα τις τελευταίες δύο δεκαετίες».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι για τη λιγνιτική μονάδα της Μελίτης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Λιγινιτικές Μονάδες της ΔΕΗ

Ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία της λιγνιτικής μονάδας της Μελίτης μετά από την υπογραφή από τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ της νέας Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της μονάδας.

Η ΑΕΠΟ υπεγράφη μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης και της λήψης των γνωμοδοτήσεων από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες. Η νέα ΑΕΠΟ του ΑΗΣ Μελίτης θα έχει διάρκεια δέκα ετών, με την επιφύλαξη των δεσμεύσεων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που προβλέπει την απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028 και με δεδομένο ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ που προβλέπει την απόσυρση της εν λόγω μονάδας το 2023.

Στην Απόφαση αναφέρεται –μεταξύ άλλων- ότι μετά τις 30 Ιουνίου 2020 οπότε λήγει η ισχύς του Μεταβατικού Εθνικού Σχεδίου Μείωσης Εκπομπών (ΜΕΣΜΕ), η μονάδα υποχρεούται να συμμορφωθεί με τα θεσμοθετημένα όρια της κοινοτικής οδηγίας 2010/75/ΕΕ για τις εκπομπές ρύπων. Μετά την 1η Αυγούστου 2021, η μονάδα οφείλει να συμμορφωθεί επιπρόσθετα με τις νέες Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές Περιορισμού της ρύπανσης που προκαλείται από την λειτουργία της, όπως προβλέπονται σε σχετική Απόφαση της ΕΕ του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση νέας ΑΕΠΟ για τη μονάδα της Μελίτης κατέστη αναγκαία μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στις αρχές του έτους, με την οποία είχε ακυρωθεί η προηγούμενη ΑΕΠΟ που είχε εκδοθεί το 2018. Το σκεπτικό του ΣτΕ ήταν ότι με την ακυρωθείσα απόφαση επέρχονταν ουσιώδεις διαφοροποιήσεις και μεταβολές στη λειτουργία της μονάδας, χωρίς να έχει προηγηθεί η υποβολή νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως προβλέπεται από το νόμο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα