Newsroom

Το Arxellence, η πρωτοποριακή πρωτοβουλία της ALUMIL που προσελκύει την παγκόσμια αρχιτεκτονική και επιστημονική κοινότητα με στόχο την προώθηση του αειφόρου σχεδιασμού, επιστρέφει για τρίτη φορά. Ο διεθνής, διεπιστημονικός διαγωνισμός αρχιτεκτονικών ιδεών Arxellence 3 διοργανώνεται από την ALUMIL και την Εταιρεία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ, με την εποπτεία και συνδιοργάνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Στις 28 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί η Ημερίδα – Τελετή Έναρξης του Arxellence 3, όπου θα γίνει το επίσημο κάλεσμα για την κατάθεση ιδεών που αφορούν τη δημιουργία ενός Μουσείου και ενός σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου , που θα λειτουργήσουν ως «Φάρος» πολιτισμού με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την ανάπτυξη μεθόδων Βιοποικιλότητας και Προστασίας του Περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Άλλωστε, ένα από τα βασικά ζητούμενα του διαγωνισμού είναι να αποδοθεί η τιμή που αρμόζει στους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους, που βίωσαν εξορία και βασανιστήρια στο νησί, κυνηγημένοι για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, σε σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, όπως ήταν ο Εμφύλιος και η επταετής δικτατορία.

Στην Ημερίδα, πρόκειται να συμμετάσχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες και ερευνητές, καταθέτοντας τις ιδέες και προτάσεις τους σε θέματα ιστορικής μνήμης, αειφορίας, βιώσιμης ανάπτυξης και εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Arxellence: Η πεμπτουσία της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Το Arxellence 3 έρχεται μετά από τους δύο προηγούμενους επιτυχημένους διαγωνισμούς της ΑLUMIL. Ο θεσμός είναι ρηξικέλευθος, ακριβώς γιατί ανοίγει τον δρόμο για πραγματικές αλλαγές στην κοινωνία, που μπορούν να υλοποιηθούν και να αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της αρχιτεκτονικής δημιουργίας και την αξία της αειφορίας, ο θεσμός των διαγωνισμών Arxellence αποτελεί οργανικό στοιχείο της στρατηγικής της ALUMIL στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, και μέσω αυτού στοχεύει στην προώθηση ζητημάτων αειφόρου δόμησης και πολεοδομικού σχεδιασμού, προστασίας της φύσης και της βιοποικιλότητας, ενεργειακής αυτονομίας, κλιματικής ουδετερότητας, σύγχρονης αναστήλωσης και επανάχρησης των κτιρίων και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Arxellence 3: Περιοχή διαγωνισμού και ζητούμενο

Το τρίτο κεφάλαιο του Διεθνούς Διεπιστημονικού Διαγωνισμού Αρχιτεκτονικών Ιδεών έχει ως πεδίο δράσης τη νήσο Γυάρο. Πρόκειται για έναν τόπο με σκοτεινή ιστορία, καθώς αποτέλεσε τόπο πολιτικής εξορίας για χιλιάδες Έλληνες πολίτες, που φυλακίστηκαν εκεί κατά τα εμφυλιακά και μετεμφυλιακά χρόνια, καθώς και κατά τη διάρκεια της Χούντας, βιώνοντας την καταπίεση και ζώντας κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Παράλληλα με τη μαύρη «σελίδα» που αντιπροσωπεύει για τη χώρα μας η Γυάρος, το νησί «κρύβει» μεγάλο φυσικό πλούτο. Η Γυάρος εντάχθηκε το 2011 στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 και το 2019 θεσμοθετήθηκε ως Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή. Φιλοξενεί το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus, ενώ άνω του 30% του θαλάσσιου πυθμένα της καλύπτεται από μοναδικούς κοραλλιογενείς υφάλους και θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας.

Δύο από τα βασικά ζητούμενα για τις προτάσεις που θα κατατεθούν είναι η δημιουργία ενός Μουσείου και ενός Ερευνητικού Κέντρου, μέσω των οποίων θα ενισχυθεί η ιστορική μνήμη και θα προωθούνται στρατηγικές για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα.

Εκείνες που θα ξεχωρίσουν, σύμφωνα με την αξιολόγηση της κριτικής επιτροπής, θα λάβουν τα έπαθλα των 40.000 ευρώ (πρώτο βραβείο), των 20.000 ευρώ (δεύτερο βραβείο) και των 10.000 ευρώ (τρίτο βραβείο), ενώ θα γίνουν και έξι τιμητικές αναφορές.

Ο διαγωνισμός, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος & Ενέργειας και έχει στρατηγικό συνεργάτη τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, εναρμονίζεται με τις αρχές και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, της Βιώσιμης Γαλάζιας Οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της στρατηγικής της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 και με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV