Νίκος
Καραγιάννης

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την συμμετοχή του EuroAsia Interconnector στο SPV που έχει συστήσει ο ΑΔΜΗΕ, την «Αριάδνη Inteconnection», για την υλοποίηση της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, η διορία που έχει δοθεί, εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου, με την ελληνική πλευρά να δηλώνει διατεθειμένη να υλοποιήσει το έργο ως εθνικό, ακόμη και χωρίς συγχρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό εργαλείο «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility), αν τελικά ο EuroAsia δεν προσχωρήσει ως μέτοχος μειοψηφίας στο Όχημα Ειδικού Σκοπού του ΑΔΜΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι το μετοχικό κεφάλαιο της «Αριάδνης» αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο αύξησής του, με στόχο τη βελτίωση του χρηματοοικονομικού προφίλ του έργου.

Σύμφωνα με επιστολή που έστειλε τις προηγούμενες ημέρες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης στον Ευρωπαίο Επίτροπο Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, ζητά μία απάντηση ως το τέλος Φεβρουαρίου για το αν τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να κατασκευάσει το έργο ως Κοινού Ενδιαφέροντος, κάτι το οποίο θα ωφελούσε την Ελλάδα και την Κύπρο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η πλευρά του Euroasia θα πρέπει να συμμορφωθεί και να δεχτεί την «Αριάδνη Interconnection» του ΑΔΜΗΕ ως τον μοναδικό φορέα υλοποίησης, αναφέροντας πώς αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να αποσύρει το έργο από το καθεστώς PCI.

Άλλωστε, όπως είχε σημειώσει πρόσφατα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κος Μανούσος Μανουσάκης, στο περιθώριο του Athens Energy Forum 2019,  το αμέσως επόμενο διάστημα θα δημοσιευθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την είσοδο επενδυτών μειοψηφίας στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αριάδνης» ενώ έχουν ήδη  ξεκινήσει οι επαφές με Ευρωπαίους Διαχειριστές Μεταφοράς Ενέργειας, γεγονός που αντανακλά την αποφασιστικότητα του ΑΔΜΗΕ να υλοποιήσει το μεγάλο έργο, που κρίνεται ως στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης ήδη από το 2020, ακόμα και χωρίς χρηματοδοτική υποστήριξη από την Ευρώπη.

 Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Η βαρύνουσα σημασία του ενεργειακού έργου για τη μεγαλόνησο σχετίζεται, μεταξύ άλλων, σε 2 βασικά δεδομένα: ότι οι ώρες λειτουργίας για πλήθος συμβατικών μονάδων του νησιού θα μειωθούν δραστικά λόγω περιβαλλοντικών περιορισμών και ότι η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, το πρώτο κρίσιμο βήμα για την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κρήτης, θα καλύψει περίπου το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της, που παρουσιάζουν συνεχώς ανοδική τάση.

Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας που επιτάσσει τη δρομολόγηση της διασύνδεσης είναι και η αδιαμφισβήτητα υψηλή οικονομική αξία του έργου, εφόσον ο χρόνος απόσβεσης εκτιμάται σε βάθος 20ετίας, από τις χρεώσεις χρήσης συστήματος που θα καταβάλλουν οι καταναλωτές, φέρνοντας μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος ολόκληρης της χώρας με την αποκλιμάκωση των χρεώσεων ΥΚΩ.

Η λεγόμενη «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης (Ηράκλειο) με την Αττική περιλαμβάνει υποβρύχιο καλώδιο, μήκους 380 χλμ. συνεχούς ρεύματος (2×350 MW).

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV